Huulipunatahtojen poistaminen, yksi ärsyttävimmistä ongelmista, joita arjen kiireessä eteen tuleekaan!

Kuvittelehan tilanne, olet juuri ostanut uuden paidan ja olet lähdössä kiireellä tärkeään palaveriin kun huomaat että paidassasi on huulipunatahra. Ja tämä uusi paita on ainoa, jota voit edes harkitaan juuri tälle päivälle … Ei hätää, olemme koonneet mahtavan oppaan, joka sisältää useita menetelmiä huulipunan poistamiseen. Hankkiudutaanpa siis tahrasta eroon!

Huulipunatahrojen poistaminen, miksi se oikeastaan on niin hankalaa?

Mikä oikeastaan tekee huulipunasta niin tahmeaa ja vaikeaa poistaa? Huulipuna sisältää kymmeniä eri ainesosia, jotka kuuluvat pääosin seuraaviin luokkiin:
• Öljyt
• Vahat
• Väriaineet

Vaikka näitä kolmea tarkastelisi erikseen, niiden aiheuttamista tahroista on melko vaikea päästä eroon. Huulipunan tapauksessa tahra on yhdistelmä kaikkia kolmea. Yhdistelmän aiheuttamat tahrat saattavat vaatia eri puhdistusaineita, jotta ne saadaan kokonaan poistettua.

Öljyn pesemiseksi tarvitaan yleensä rasvanpoistoainetta. Vahoihin puolestaan tarvitaan liuottimia. Väriaineet jäävät yleensä näkyviin vielä näiden kahden puhdistusaineen käytön jälkeenkin. Väriaineiden poistamiseksi kokonaan saatetaan tarvita hapettimia.

Yksi merkittävä seikka huulipunatahroihin liittyen on, ettei niitä huomaa heti. Tahralla on siis runsaasti aikaa tunkeutua kankaaseen ja kiinteytyä. Tämä vaikeuttaa niiden poistamista entisestään. Parhaiden puhdistustulosten saamiseksi on syytä toimia nopeasti puhdistustoimenpiteiden kanssa.

Kotikonstit huulipunatahrojen poistamiseksi

Huulipunatahrojen poistaminen ja puhdistusprosessiin ryhtyminen: ennen kuin aloitat puhdistuksen, selvitä kankaan tyyppi, sen tekniset tiedot ja muut vaatimukset. Monet kangasmateriaalit vaativat erityiskäsittelyä, kuten kuivapuhdistusta. Tällaisissa tapauksissa ne tulee viedä suoraan kuivapesulaan ammattilaisten puhdistettavaksi tai lukea tämän ohjeen viimeinen vinkki.

Paras vinkki huulipunatahran poistamiseksi on aloittaa tahran ulkoreunasta ja edetä sisäänpäin.

Tahranpoisto vaihe vaiheelta

1. Aseta puhdistettava kangas puhtaalle pyyhkeelle tai materiaalille, joka saa huoletta värjäytyä huulipunasta. Varmista, että tahra on alaspäin.
2. Levitä mitä tahansa alla luetelluista aineista tahran takapuolelle.
3. Käytä paperipyyhettä tai puhdasta kangasta ja paina sillä puhdistettavaa kangasta, ja purista näin puhdistusaine ja itse tahra alla olevaan pyyhkeeseen.
4. Vaihda tai siirrä tahran alla olevaa pyyhettä jatkuvasti siten, että se imee huulipunatahraa itseensä eikä levitä tahraa.
5. Kun tahra on kadonnut, huuhtele vaate juoksevan veden alla ja pese se normaalisti. Vaatteesi on taas valmis käytettäväksi.

Sprii

Voit aloittaa puhdistuksen levittämällä varovaisesti tahraan alkoholia, koska se on erinomainen liuotin. Älä hiero tahraa, sillä näin se vain leviää. Ota puhdas kankaanpala ja taputtele sillä huulipunatahraa, mikä poistuu hiljakseen.

Nestemäinen astianpesuaine

Nestemäiset astianpesuaineet ovat hämmästyttävä kotikonsti huulipunatahrojen poistamiseen. Käytä pesuainetta, jonka tiedetään poistavan rasvaa hyvin. Kasta tahraantunut kangas pesuaineliuokseen ja anna sen vaikuttaa 10 minuuttia. Aloita tahran käsittely edeten ulkoreunoista sisäänpäin.

Voit käyttää shampoota, pyykinpesuainetta tai mitä tahansa muuta puhdistusainetta, mutta varmista, että siinä ei ole vaalennusaineita tai valkaisuainetta.

Ammoniakki

Ammoniakki on myös hyvä keino huulipunatahrojen poistamiseen. Lähes jokaiselta löytyy ammoniakkia valmiiksi kotoa. Jos sitä ei ole valmiina, ainetta voi ostaa muutamalla eurolla lähimmästä kaupasta.

Huulipunatahrojen poistaminen kannattaa aloittaa vedellä – yritä poistaa niin suuri osa tahrasta ensin puhtaalla vedellä kuin vain mahdollista. Kun olet valmis, voit käyttää ammoniakkia. Kostuta puuvillakangas ammoniakkiin ja taputtele sillä tahraa kevyesti. Näet tahran hitaasti häviävän. Tämän jälkeen voit pestä vaatteen normaalisti ennen sen käyttöönottoa.

WD-40 monitoimiaine

Huulipunatahrojen poistaminen & WD-40 monitoimiaine? Saattaa kuulostaa epätavalliselta yhdistelmältä, mutta WD-40 monitoimiaine on melkoisen uskomaton aine. Yksi syy tähän on, että WD-40 ei vahingoita kangasta kuten muut vahvat pesuaineet tai valkaisuaineet. Riittää, kun asetat kankaan tahrakohdan paperipyyhkeen päälle ja ruiskutat WD-40 monitoimianetta tahralle takaapäin. Huomaat, kuinka tahra alkaa maagisesti haalistua. Voit taputella tahraa toisella WD-40 monitoimianeella käsitellyllä kankaalla toimenpiteen nopeuttamiseksi. Kun olet valmis, huuhtele kangas uudelleen poistaaksesi WD-40 monitoimiaineen jäämät.

Tarvitset pelkästään puhtaan kostutetun liinan ja lämmintä vettä tahran poistamiseksi. Jos tahra on ollut paikallaan jo jonkin aikaa, se saattaa kiinteytyä ja siitä on vaikea päästä eroon. Näissä tapauksissa käytä mitä tahansa yllä olevista keinoista huulipunatahran poistamiseksi. Suosittelemme kuitenkin WD-40 monitoimiaineen käyttöä, koska se on helpoin tapa tahran poistamiseen aiheuttamatta kankaalle vahinkoa kuten muut keinot. Katso myös mihin muuhun puhdistukseen ihmeaineemme sopii!