Täydellinen opas ruohonleikkurin huoltoon

Kesä on täällä – on aika lämmön, auringon ja hauskanpidon. Koulut on loppu ja keli mitä kaunein. Paljon aikaa tulee vietettyä pihalla. Vihreällä nurmella loikoilu on yksi elämän yksinkertaisista nautinnoista. Pientä päänsärkyä kuitenkin aiheuttaa haastava nurmikon pitäminen kunnossa ja hyvässä trimmissä. On siis aika hankkia täydellinen ruohonleikkurin puhdistaja, joka samalla sekä puhdistaa että myös suojaa ruosteelta.

Useimmat ruohonleikkurit ovat koko talven varastossa. Kuten mitkä tahansa sähkölaitteet, nekin ovat alttiita ruostumiselle ja kunnon heikkenemiselle käyttämättöminä ollessaan. Jotta voit varmistaa pihan jatkuvan ylläpidon, olemme koostaneet sinulle oppaan ruohonleikkurin puhdistukseen.

Helppo huolto

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa ruohonleikkurin ulkopinnat, ettei niissä näy päällepäin mitään poikkeavaa. Kuluminen voi ajan myötä löysätä muttereita ja ruuveja. Osat voivat ruostua ja haurastua ja teriin voi juuttua roskaa pitkän ja märän nurmikon leikkuusta. Ruoholeikkurin puhdistaja ei tässä kohtaa auta jos ongelmana ovat rikkinäiset leikkurin osat.

Ruoste

Ruosteen voi poistaa hiomalla harjalla, jolla voit helposti poistaa irtonaisen maalin. Seuraava vaihe on puhdistaa ruohonleikkuri ylimääräisestä rasvasta, yleensä huuhtelu voimakkaalla pesuaineella riittää. Tämän jälkeen pyyhi laite kankaalla ja levitä pinnalle kerros WD-40:ä ruostumista ehkäistäksesi. Pohjustuksen jälkeen voit edetä ja maalata tarvittavat kohdat.

Mutterit

Seuraava vaihe on käydä läpi kaikki löystyneet pultit momenttiavaimen kanssa, jolloin saat kaikki pultit kiinni tiukasti juuri tarvittavalla voimalla.

Terät

Siirrytään seuraavaksi leikkuuteriin. Suihkuta puhdistettuun leikkuriin reipas määrä WD-40:ä, joka voitelee metallipinnat ja rikkoo kiinni tarttuneet ruohomöykyt. Tämä myös ennaltaehkäisee ruostumista.

Käännä tämän jälkeen leikkuri ylösalaisin. Poista ensin sytytystulppa sylinterikannesta, ja käännä sen jälkeen ruohonleikkuri kyljelleen teriä varoen. Puhdista alusta teräsharjalla ja poista jäljellä oleva ruoste ja pohjaan juuttuneet jäämät. Voit käyttää myös muovilapiota kaapimaan irti kuoren alle jääneet ruohot. Kun leikkuuterissä ei ole enää roskaa, pyyhi ne.

Voit myös tarvittaessa koittaa terien teroittamista, mihin on olemassa erityisiä työkaluja. Riippuen ruohonleikkuristasi voi olla järkevämpää jättää tämä homma asiantuntijan tehtäväksi.

Trimmaus

Jotta saat ruohonleikkurin moottorin toimimaan tehokkaasti ja osat kehräämään nätisti ilman ylimääräistä säksätystä tai yskimistä, voit tehdä muutamia helppoja toimenpiteitä:

Öljynvaihto

Öljynvaihtoa suositellaan jokaisen käyttökauden jälkeen tai 50 käyttötunnin välein. Aloittaaksesi tämän helpon toimenpiteen käynnistä moottori lämmittääksesi öljyn, anna sen käydä muutaman minuutin ajan ja sammuta se. Poista jälleen sytytystulppa, jotta ruohonleikkuri ei käynnisty vahingossa. Pyyhi pois ylimääräinen pöly ja lika öljyntäyttökorkin ympäriltä, jotta ne eivät päädy öljyn sekaan. WD-40 estää tehokkaasti ruostumista ja lian kertymistä sekä varmistaa, että öljyntäyttökorkki on helppo avata. Aseta astia tai kangas ruohonleikkurin alle, jotta saat kerättyä jäteöljyn talteen. Käännä tämän jälkeen tyhjennystulppaa vastapäivään samalla kun kallistat leikkuria varovaisesti valuttaaksesi öljyn pois.

