Päivitetty 17.02.2021

Kaikki mitä tarvitsee tietää oven saranoiden voitelusta

Onko hakusessa täydellinen ja toimiva oven saranan voiteluaine? Onko nariseva ovi ajaa sinut hulluksi? Jos vastaus on kyllä, on aika ostaa voiteluainetta oveen. Kyseessä on varsin yksinkertainen toimenpide, joka ei vaadi teknistä osaamista. Tässä ohjeet siihen, miten oven saranan voiteluainetta käytetään:

Hanki sopiva voiteluaine

Oven saranan voiteluaine.  Aloitetaanpa perusteista ja hankitaan siis oikeanlaista voiteluainetta. Kun hakusessa on oven saranan voiteluaine varmista tuotteen valintapäätöstäsi tehdessä, että se pystyy tunkeutumaan lian ja pinnoitteen läpi myös oven saranamekanismin sisäpinnalla. Jos oven on tarkoitus toimia jatkossakin, tämä on välttämätöntä. On suositeltavaa hankkia voiteluaine ohuella suuttimella, jonka avulla pääset helposti käsiksi saranoihin.

Oven saranan voiteluaine ja ostopäätös, kuinka siis päätyä oikeaan? Voiteluaineiden suhteen valittavissa on useita tuotemerkkejä. Monet kuitenkin suosivat WD-40 monitoimiainetta joka on mainio voiteluaine ovelle. Riippumatta siitä, haluatko voidella saranat vai jotain muuta, WD-40 soveltuu tehokkaasti haluttuun tarkoitukseen. WD-40 monitoimiaine soveltuu sekä tehokkaaseen oven voiteluun että moniin muihin tarkoituksiin. Esimerkiksi Tokmannin verkkokaupasta saat tilattua WD-40 monitoimiainetta helposti suoraan sinun lähimpään postiisi tai jopa kotiovelle saakka!

Etsi ja poista saranatappi

Kun olet löytänyt haluamasi voiteluaineen, seuraava vaihe on saranatapin poistaminen. Saranatappi on tappi, joka pitää oven kiinni seinässä. Saranatappi on saranan litteiden levyjen välissä. Se on poistettava ja voideltava erikseen oven tehokkaan toiminnan varmistamiseksi.
Kun olet löytänyt saranatapin, poista se pitkien pihtien avulla kääntämällä sitä vastapäivään. Kun ottaa huomioon työn rajallisen tilan, varmista, että et vahingossa vahingoita rystysiäsi. Turvallisuus huomioiden kannattaa pyytää jotakuta auttamaan sinua tässä! Saranatappi voi olla ruostunut tai täynnä rasvaa, minkä vuoksi se on vaikea poistaa. WD-40 monitoimiaine voi auttaa tehokkaasti tällaisessa tilanteessa irrottamaan saranatapin helposti. Riittää, kun suihkutat oven saranaan WD-40 monitoimiainetta ja riittävän ajan kuluttua se on syönyt ruostetta ja rasvaa siinä määrin, että saranatapin poistaminen on helppoa.

Tutki saranatappi

Kun oven sarana on poistettu, kannattaa se tarkistaa ongelmien varalta. Ajan myötä saranat voivat menettää muotonsa ja syöpyä. Tämän vuoksi on tärkeää korjata saranatappi tarvittaessa. Jos saranatappi on taipunut tai erittäin likainen tai rasvainen, sen huoltamiseen kannattaa käyttää jonkin verran aikaa.

WD-40 monitoimiainetta voi käyttää tehokkaasti myös tähän työhön. Jos saranatappi on syöpynyt, WD-40:ä voi käyttää paitsi hankkiutumaan eroon ruosteesta, myös suojaamaan sitä korroosiolta tulevaisuudessa. Jos haluat varmistaa ovesi toiminnan, tarkista että saranatappi on hyvin huollettu ja hyvässä kunnossa.

Käytä voiteluainetta

Kun oven saranamekanismiin liittyvät komponentit on erotettu, on aika voidella ne. Ennen voitelua on suositeltavaa puhdistaa sarana kaikenlaisesta liasta ja epäpuhtauksista. WD-40 monitoimiainetta voi käyttää tehokkaasti poistamaan saranoissa esiintyvää rasvaa ja likaa. Suihkuta WD-40:ä saranoihin ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Ota sen jälkeen puhdas rätti ja pyyhi sillä saranat. Rasvan tulisi irrota helposti. Ole varovainen, ettet valuta rasvaa oven päälle.

Seuraavaksi on aika voitelulle. Suihkuta molemmat komponentit voiteluaineella (WD-40), kunnes ne ovat kauttaaltaan voiteluaineessa. Pyyhi tämän jälkeen ylimääräiset jäljet rätillä. WD-40-voiteluaine paitsi takaa oven tehokkaan toiminnan, tekee osista korroosionkestäviä. Kun työ on tehty, asenna saranat paikalleen ja fiilistele oven liikkumista saumattomasti ja ilman narinaa tai muita ääniä.

Huomaatko, kuinka yksinkertaista saranan voitelu WD-40:llä on? Yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet suosivat WD-40 monitoimiainetta oven voiteluaineena, on sen monikäyttöisyys muihinkin tarkoituksiin kuin oven saranoiden voiteluun. Sillä on todella yli 2 000 käyttötarkoitusta! Kurkkaa vaikka tätä blogiamme ja inspiroidu!