Opas autonikkunan kumitiivisteiden korjaamiseen ja vaihtamiseen (päivitetty

Miten vaihdetaan autonikkunan kumitiiviste? Tämä kysymys esiintyy usein varsinkin vanhempien autojen omistajien keskuudessa. Vanhemmissa autoissa ikkunoiden ja ovien ympärillä olevat kumitiivisteet alkavat ajan myötä hajoamaan. Usein tiiviste löystyy ja sen sisälle jää ilmaa. Pikkuhiljaa koko tiiviste alkaa purkautua ja jää roikkumaan reunastaan. Toisinaan se katkeaa keskeltä, jolloin koko ajoneuvo alkaa näyttää epäsiistiltä. Tiivisteen rikkoutumisesta johtuen auton sisään pääsee metelin lisäksi vettä ja pölyä. Tämä on luultavasti syynä, jos tunnet jatkuvasti pientä vetoa ja kuulet liian kovia ääniä ajaessasi.

Tällaisessa tilanteessa monet ruiskauttavat pienen määrän liimaa ja yrittävät sillä kiinnittää tiivisteen takaisin runkoon. Ratkaisu ongelmaan ei ole liimassa, vaan itse tiivisteessä. Kumitiiviste kiinnitetään paikalleen pienellä määrällä liimaa ja painamalla sitä kevyesti. Ongelmia syntyy, kun tiiviste ei ole enää saman muotoinen kuin ensimmäistä kertaa ikkunaan kiinnitettäessä. Tiivisteen vanhentuessa se kutistuu ja alkaa vetäytyä. Tästä syystä tiiviste ei enää sovi paikalleen, kun sitä yritetään liimata.

On kuitenkin toinenkin tapa omatoimiseen auton ikkunan tiivisteen korjaamiseen. Voit helposti vaihtaa kumitiivisteen itse ja käyttää WD-40 Specialist silikonivoiteluainetta varmistaaksesi, että uusi kumitiiviste kestää pitkän aikaa.

Miten vaihdetaan auton ikkunan kumitiiviste? Alla on vaihe vaiheelta etenevä ohjeistus autosi ikkunan kumitiivisteen irrottamiseen ja korvaamiseen uudella tiivisteellä:

Vaihe #1

Poista kumi tasapäisellä ruuvimeisselillä

Aloita ikkunoiden kanssa avaamalla autosi ovi, jotta sinulla on enemmän tilaa liikkua. Ala poistaa kumia tasapäisellä ruuvimeisselillä kohdasta, josta se on muutenkin irtoamassa. Irrota kumi kevyesti ja sen jälkeen vedä se kädellä kokonaan irti. Jos kumi on liian pehmeää, se hajoaa käsissäsi palasiksi, jolloin sinun tulee jatkaa ruuvimeisselillä. Varmista, että kumi on kokonaisuudessaan poistettu, jolloin seuraavassa vaiheessa saat puhtaan lopputuloksen.

Vaihe #2

Hankaa liimaa WD-40 -monitoimiaineella

Tiivisteissä saattaa yhä olla joitain liimanjämiä, joten ne tulee puhdistaa ensiksi. Voit käyttää WD-40 -monitoimiainetta liiman poistamiseen. Tämä voiteluaine on erityisesti suunniteltu kaikenlaisten pintojen puhdistamiseen ja kosteuden estämiseen. Voiteluaineen käytön jälkeen hankaa pinta kankaalla. Käytä voiteluainetta vielä kertaalleen ja hankaa sitä voimakkaasti, kunnes tunnet metallin olevan riittävän puhdas. Pyyhi ylimääräiset jäämät pois paperipyyhkeellä.

Vaihe #3

Hio metalli

Jotta liimapinta tarttuu kunnolla, pinnan tulee olla puhdas ja tasainen. Näin ollen seuraava vaihe on hioa metalli kauttaaltaan. Käytä hienokarkeuksista hiomapaperia ja hiero pintaa pyöreillä liikkeillä. Pyri pitämään liike tiivisteen kohdalla tai muuten voit pilata autosi ulkonäön. Tässä vaiheessa teet pinnan, jossa ei ole möykkyjä ja joka on riittävän pehmeä, jotta kumi asettuu tiivisteeseen virheettömästi.

Vaihe #4

Levitä uusi liima

Kumin liittämiseksi metalliin käytetään säänkestävää liimaa. Ennen liiman levittämistä tiivisteeseen, leikkaa kumi ja yritä sovittaa se ikkunaan. Käytä liimaa vasta kun tunnet, että kevyesti painamalla kumi asettuu nätisti. Levitä ohut kerros liimaa tiivisteeseen sekä pisara kumin sisälle.

Vaihe #5

Kiinnitä uudet kumitiivisteet

Anna liimalle 5-10 minuuttia aikaa kovettua ja ala sitten kiinnittää kumia reunasta alkaen. Etene hitaasti toista reunaa kohti kevyesti painaen. Varmista, että mihinkään ei jää aukkoja ja varo venyttämästä kumia.
Kun kumi on paikallaan, paina koko kaistaletta alaspäin varmistaaksesi, että kumi on jäänyt kunnolla kiinni metalliin.

Vaihe #6

Suojaa kumi kerroksella WD-40 Specialist -silikonivoiteluainetta

Kun olet kiinnittänyt kumitiivisteen, kannattaa varmistaa, ettei se kulu yhtä helposti kuin edellinen. WD-40 Specialist silikonivoiteluaine auttaa suojaamaan kumiosia. Voiteluaine kestää lämpötiloja välillä -35°C ja +200°C. Voiteluaine suojaa kumiosia pölyltä ja estää kosteuden leviämisen.

Anna kumitiivisteelle vähintään tunti aikaa asettua kunnolla ennen voiteluaineen levittämistä. Käytä purkissa olevaa pientä pilliä varmistaaksesi, että aine levittäytyy kunnolla myös nurkkiin ja saumoihin. Yksi kerros silikonivoiteluainetta pitää autosi ikkunan tiivisteet pehmeinä ja tukevina pitkän aikaa.

Vältettävät virheet ikkunan tiivisteitä vaihdettaessa:

• Joissakin autoissa on ovissa muoviset nastalliset lisäkkeet. Ilman kunnollista voitelua nämä nastat kuluvat helposti ja saavat kumin irtoamaan. Älä siis unohda vaihtaa näitä nastoja.
• Useimmat kumitiivisteet ovat L:n muotoisia ja ne tulee asentaa siten, että suurempi pinta on sisäänpäin (tämä estää vettä pääsemästä sisälle autoon).
• Älä unohda sulkea ovia heti kumitiivisteet kiinnitettyäsi. Anna niiden asettua ainakin tunnin verran ennen kuin lähdet autolla liikkeelle.
• Älä käytä ruuvimeisseliä kumin painamiseen paikalleen. Tuulilasinasennustyökalu sopii tähän paljon paremmin, koska se on teräväkärkinen ja sopii helposti kumin ja rungon väliin.

Näitä kuutta vaihetta seuraamalla voit helposti vaihtaa autosi ikkunoiden ja ovien tiivisteet maksamatta siitä satoja euroja. WD-40 Specialist silikonivoiteluaine pitää kumin paikallaan ja suojaa sitä pölyltä. Yksi käsittely tällä aineella antaa suojan noin kuudeksi kuukaudeksi.