Tyhjennettyäsi moottorin vanhasta öljystä, irrota vanha öljynsuodatin kääntämällä sitä vastapäivään. Korvaa öljynsuodatin uudella moottorin määritysten mukaisella suodattimella. Kiristä se paikalleen niin, että tunnet sen tiivistyvän. Olet nyt valmis täyttämään säiliön uudella moottoriöljyllä.

Ilmansuodatin

Ruohonleikkurisi ilmansuodatin on yleensä laitteen kyljellä kiinnitettynä paikoilleen muttereilla tai ruuveilla. Käytä ruuvimeisseliä tai jakoavainta päästäksesi käsiksi suodatinosastoon.

Riippuen laitteesta siinä on joko kertakäyttöinen paperisuodatin tai monikäyttöinen vaahtomuovisuodatin.
Vanha paperisuodatin tulee irrottaa varovaisesti ja painaa mieleen, miten se oli paikalleen asetettuna. Käy tämän jälkeen kaupassa ja etsi saman mallinen suodatin, jolloin varmistat, että uusi suodatin toimii ja sopii paikalleen. Löydettyäsi uuden suodattimen aseta se paikalleen ja kiinnitä suojukset, jotka kiristävät suodattimen paikalleen.

Uudelleen käytettävästä suodattimesta tulee pestä vaahtomuoviosat miedolla pesuaineella. Ole varovainen, ettei suodattimeen jää jäämiä pesuaineesta, koska ne voi olla hyvin vaikea puhdistaa jälkeenpäin. Varmista, että vesi on puristettu pois suodattimista ja ne on kunnolla kuivattu ennen niiden laittamista paikalleen. Levitä lopuksi ohut kalvo öljyä suodattimen muihin osiin (ei vaahtomuoville) estääksesi pölyn kertymistä. Aseta suodatin paikoilleen ja kiristä suodattimen kansi.

Sytytystulpat

Tässä on selitetty ruohonleikkurin sytytystulppien vaihtaminen niille, jotka eivät ole teknisesti erityisen taitavia. Tämä saattaa vaikuttaa monimutkaiselta toimenpiteeltä, mutta siihen kuluu yllättävän vähän aikaa ja ponnistuksia. Sytytystulpan johto tulee irrottaa ja tämän jälkeen pyyhkiä sytytystulpan ympäristö pölystä ja liasta. Voit irrottaa sytytystulpan jakoavaimella tai hylsyavaimella, mikä estää sitä rikkoutumasta, vaikka käyttäisit avaamiseen paljonkin voimaa. Kierrä vastapäivään ja irrota tulppa.

Uusien sytytystulppien hankintaan paras paikka on liike, josta alun perin ostit ruohonleikkurin, koska heillä on yleensä saatavilla varaosia. Uutta sytytystulppaa saatetaan joutua säätämään leikkurisi määritysten mukaan. Tarkista sopiva elektrodien välinen etäisyys käyttöohjekirjasta. Käytä sen jälkeen sytytystulppamittaria säätääksesi sytytystulpan sen mukaisesti, ja kiinnitä säädetty tulppa paikalleen tukevasti muttei liian tiukasti. Kiinnitä lopuksi sytytystulpan johto ja homma on valmis.

Rentoudu

Näppärä ruohonleikkurin puhdistaja säästää aikaa ja hermoja. Ruohonleikkurin täydelliseen puhdistamiseen ja ruosteenestoon riittääkin, kun käsillä on muutama kätevä työkalu, hieman osaamista ja täysi purkki WD-40:ä. Tämän ohjeen avulla voitkin alkaa odotella rentouttavaa kesää hyvin hoidetulla pihalla kätevä ruohonleikkurin puhdistaja lähettyvilläsi.