Parhaat vinkit polkupyörän huoltoon

Jos pidät pyöräilystä, tiedät, miten tärkeää on pitää polkupyörä kunnossa nautinnon maksimoimiseksi. Sujuvan matkanteon varmistamiseksi pyörä tulee puhdistaa ja ketjut huoltaa säännöllisesti. Pyörän säännöllisestä pesemisestä renkaiden ilmanpaineen varmistamiseen, pyörän pitäminen kunnossa ei ole erityisen vaikeaa. Mutta jos pohdit, mikä on tärkeintä pyörän kunnossapidossa, vastaus on ketjut.Ketjut ovat luultavastikin pyörän tärkein osa. Ne koostuvat sadoista lenkeistä, lukoista ja niiteistä. Ketjuissa on liikkuvia osia, jotka hyvin huollettuina mahdollistavat pyörän liikkumisen pehmeästi. Siksi on tärkeää huoltaa ketju säännöllisesti, jotta se liikkuu luotettavasti ja pehmeästi. Huollon päämääränä on polkupyörän ketjujen puhdistaminen ja voitelu. Alta löydät muutamia yksinkertaisia toimenpiteitä pyörän huoltamiseksi.

1. Nopea ja helppo puhdistus

Ketjuihin kerääntyy eniten rasvaa, likaa ja tahmaa. Seuraavassa on esitetty helppo tapa huoltaa pyörän ketjut:

Aseta pyörä työtelineeseen ja kallista se hyllyä tai seinää vasten. Näin pystyt pyörittämään polkimia molempiin suuntiin vapaasti. Ota pala kangasta ja taita se muutamaan kertaan. Suihkuta rasvanpoistajaa kankaalle reilu määrä. Kääri kangas ketjun alaosan ympärille ja pidä sitä paikallaan vasemmalla kädelläsi. Pyöritä samaan aikaan oikealla kädelläsi ketjua polkimista taaksepäin. Kankaan puristaminen tiukasti irrottaa lian ja rasvan. Älä kuitenkaan purista niin lujaa, että ketju ei pääse liikkumaan. On tärkeää puristaa ketjua päältä, alta ja sivuilta. Irrota kangas ketjusta ja aseta se uudelleen niin, että kankaan puhdas osa on ketjua vasten. Toista toimenpide useaan kertaan, kunnes olet tyytyväinen ketjun puhtauteen. Jonkin verran likaa ja hiekkaa voi jäädä ketjun pieniin aukkoihin.

Jos haluat puhdistaa ketjut perinpohjaisemmin, käytä ketjunpuhdistuslaitetta. Se on täytetty nestemäisellä rasvanpoistoaineella. Ketju asetetaan laitteen sisään samalla kun ketjua pyöritetään polkimista. Laitteessa on useita harjoja, jotka yhdessä puhdistavat ketjun kaikki nurkat ja kolot ja poistavat kaiken rasvan ja roskan. Kun ketju on puhdas, pyyhi se ja anna kuivua ennen kuin käytät pyörää seuraavan kerran.

2. Voitele ketjut hyvin

Ketjujen pitäminen hyvin voideltuna on avain niiden pitkään käyttöikään ja sujuvaan liikkumiseen. Jos et voitele ketjuja säännöllisesti, pyöräily ei ole kovin jouhevaa. Voidellaksesi ketjun aseta se keskimmäiselle rattaalle ja suihkuta reilu määrä voiteluainetta ketjulle. Paras voiteluaine tähän tarkoitukseen on vesipohjainen, koska voitelun lisäksi se varmistaa, että ketjuun ei pääse kertymään ruostetta tulevaisuudessakaan. Ruoste ja korroosio lyhentävät pyöräsi ketjun käyttöikää, minkä vuoksi on tärkeää käyttää voiteluainetta, joka ehkäisee ruosteen muodostumista.
Ketjujen voiteluaineeksi on useita eri vaihtoehtoja. Voit käyttää WD-40 monitoimiainetta. Se on vesipohjainen voiteluaine, jonka ansiosta ketjut saavat juuri sopivan määrän voiteluainetta. Se on ollut pyöräilijöiden ykkösvalinta jo monien vuosien ajan, ja on p

itänyt pyörät ja ketjut pyörimässä pitkään. WD-40 on mahtava vesipohjainen ketjujen voiteluaine, joka voitelun lisäksi pitää ruosteen ja korroosion poissa ketjuista. Se myös minimoi lian kertymisen ketjuihin, mikä puolestaan vähentää ketjun kulumista. Kestävä voiteluaine vaikuttaa ketjussa pitkään, joten pystyt pyöräilemään pitkän matkan huollon jälkeen.

3. Jotain on parempi kuin ei mitään

Monet eivät puhdista tai voitele pyöränsä ketjuja kuukausiin tai jopa vuosiin joko ajan tai osaamisen puutteen vuoksi. He saattavat myös olla huolissaan siitä, että eivät osaa tehdä hommaa täydellisesti, joten jättävät sen vuoksi edes yrittämästä. On aina hyvä puhdistaa ketju ennen sen voitelua. Jos ystäväsi kuitenkin jo odottelevat, ja ketju kitisee ja on likainen, on parempi levittää nopeasti ketjulle kerros WD-40 monitoimiainetta kuin jättää se kuivaksi. Vaikka täydellinen puhdistus on aina suositeltava, helppo ja nopea puhdistus ja voitelu on silti parempi kuin se, että ketjua ei puhdisteta ja voidella lainkaan.

4. Tarkista ketjut ajoittain ruosteen ja kulumisen varalta

Ketjun osat ovat jatkuvassa liikkeessä, ja siksi ne kuluvat koko ajan ja ovat alttiina ruostumiselle ja korroosiolle. On tärkeää tarkistaa, onko ketjuissa jälkiä kulumisesta, ja tarkistaa myös ketjun venymä, jotta se pyörii tehokkaasti vielä pitkään. Liian venynyt ketju voi vahingoittaa rattaita. Kannattaa aina mieluummin vaihtaa ketju sen ollessa korjauskelvoton kuin vaihtaa rattaat, koska ne ovat paljon kalliimmat kuin ketjut. Ketjun tarkistaminen kulumisen ja venymisen varalta mahdollistaa ennakoinnin pyöräsi huollossa. On tärkeää pitää pyöräsi hyvin huollettuna sen käyttöiän lisäämiseksi. Pyörän tärkein säännöllisesti huollettava osa ovat ketjut. Yllä mainituilla vinkeillä voit huoltaa ketjun hyvin ja siten varmistaa pyörän luotettavan ja jouhevan toiminnan.