Päivitetty 07.01.2021

Pulttien poistaja on tarpeen jokaiselle joskus! Tässäpä esimerkillinen tilanne: pultti on ruuvin kaltainen metallinpala, joita käytetään pitämään teräspalkkeja paikallaan. Rakentamisen yhteydessä on kuitenkin hyvin todennäköistä, että pultit katkeavat. Näin ei tapahdu kovin usein, mutta todennäköisyys kasvaa, kun työtahti kiihtyy tai kun työssä käytetään kokemattomia työntekijöitä. Niinpä on hyvä tietää, miten rikkoutuneita pultteja voidaan poistaa pulttien poistajan avulla.

Menetelmä 1: Vedinsarja

Pulttien poistaja, eli rautakauppaan mars… Rautakaupoissa on olemassa erityisiä pulttien vedinsarjoja. Nämä sarjat toimivat erinomaisena pulttien poistajana.

Vaihe 1

Aseta naulan terävä kärki rikkinäisen pultin keskelle ja iske sitä vasaralla. Näin saat merkittyä rikkoutuneen pultin keskikohdan, jolloin pystyt poraamaan reiän pultin keskelle vahingoittamatta pultin kierteitä.

Vaihe 2

Poraa reikä tekemäsi merkinnän kohdalle käyttäen vasenkätistä poranterää. Vasenkätisten poranterien kierteet kiertävät vastakkaiseen suuntaan kuin yleensä. Tämän vuoksi sinun tulee asettaa pora pyörimään vastakkaiseen suuntaan, jotta terä pureutuu pultin sisään. Näin poranterä kiertyy vastakkaiseen suuntaan kuin rikkinäinen pultti, mikä estää pulttia tiukentumasta entisestään.
Toivon mukaan vasenkätinen poranterä tarttuu kiinni, ja kiertää pulttia riittävästi ulos, jotta saat siitä otteen pihdeillä tai lukkopihdeillä ja saat sen poistettua.

Varmista, että käytät täsmälleen oikean kokoista poranterää. Talteenottopakissa on taulukko, jossa mainitaan minkä kokoiselle pultille mikäkin terä on tarkoitettu. Jos käytetty terä on liian iso, pultin kierteet voivat vahingoittua. Jos terä taas on liian pieni, pitää käyttää heikompaa vedintä, mikä saattaa rikkoutua kesken kaiken.

Vaihe 3

Aseta oikean kokoinen vedin tekemääsi reikään. Ostamastasi vedinsarjasta riippuen vetimessä on kaksi eri muotoista päätä. Toisessa päässä kärki on vasenkätinen ja kartiomainen, toisessa päässä taas on T-kahva tai kuusiokolopää. Koska vedin itsessään on vasenkätinen, se asetetaan pulttiin kiertämällä sitä vastapäivään. Koska vedin on kartiomainen, sitä on parasta naputtaa vasaralla ennen vaihtamista T-kahvaan tai hylsyyn.

Vaihe 4

Rikkoutunut pultti voidaan nyt poistaa. Koska vedin on kiristetty, kartiomainen pää tarttuu kiinni ja momenttivoimat saavat pultin löystymään, kun vedin tarraa kiinni kunnolla.

Jatka vetimen kiertämistä vastapäivään, kunnes pultti on kokonaan poistettu kuopastaan.

Tätä ei tule tehdä kiireellä, koska tällöin saatat vahingoittaa pulttia ja saada sen jumiin entistä tiukemmin. Saatat myös vahingoittaa kohdetta, josta pulttia irrotetaan. Vedintä kannattaa käyttää mahdollisimman hellästi. Ne on valmistettu karkaistusta teräksestä. Rikkoutunut vedin on huomattavasti hankalampi poistaa kuin pelkkä pultti.

Vaihe 5

Poista kaikki metallinpalat. On erittäin todennäköistä, että prosessin aikana pultista irtoaa metallijauhetta. Jos tarkoituksenasi on korvata rikkoutunut pultti uudella, tulee aukosta poistaa kaikki metallijauhe ja lastut. Tämä on helppo tehdä joko paineilmalla tai magneetilla.
Yllä kuvatussa menetelmässä voit myös käyttää pultinpoistonestettä kuten tunkeutuvaa voiteluainetta. Nämä nesteet ovat erinomaisia pultinpoistajia ja tekevät koko operaatiosta huomattavasti helpomman.

Menetelmä 2: Hitsaaminen

Vaihe 1

Aseta naulan terävä kärki rikkinäisen pultin keskelle ja iske sitä vasaralla. Näin saat merkittyä rikkoutuneen pultin keskikohdan.

Vaihe 2

Poraa reikä tekemäsi merkinnän kohdalle. Käytä terää, jonka halkaisija on lähes neljännes ulosporattavan pultin halkaisijasta. Poistamismenetelmää voi käyttää pulteille, jotka ovat pahasti ruostuneet. Tällaisia pultteja ei pysty poistamaan vetimellä. Näin ollen ei myöskään tarvitse murehtia pultin kiristymisestä käytettäessä oikeakätistä poranterää.

Vaihe 3

Ruuvaa kuusiokolomutteri rikkinäisen pultin sisään. Käytä jäljellä olevia kierteitä ja kiristä mutteri. Mutterin tulee olla tukevasti paikallaan, mutta älä ruuvaa sitä koko matkaa vaan jätä se noin puoli kierrosta vajaaksi. Mutterin ja pinnan, johon pultti on kiinnitetty, välillä tulee olla pieni rako.

Vaihe 4

Hitsaa mutteri pulttiin kiinni. Hitsaaminen ei vie kovin paljon aikaa, mutta sitä ei kannata yrittää, jos et ole koskaan aiemmin hitsannut. Pyydä kokenutta henkilöä tekemään hitsaus tai harjoittele sitä toisilla kohteilla ennen tämän menetelmän yrittämistä.
Ole erityisen huolellinen, ettei pinta, jossa pultti on kiinni, sula ja sulaudu kiinni joko mutteriin tai pulttiin. Tämä menetelmä onkin erityisen tehokas, jos kyseinen pinta on alumiinia. Alumiinia on yleensä vaikea hitsata kiinni teräkseen.

Vaihe 5

Pultti voidaan nyt poistaa. Kun riittävästi aikaa on kulunut ja hitsaus viilentynyt, kuusikulmaisesta mutterista on tullut pultille uusi kanta, joten se voidaan helposti poistaa jakoavaimella tai hylsyavaimella.

Vaikka hitsaus on melko vahva, se ei ole rikkoutumaton. Jos pultti on syöpynyt erittäin pahasti, voi olla tarpeen hitsata mutteri paikalleen useita kertoja.

Jotta saat ruosteisen pultin irti, pyri liikuttamaan pulttia aluksi edestakaisin. Kun se alkaa löystyä, jatka liikuttamista molempiin suuntiin, mutta lisää vastapäivään kohdistuvaa voimaa, jotta pultti voidaan poistaa kokonaan.

Pulttien poistaja voidaan myös helposti korvata WD-40 Specialist Penetrant- irrotusöljyllä!  Jos et halua nähdä yllä kuvattuihin menetelmiin liittyvää vaivaa, WD-40 Specialist Penetrant- irrotusöljy on suunniteltu erityisesti irrottamaan ruostuneita ja rikkinäisiä pultteja. Se on erittäin helppokäyttöinen, kuten kaikki muutkin WD-40 -tuotteet.