Ruosteenpoisto takorautaisista puutarhakalusteista (päivitetty 11.09.2020)

Ruosteenpoisto on mielletty niin vaikeaksi ja aikaa vieväksi prosessiksi, että melko tavallisesti takorautaiset puutarhakalusteet heitetään pois niiden ruostuttua. Näin käy varsinkin kostean talvikauden jälkeen, kun ilmaa, vettä ja happea on erittäin paljon. Ennen niin kaunis puutarhakaluste on nyt täysin ruosteen oma.

Ruosteenpoisto on epäilemättä vaikeaa, mutta ei kannata heittää kalusteita pois pelkästään sen takia, että et tiedä oikeaa tapaa ruosteen poistamiseen. Sen sijaan, että myisit kalliit kalusteesi pois, kannattaa kokeilla muutamia ‘tee se itse’ -temppuja niiden puhdistamiseksi. Markkinoilla on erilaisia puhdistusaineita ruosteenpoistoon. Näillä aineilla on kuitenkin lyhyt käyttöikä ja jo muutaman kuukauden kuluttua kalusteesi ovat jälleen saman näköisiä. Luettuasi tämä blogin ruosteenpoisto ja ruosteelta suojautuminen ei ole enää ongelma!

Tässä muutama vinkki, joiden avulla poistat ruosteen takorautaisista puutarhakalusteistasi ja suojaat ne tulevalta ruostumiselta:

Alumiinifolio ja valkoviinietikka

Valkoviinietikka on tehokkain käytettävissä oleva kotitaloustuote ruosteen poistamiseen. Tämä puhdistusmenetelmä edellyttää kuitenkin, että ruostunut metallipinta kyllästyy etikassa yön yli, jotta ruoste irtoaa helposti. Koska huonekaluja ei voi upottaa etikkaan, on toinenkin tapa ruostuneiden osien puhdistukseen.

Aloita suihkuttamalla WD-40 monitoimiainetta ruostuneelle alueelle ja pyyhi kankaalla irrottaaksesi lian ja rasvan. Sen jälkeen pirskota etikkaa kalusteisiin ja kastele alumiinifolio etikassa. Pyyhi ruostunutta aluetta, kunnes näet ruosteen irtoavan. Tähän voi mennä jonkin aikaa, koska se edellyttää ihan reipasta työntekoa.

Lime ja suola

Limemehu aktivoi suolakiteet ja pehmittää ruosteen helposti irrotettavaksi. Ripottele suolaa ruostuneelle alueelle ja pirskota tämän jälkeen siihen limemehua. Lisää suolaa ja limemehua paksun kerroksen muodostamiseksi. Anna kerroksen asettua ja jätä se vaikuttamaan 2-3 tunnin ajaksi. Poista suola limen kuorella ja pyyhi pinta. Varmista, että pinta on kuiva tai metalli alkaa hapettua. Suihkuta WD-40 monitoimiainetta pintaan ja levitä koko alueelle. WD-40 on perustekniikka ruosteenpoistamiseen! Se torjuu kosteutta ja pitää pinnan kuivana ja ruosteettomana, vaikka jokin osa joutuisikin kosketuksiin veden kanssa. Jos sinulla ei ole limeä, voit käyttää myös sitruunaa. Sitruunalla on samat ominaisuudet kuin etikalla ja se toimii nopeasti ruosteeseen.

Peruna ja tiskiaine

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta nämä ainesosat todella toimivat. Puhdistuksen vaiheet ovat samat kuin edellä: Käytä WD-40 monitoimiainetta poistaaksesi ruosteen pinnasta ja varmista, että pintaan ei jää likaa. Leikkaa peruna puoliksi ja hiero siihen astianpesuainetta. Käytä tätä puolikasta perunaa puhdistusvälineenä ja hiero sitä ruostuneiden alueiden päälle. Luo seos, jossa on perunamehua ja astianpesuainetta, ja kaada sitä kulmiin. Näihin alueisiin pääset käsiksi esimerkiksi käsiharjalla.

Ruokasooda ja vesi

Ruokasoodan ja veden yhdistelmä toimii samoin kuin lime ja suola. Levitä sitä paksu kerros ruostuneille alueille, ja anna ruokasoodalle aikaa toimia. Ripottele aluksi ruokasoodaa ruosteen pinnalle ja pirskottele siihen sen jälkeen vettä.

Oksaalihappo

Oksaalihapon käyttö on melko riskialtista, mutta se poistaa ruosteen melko nopeasti. Tätä menetelmää käytettäessä pitää toteuttaa tiettyjä varotoimenpiteitä. Käytä suojakäsineitä, suojalaseja ja nenäsuojainta oksaalihappoa käyttäessäsi. Yritä olla hengittämättä myrkyllisiä höyryjä. Koska huonekalut ovat liian suuria, jotta ne voisi peittää kokonaan oksaalihapon ja veden seoksella, voit kaataa sitä pieninä määrinä ja käyttää teräsvillaa alueen puhdistamiseen.

Käsittele aine puhdistettu pinta WD-40 monitoimiaineella ja voit olla varma siitä, että ruoste pysyy mahdollisimman hyvin kurissa. WD-40 monitoimiaine omaa seuraavat mahtavat ominaisuudet:

Irrottaa ja voitelee

WD-40 monitoimiaine irrottaa helposti ja nopeasti jumiutuneet huonekalujen osat ja pitää ne hyvin voideltuina ja käyttökunnossa.

Syrjäyttää kosteutta, suojaa ruosteelta

Ruosteen pääasiallinen syy on vesi ja ilma. Kun nämä kaksi hyökkäävät takorautakalusteiden kimppuun, ruostetta syntyy nopeasti. Voit käyttää WD-40 monitoimiainetta huonekaluihin, ja se kuivuu nopeasti. Lisäksi se estää vettä aiheuttamasta ruostumista vähintään kuuden kuukauden ajan.

Seuraavalla kerralla, kun huomaat huonekaluissasi hieman ruostetta, ota nämä temput ja WD-40 monitoimiaine käyttöön poistaaksesi ruosteen ja pitääksesi sen kurissa.