Päivitetty 20.02.2020

Poista väriliitujen jäljet seinistä

Poista väriliitujen jäljet seinistä – kuinkahan monta kertaa on mahdettu netistä etsiä nopeaa ratkaisua edellä mainittuun haasteeseen? Varsinkin näin korona-aikana tähän ongelmaan törmää jatkuvasti kun kotoilua harrastetaan aika ahkerasti! Mikäli jälkikasvusi on innostunut kulkemaan Picasson jalanjäljissä ja seiniin on ilmestynyt yllättävää taidetta niin ei hätää! Tällaisessa tilanteessa on tärkeää pysyä rauhallisena. Ei ole kuitenkaan tarvettakaan hermostua, sillä on olemassa useita keinoja, joilla värikynän jäljet voidaan poistaa seinistä. Muista kuitenkin testata ensin pienelle alueelle, koska kaikki menetelmät eivät toimi kaikille seinille! Tässä muutamia menetelmiä:

Kaikkivoipainen ruokasooda

Onko mitään yhtä hyvää kuin vanha kunnon ruokasooda? Oikeasti! Ruokasoodalle löytyy käyttötarkoitus käytännössä jokaiseen kodin korjaustarpeeseen. Nimestään huolimatta ruokasoodalla on rajoittamattomat käyttömahdollisuudet – mukaan lukien värikynien poistaminen seinistä. Riittää, kun kastat kostean liinan pienessä määrässä ruokasoodaa. Hankaa kankaalla varovasti seinässä olevia värikynän jälkiä. Lopputulos riippuu luonnollisesti jälkien luonteesta ja voimakkuudesta. Useimmissa tapauksissa jäljet saa pois melko helposti ja vähäisellä vaivalla.

Minttuhammastahna

Hetkinen… hammastahnaa? Jep, hammastahnaa! Hammastahnaa voi myös käyttää lasten aiheuttamien värikynän jälkien poistamiseen seinistä. Vai ajattelitko, että hammastahna puhdistaa vain hampaita? Tätä menettelyä varten tarvitset tuubillisen hammastahnaa (ei geelimäistä) ja puhdistusharjan. Hammastahnaa täytyy puristaa seinälle ja seinä puhdistetaan värikynän jäljistä harjaa käyttäen. Hammastahnassa oleva hankaava aine puree värikynän jälkiin, kun harjalla hangataan seinää. Huomaa kuitenkin, että tämä menetelmä vaatii huomattavan määrän työtä, eikä se silti välttämättä tuota toivottua lopputulosta. Lyhyesti sanottuna: menetelmän lopputulos riippuu täysin siitä, kuinka tottunut olet kovaan työhön.

Kova teräsvilla

Lapsia kannustetaan aina antamaan mielikuvituksensa lentää, kun heidän edessään on paperia ja värikynät. Ja usein lapset vapauttavatkin mielikuvituksensa ja loihtivat hämmästyttäviä mestariteoksia. Tähän liittyy kuitenkin ongelma: innostuksissaan lapset eivät välttämättä erota paperia ja seinäpaperia toisistaan. Tämä johtaa siihen, että tapeteista tulee mestariteosten kankaita, mikä ei välttämättä ollut aikomuksesi. Teräsvilla voi auttaa tällaisessa tilanteessa, sillä se poistaa värikynän seinistä, jos sen kovuutta vain hyödynnetään oikein. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee viistää tapetin pintaa, mutta vain yhteen suuntaan. Älä hankaa teräsvillalla ympyränmuotoista kuviota, koska näin tuhoat koko tapetin. Käytä teräsvillan voimaa oikein ja tapettisi on pian jälleen kuin puhdas kangas lasten uusille kokeiluille!

Astianpesuaineen ja veden sekoitus

Voi tulla yllätyksenä, mutta astianpesuaineen ja veden sekoitus voi poistaa värikynän jälkiä seinistä. Tarvitset ämpärillisen kuumaa vettä, johon on sekoitettu astianpesuainetta. Menetelmä on varsin yksinkertainen: ota sieni, upota se seokseen ja pese sillä värikynänjäljet seinistä. Tämä menetelmä vaatii kuitenkin huomattavan määrän työtä toimiakseen. Yksi menettelyn haitoista on se, että samalla seinistäsi saattaa lähteä jonkin verran väriä. Sitä emme tietenkään toivo.

Puhdistusmestari – etikka

Kun ajattelet lapsia ja värikynän jälkiä, voi helposti todeta, että seinät ovat vain yksi uhattuna olevista pinnoista kotonasi. Seinien lisäksi värikynän jälkiä ilmestyy usein esimerkiksi lasten vaatteisiin. Tällaisessa tilanteessa etikka voi tehdä ihmeitä ongelmien hillitsemiseksi. Ota vanha hammasharja, kastele se laimennettuun etikkaan ja pese värikynän jäljet pois. Heitä vaatteet sen jälkeen pesuun ja värikynän jäljet ovat todennäköisesti historiaa.

Ihmeellinen WD-40

Kaikki edellä mainitut menetelmät voivat kuitenkin olla toimimattomia, joten parasta on etsiä seiniäsi vahingoittamaton ratkaisu. Yksi vaihtoehto on hankkia purkki WD-40 monitoimiainetta ja suihkuttaa sitä värikynän jälkiin. Anna vaikuttaa muutama minuutti, ota puhdas rätti tai kangas ja pyyhi WD-40 monitoimiaine pois seinästä – värikynän jäljet katoavat siinä samassa!
WD-40 monitoimiaine on tehokkaimmillaan erityisesti silloin, kun puhdistettava alue on suuri. Lisäksi WD-40 monitoimiaineen avulla voit hankkiutua eroon myös tussien jäljistä. Jos sinulla lapsia, jotka rakastavat taidetta, älä enää odota, vaan hanki välittömästi purkillinen WD-40 monitoimiainetta! Tilaa sitä heti vaikkapa Kärkkäisen verkkokaupasta helposti ja nopeasti.