Päivitetty 24.02.2021

Korroosionesto

Korroosionesto on prosessi, johon kukaan meistä ei voi olla törmäämättä jossain kohtaa elämäämme. Erilaisilla metalleilla on nimittäin tärkeä paikka & funktio päivittäisessä elämässämme. Oli kyseessä sitten autolla ajaminen tai leluilla leikkiminen, metalli ympäröi maailmaamme. Mikään ei tunnu pahemmalta kuin nähdä autonsa muuttuvan ruosteenoranssiksi. Metallien maailmaa piinaa vitsaus, jota kutsutaan korroosioksi.

Alla on joitakin ohjeita, joilla voit varmistaa, että metalliset rakkaasi eivät ruostu:

Oikean metallin valinta

Yksinkertaisin keino suojata metallinen omaisuutesi korroosiolta on varmistaa, että ne on valmistettu ruostumattomasta metallista. Melkoisen yksinkertaista, eikö vain? Kaiken korroosionestoon liittyvän vaivan voi välttää yksinkertaisesti valitsemalla ruostumattoman metallin. Tässä muutamia esimerkkejä:

Alumiini

Alumiini on korroosionkestävä metalli. Se on täydellinen paikkoihin, joissa luonnonvoimat ovat varmuudella läsnä.

Ruostumaton teräs

Ruostumaton teräs on metalliseos, eli sen korroosionkestävyys riippuu sen koostumuksesta. Ruostumaton 316 ja 304 ovat molemmat tunnettuja korroosionkestävyydestään ja niitä käytetään juuri siinä tarkoituksessa.

Säänkestävä teräs

Edullisempaa kuin ruostumaton teräs, mutta ei tarjoa aivan samaa korroosionkestävyyttä.

Virheiden tekeminen on osa elämää. Yksi mahdollinen virhe on valita metalli, joka ei ole korroosionkestävä. Mikäli virhe on kuitenkin tapahtunut, ei ole vielä aihetta suurempaan tuskaan, koska WD-40 monitoimiaine suojaa selustasi.  muodostaa suojakerroksen kaikkien metallien pinnalle vähentäen ruosteen vaikutusta. Olipa vanha näyttelyesineesi valmistettu alumiinista tai raudasta, WD-40 suojaa sen. WD-40 Speacialist Penetrant Irrotusöljy antaa uuden elämän metallille, jos on jo liian myöhäistä suojata se enää ruosteelta. Tilaat sitä helposti Tokmannilta, löytyy toki myös hyllystä.

Suojaaminen ympäristöltä

Vanhemmat yrittävät usein suojata lapsiaan “ulkopuoliselta” maailmalta väittäen, että vapaa kanssakäyminen vaikuttaa negatiivisesti heidän lapsiinsa. Tällaisia varotoimenpiteitä ei kuitenkaan yleensä käytetä metallisen omaisuuden suojaamiseen. Miksei? Vapaa kanssakäyminen eri olosuhteiden kanssa vaikuttaa metalliin enemmän kuin se vaikuttaa lapsiimme. Metalli on tärkeää suojata vähentämällä niiden altistumista erityisesti kosteudelle. Kosteus tuhoaa metallit aivan kuten huligaanit tuhoavat lapsesi. Pointti varmaan tuli selväksi?

Metallit on kuitenkin mahdollista suojata, jolloin ei tarvitse tuskailla niiden menemisestä pilalle. Suojaaminen voidaan tehdä helposti ruiskuttamalla silloin tällöin WD-40 monitoimiainetta metallien pinnalle.

Suunnittelu on tärkeää

Korroosionesto on prosessi, jossa huolellinen suunnittelu tuottaa tulossa. Ohessa muutamia pointteja, jotka kannattaa ottaa huomioon metallisten esineiden suunnittelutyössä:

• Pyri mahdollisimman paljon välttämään muotoja, joissa on rakoja ja aukkoja, koska niihin kertyy kosteutta ja yleensä ruostuminen alkaa niistä.
• Varmista, että liitokset on hitsattu pulteilla kiinnittämisen sijaan. Kuvittele liitos, joka pysyy kasassa ruostuneen pultin varassa – mitä arvelet, että voi tapahtua? Se jää jumiin, pahemman kerran.
• Suunnittelun tulisi varmistaa kunnollinen tuuletus. Jos ilma ei kierrä, ajan myötä rakenteeseen kertyy kosteutta.
• Suurissa metallisissa rakenteissa varmista, että eri osien välillä on riittävästi tilaa normaalien huolto- ja ylläpitotöiden tekemiselle.
Jos olet kuitenkin ostanut kauniin metallisen silmäterän, joka viis veisaa yllä olevista suosituksista, suojaa se kerroksella WD-40 -monitoimiainetta heti. Luota meihin, korroosionsuojauksen kanssa ei kannata viivytellä, koska ajan myötä asiat ruostuvat (tajuat varmaan?).

Pinnoitteiden maailma

Korroosionesto on melkoinen pinnoitteiden maailma! Onkin monenlaisia erilaisia pinnoitteita, joita voidaan käyttää metallien suojaamiseen. Näihin kuuluu:

• Kerros korroosionkestävää metallia kohteen pinnalle suojaa sitä korroosiolta. Tämä toimii myös suojana luonnonolosuhteita vastaan.
• Pienet teräsesineet voidaan upottaa liuokseen, jossa on natriumhydroksidia, kaliumnitraattia ja vettä, suojaamiseksi korroosiota vastaan. Toimenpide antaa suojan hyvin lyhyessä ajassa ja se antaa esineelle sinimustan ulkoasun. Sen mukaisesti prosessia kutsutaan sinistämiseksi, eikä sitä kannata käyttää, jos on kovin esteettisesti orientoitunut.
• Öljyperusteinen pinnoite voidaan myös levittää suojausta kaipaaville metalleille. Ne ovat hyvin kustannustehokkaita ja täydellisiä estämään hapen ja veden tunkeutuminen metalliin.

Ylläpito tekee ihmeitä

Tavanomainen ylläpito tekee ihmeitä, kun puhutaan ruosteen poistamisesta. Se auttaa myös suojaamaan esineitä korroosiolta alun perinkin. Ylläpito vaatii kuitenkin aikaa, toisinaan paljon aikaa, ja aika on nykyään valitettavasti varsin niukka resurssi.

Pikakurssi WD-40 monitoimiaineesta

Brownells Gunsmithing Supply teki joukon kokeita tavoitteenaan selvittää, mikä aine toimii parhaiten korroosion estämiseksi. Tulokset viittasivat WD-40:een. WD tarkoittaa veden korvaamista (Water Displacement), ja juuri sitä WD-40 -tuotteet tekevät. WD-40 -monitoimiaineen kaltaiset tuotteet eivät pelkästään estä korroosiota vaan myös poistavat sen, kun sitä on jo ilmaantunut.
Yksinkertaisin keino suojata metalliset esineesi on käsitellä ne ajoittain WD-40 monitoimiaineella kunnes ne ovat täysin sen peittämiä. Siinä kaikki, mitä tarvitsee tehdä tehdäksesi yhä monimutkaisemmaksi muuttuva elämäsi hieman yksinkertaisemmaksi.