Tunkeutuva voiteluaine, tätä tarvitsee jokainen joskus!

Tunkeutuva voiteluaine on mitä mainioin hermoja säästävä apuväline, jolle jokaisesta meistä tulee joskus tarvetta. Jos kysyt, mihin ruoste ja korroosio vaikuttavat eniten, yksimielinen vastaus on mutterit ja pultit. Useimmiten ajan myötä muttereista tulee yhtä niihin liitetyn pultin kanssa. Ne ovat niin juuttuneet ja tarttuneet paikoilleen, että niitä on vaikea edes liikuttaa. Ruosteiset laitteet voivat aiheuttaa vakavaa haittaa mille tahansa tuotteelle. Ellei osia ole käsitelty ruosteenkestävällä spraylla, on riski niiden ruostumiselle ja syöpymiselle olemassa. Tietyissä olosuhteissa, esimerkiksi kosteassa ilmastossa tai kun altistuminen kosteudelle on liiallista, ruostumisvauhti lisääntyy. Kaikkia ruosteen muotoja ei voi havaita visuaalisesti, mutta ne voivat silti vahingoittaa laitteita ja jopa johtaa niiden toimintahäiriöihin.

Tunkeutuva voiteluaine voi pelastaa koko mekanismin toimivuuden: pulttien ja mutterien ruoste ja korroosio voivat johtaa koko komponentin vikaantumiseen ja epäkuntoon menemiseen. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota asiaan, ennen kuin vahinko on jo tapahtunut.

Ruostuneen kiinnikkeen poistaminen

Jos pultit ja mutterit ovat alttiina kostealle säälle tai kosteudelle pidemmän aikaa, ne ruostuvat melko nopeasti. Auton osissa ja kodinkoneissa olevat kiinnittimet ovat yksi ruostumiselle eniten alttiista komponenteista. Kosteus voi johtaa kiinnittimien hajoamiseen, mikä tekee laitteista alttiita fyysiselle rikkoutumiselle. Juuttuneita kiinnittimiä on vaikea poistaa, erityisesti jos ruoste vaikuttaa metallipäähän tai kierteisiin. Ruosteen johdosta kiinnittimiin on vaikea tarttua ruuvimeisselillä tai jakoavaimella.

Ruostuneiden kiinnittimien poistamiseen on useita keinoja. Eniten käytetyt ja tehokkaimmat keinot on esitetty alla.

Voitelu:

Jos kiinnikkeet ovat juuttuneet paikoillaan ruosteen takia, WD-40 Penetrant Irrotusöljy on ihanteellinen ratkaisu. Jos ruoste yltää kiinnittimen kierteisiin saakka, ei ole parempaa tapaa irrottaa sitä kuin suihkuttava WD-40 Penetrant Irrotusöljy. Levitä ainetta pulttiin ja napauta sitä vasaralla. Tämä auttaa WD-40 Penetrant Irrotusöljyä läpäisemään liitoksen ja irrottamaan pultin siten, että se voidaan poistaa helposti.

Leikkaaminen:

Jos kiinnitin on niin voimakkaasti ruostunut, ettei sitä voi pelastaa, ainoa vaihtoehto on leikata se irti. Tämä tekee kiinnittimestä käyttökelvottoman, mutta auttaa sinua pääsemään siitä eroon. Voit käyttää ruuvipuristinta saadaksesi hyvän otteen kiinnittimen päästä ja kiertämällä sitä kovasti se on mahdollista irrottaa.

Polttaminen:

Myös lämpöpoltin matalalla tai maltillisella lämmöllä on käyttökelpoinen menetelmä ruostuneiden mutterien ja pulttien irrottamiseen. Lämmön ansiosta ruostuneet mutterit ja pultit laajentuvat riittävästi, jotta ne voidaan irrottaa. On kuitenkin tärkeää olla hyvin varovainen tämän menetelmän kanssa. Monet muttereihin ja pultteihin levitettävät voiteluaineet ovat helposti syttyviä, jos ne altistetaan liekille.

Testatut keinot ruosteen poistamiseen

Vaikka on mahdollista päästä eroon ruostuneesta kiinnikkeestä ja korvata se uudella, tämä vaihtoehto ei ole käytettävissä kaikissa tapauksissa. Monien vanhojen koneiden ja osien muttereita ja pultteja ei voi korvata uusilla. Tällaisissa tapauksissa täytyy kunnostaa mutterit ja pultit ruosteen poistamiseen käytettävillä menetelmillä, mikä on kustannustehokas tapa laitteen toiminnan ylläpitämiseksi. Alla on esitelty muutamia yleisiä keinoja ruosteen poistamiseksi.

Hiekkapaperi:

Kun olet irrottanut ruosteisen kiinnikkeen, voit hieroa sitä teräsvillalla tai hiekkapaperilla poistaaksesi jäljellä olevan ruosteen. Tämä on edullinen ja suhteellisen yksinkertainen menetelmä. Se voi kuitenkin olla varsin aikaa vievää, ja tarvitsee myös voiteluaineen kiinnittimen käyttämiseksi uudelleen.

Vetyperoksidi:

Vetyperoksidin levittäminen kiinnittimiin ja sen antaminen vaikuttaa jonkin aikaa on myös tehokas tapa ruosteen poistamiseen muttereista ja pulteista. Vetyperoksidi liuottaa ruostetta. Kovalla harjalla puhdistaminen auttaa poistamaan jäljelle jäävän ruosteen muttereista ja pulteista. Tämä on myös edullinen menetelmä ruosteen käsittelemiseen, mutta sen seurauksena voi jäädä joitakin ruostejäämiä.

Uudelleenmaalaaminen:

Muttereiden ja ruuvien pinnoittaminen maalilla voi estää niiden ruostumisen. Poista ruoste muttereista ja pulteista ennen niiden pinnoittamista maalilla, joka suojaa niitä ruostumisen pääasialliselta syyltä, kosteudelta. Vahapohjainen tai öljypohjainen pinnoite voi myös auttaa estämään ruosteen uudelleen muodostumista muttereihin ja ruuveihin.

Ruosteenpuhdistusaine:

On olemassa useita ruosteenpuhdistusaineita, jotka auttavat irrottamaan ruosteen muttereista ja pulteista. Tunkeutuva WD-40 Penetrant Irrotusöljy ei auta pelkästään ruosteisten ja juuttuneiden mutterien ja pulttien löysäämisessä, vaan se auttaa myös suojaamaan ne ruostumista vastaan tulevaisuudessa.

Ruosteen poistaminen muttereista ja ruuveista sekä juuttuneiden kiinnikkeiden irrottaminen voi olla vaikea tehtävä. Jos etsit siihen parhaiten soveltuvaa voiteluainetta, mikään ei voita WD-40 Penetrant Irrotusöljyä. Riittää, kun ruiskutat sitä ruostuneisiin tai tarttuneisiin muttereihin ja pultteihin. Tämän jälkeen se tekee taikojaan ja irrottaa kiinnikkeet. WD-40 Penetrant Irrotusöljy on nopeasti toimiva, tehokas ja syvälle tunkeutuva suihke, joka yltää vaikeasti tavoitettavillekin alueille ja löysää juuttuneita ja tarttuneita kiinnityksiä. Se auttaa myös irrottamaan ruostuneet liikkuvat osat. WD-40 Penetrant Irrotusöljy on vedenpitävä, joten se pitää kosteuden kurissa ja suojaa mutterit ja pultit tulevan ruostumisen ja korroosion varalta.

Tutustu videoon: https://www.youtube.com/watch?v=UrrLcONm2zk