Ruosteen poisto

Ruosteen poisto voi kuulostaa työläältä ja ikävältä prosessilta. Ruoste voikin helposti pilata esineiden ulkonäön ja rakenteen, oli kyseessä sitten auto, polkupyörä tai mikä tahansa metallinen esine, vaikkapa pihakalusteet. Ruoste voi myös vaikuttaa laitteen toimintaan. Sama pätee ajoneuvosi tai muiden laitteiden pultteihin. Pultit ovat tärkeä osa mitä tahansa laitetta. Ne pitävät laitteiden raskaat osat kiinni toisissaan ja varmistavat laitteen toimintakyvyn. Ruosteen ja ruostetahrojen poistamiseen on useita eri keinoja.

1. Käytä etikkaa

Etikka sisältää sitruunahappoa ja etikkahappoa, jotka toimivat mahtavasti ruosteen poistamisessa. Ne tehoavat parhaiten pieniin osiin, jotka voidaan upottaa etikkaan. Tämän vuoksi etikka on täydellinen ruosteen poistamiseksi muttereista. Riittää kun irrotat ne, kaadat lasiin hieman etikkaa ja upotat mutterit etikkaan. Anna niiden puhdistua hieman yli vuorokauden ajan. Sen jälkeen voit ottaa ne pois ja hangata harjalla ruosteen pois. Saatuasi mutterit puhtaiksi huuhtele ne hanavedellä poistaaksesi mahdolliset jäännökset. Mutterisi ovat nyt kiiltäviä ja ruoste on enää pelkkä muisto vain. Huonoimmassa tilanteessa ruostetta voi jäädä hieman jäljelle. Voit tällöin toistaa koko prosessin, jolloin saat loputkin ruosteet poistettua.

Ruosteen poisto

2. Yritä sitruunalla

Jos haluat puhdistaa lukkomuttereita, kannattaa muistaa, että ruosteiset osat yleensä jumittuvat ja ne ovat vaikeita irrottaa. Tällaisessa tapauksessa voit yrittää hyödyntää rasvaa saadaksesi ne irtoamaan. Jos se ei toimi, on olemassa muutamia muitakin temppuja niiden irrottamiseksi.
Hanki kaksi ainesosaa: sitruuna ja hieman suolaa. Puhdistaaksesi lukkomutterin ruosteesta, levitä suolaa ruostuneelle mutterille ja hiero sitä. Kun mutteri on kokonaan peitetty suolalla, kaada suolan päälle hieman sitruuna- tai limemehua. Purista ulos niin paljon mehua kuin pystyt ja jätä se sitten vaikuttamaan.

Kahden tai kolmen tunnin kuluttua hankaa tahna pois. Voit käyttää teräsvillaa tai patasutia, mutta varo vahingoittamasta metallia yhtään enempää. Vaihtoehtoisesti voit käyttää lukkomutterin puhdistukseen sitruunamehun ja suolan sekoitusta, johon upotat lukkomutterin. Tämä vähentää tarvetta hankaukselle ja minimoi metallin vahingoittumisriskin.

Ruosteen poisto

3. Oletko ajatellut ruokasoodaa?

Ruosteen poisto ja ruokasooda, voi kuulostaa äkkiseltään oudolta. Jos et kuitenkaan tahdo käyttää lukkomuttereiden puhdistukseen etikkaa etkä sitruunan ja suolan sekoitusta, vaihtoehtona on vielä ruokasooda. Riittää kun teet siitä ja vedestä kulhossa tahnan ja varmistat, että se ei ole liian paksua eikä liian juoksevaa. Levitä tahnaa ruostuneelle mutterille ja anna sen vaikuttaa muutaman tunnin ajan. Käytä hammasharjaa hangataksesi tahnan pois, jolloin myös ruoste irtoaa.

Ruosteen poisto

Kylpyhuoneessa ollessasi voit myös koittaa saippuaa – saippuanpalaa, joka yleensä lojuu kylpyammeen reunalla. Tarvitset myös perunan (sitä ei luultavasti löydy kylpyhuoneesta). Leikkaa peruna kahtia ja hiero sen sisusta kunnolla saippuaan. Aseta perunan käsitelty puoli ruostetta vasten muutamaksi tunniksi, ja harjaa se sen jälkeen saippualla.

4. Käytä sähköä

Elektrolyysi on mahtava tapa irrottaa ruostetta erilaisista materiaaleista. Sitä voidaan käyttää myös lukkomuttereiden puhdistukseen. Tarvitset seuraavat laitteet:
• Auton akkulaturi,
• Vesisäiliö,
• Uhrattavissa oleva metallinpala, jossa on rautaa,
• Taloussoodaa (ei ruokasoodaa)

Irrota laturi seinästä ja upota molemmat metallin palat veteen. Kytke laturin positiivinen napa uhrautuvaan metalliin ja negatiivinen napa metalliin, josta haluat poistaa ruosteen – tässä tapauksessa lukkomutteriin.

Kytke laturiin virta ja jätä se päälle tunniksi. Elektrolyysi tekee työnsä, ja ruoste häviää muttereista.

5. Käytä WD-40 monitoimiainetta

Jos yllä mainitut keinot ovat liian aikaa vieviä, voit käyttää monikäyttöistä WD-40 monitoimiainetta. Sen avulla riittää, kun suihkutat hyvän määrän ainetta lukkomutterin päälle ja annat sen vaikuttaa muutaman sekunnin ajan (minuuttien, tuntien tai päivien sijasta). Pienen hetken jälkeen voit käyttää hammasharjaa hangataksesi ruosteen pois lukkomuttereista.

Ruostetahroista eroon hankkiutuminen

Ruoste ei pelkästään vaikuta metalliin ja sen muotoon, vaan se hankaloittaa elämäämme myös, kun vaatteisiin tai muihin materiaaleihin tulee ruostetta koskettaessa ruostetahroja. Mikäli vaatteisiisi tulee ruostetahroja, voit yrittää sitruunamehua niiden poistamiseen. Hankaa likaantunutta aluetta sitruunamehulla, mutta varo levittämästä tahraa suuremmalle alueelle. Kun tahra on alkanut poistua, huuhtele vaatteet juoksevalla vedellä poistaaksesi sitruunamehun, minkä jälkeen pese vaate normaalisti.

Mikäli tahra on kiinni tiukasti tai jos kangas on paksua, voit käyttää vähän suolaa sitruunamehun lisäksi, minkä jälkeen voit hangata tahraa.
Jos tahra on jonkun muun materiaalin kuin kankaan pinnassa, esimerkiksi seinässä, voit koittaa huuhdella sitä vedellä ja hangata harjalla sen irrottamiseksi. Kun olet valmis, huuhtele pinta uudelleen. Voit koittaa myös kaupallisesti saatavilla olevia tahranpoistoaineita.