Päivitetty 11.09.2020

Puutarhatyökalujen varastointi – näin suojaat työkalusi talvelta!

Puutarhatyökalujen varastointi kuulostaa varsin työläältä ja aikaa vievältä prosessilta. Vaikka työtä riittääkin kyllä tehtäväksi, kannattaa siirtää ajatukset kauniiseen lopputulokseen. Puutarhan ylläpitäminen riittää aika pitkälle, ja se on ensimmäinen askel henkeäsalpaavaan puutarhaan. Työn helpottamiseksi on suositeltavaa varastoida puutarhatyökalut ennen talvipakkasten tuloa.

Käsityökalut

Haravoista lapioihin, istutuslapioihin ja talikoihin, on olemassa useita puutarhan omistavalle välttämättömiä puutarhatyökaluja. Toimenpiteet näiden työkalujen talvivarastointiin ovat melko pitkälle samankaltaisia.

Puhdista puutarhatyökalut

Puhdista puutarhatyökalusi heti, kun lopetat niiden käytön vähentääksesi työkuormaasi. Jos työkalut kuitenkin ovat likaisia, käytä suojalaseja ja hansikkaita puhdistaessasi ne mudasta ja liasta jäykällä harjalla. Voit käyttää myös teräsvillaa, erityisesti ruostuneisiin kohtiin.
Kuivuneen lian ja ruostuneiden kohtien luonteesta riippuen on todennäköistä, että joudut jynssäämään niitä oikein kunnolla. Mikäli et halua tehdä enempää työtä kuin on välttämätöntä, kannattaa käyttää WD-40 monitoimiainetta. WD-40 poistaa kaiken kertyneen lian ja töhnän käsityökaluistasi, mutta sen lisäksi sen avulla voi hankkiutua eroon myös ruostetahroista.

Tarjoile niille terävää reunaa

Työkalujen teroittaminen ennen niiden varastointia tekee ihmeitä pidemmällä aikavälillä. Työkalut, joissa on terävä reuna, toimivat paremmin, jos ne on teroitettu, mutta se tulee tehdä oikeanlaisilla viiloilla. Jos sinulta ei niitä löydy, suuntaa lähimpään rautakauppaan ostoksille. Muista pitää huolta turvallisuudestasi. Käytä hansikkaita teroittaessasi teräesineitä.

Älä unohda voitelua

Kun työkalut on teroitettu, ne kannattaa ruiskuttaa voiteluaineella ennen varastointia. Jotkut työkalujen omistavat katsovat, että öljy kattaa työkalujen voitelutarpeet. No, he ovat väärässä, koska oikea ratkaisu on WD-40 monitoimiaine. Se ei pelkästään voitele työkaluja vaan myös suojaa niitä. Syy tähän on siinä, että WD-40 syrjäyttää veden ja voitelukykynsä ohella suojaa työkalujasi ruosteelta. Kun työkalut on käsitelty WD-40 monitoimiaineella, ne ovat valmiina varastoitavaksi talveksi.

Huomautus ruohonleikkureista

Kun puhutaan ruohonleikkureiden varastoinnista talveksi, on oikeastaan yksi ainoa asia, josta pitää huolehtia: ruohonleikkurin terät. Ruohonleikkurin toiminta riippuu suoraan sen terien kunnosta. On tärkeää, että ne ovat hyvässä kunnossa erityisesti varastoitaessa niitä talveksi.

On useita vaaroja, joita varastointi aiheuttaa ruohonleikkurin terille. Näistä korroosio on listan kärjessä. WD-40:n käyttäminen varmistaa, että useimmat huolenaiheesi tulevat hoidetuiksi kertaheitolla. WD-40:n suihkuttaminen ruohonleikkurin terille ei pelkästään puhdista niitä kiinni jääneestä ruohosta, vaan on myös välttämätöntä varmistumiselle siitä, että terät eivät jää korroosiolle alttiiksi.

On myös suositeltavaa, että tyhjennät ruohonleikkurista sinne jääneen polttoaineen. Ruohonleikkurin varastointi siten, että tankissa on jäljellä polttoainetta, tekee enemmän vahinkoa kuin siitä on hyötyä. Ajan myötä paikallaan seisova polttoaine pilaa ruohonleikkurisi muoviset ja kumiset osat. Tämän lisäksi polttoaineeseen kerääntyy kosteutta, joka aiheuttaa korroosiota polttoainesäiliössä.

Kun kaiken laittaa oikeisiin mittasuhteisiin, WD-40 monitoimiaine on varsinainen siunaus puutarhatyökalujen talvivarastointiin! Ilman WD-40:ta työkalujen varastointi olisi huomattavasti hankalampaa, usko pois.