Päivitetty 21.08.2020

Mikä on WD-40?

Usein kuulee kysyttävä, mikä oikein on WD-40? WD-40 on rekisteröity nimi suihkeelle, jolla on vettä korvaavia ominaisuuksia ja joka toimii myös voiteluöljynä. Suihkeen on kehittänyt San Diegossa toimiva yritys nimeltä Rocket Chemical Company (sittemmin yritys on saanut nimen WD-40 Company).

16 mahtavaa käyttötarkoitusta WD-40 monitoimiaineelle

Aina keksimisestään saakka WD-40 monitoimiainetta on käytetty lukemattomiin käyttötarkoituksiin. Ihmisten sille keksimistä käyttötavoista on lukuisia tarinoita. Tässä esittelemme kuusitoista tapaa käyttää WD-40:ä.

1. Suojaa lintujen ruokintalaite

Etkö pysty pitämään oravia erossa lintujen ruokintalaitteesta? Levitä kunnon kerros WD-40:ä laitteen yläosaan. Oravat eivät saa laitteesta enää otetta ja putoavat yrittäessään.

2. Sormuksen poistaminen

Etkö saa sormusta irti sormestasi? Ei syytä huoleen, jos sinulle on purkillinen WD-40:ä. Suihkuta sitä kevyesti sormellesi ja sormus suorastaan liukuu pois. Muista pestä kätesi lopuksi.

3. Jumittuneet juomalasit

Kaksi päällekkäin asetettua juomalasia on jumittunut, etkä saa niitä irrotettua. Mitä tehdä? Niiden vetäminen irti toisistaan on riskialtista. Jos kaapista löytyy purkillinen WD-40:ä, huolta ei kuitenkaan ole. Suihkuta hieman ainetta laseille. Aine muodostaa ohuen kalvon lasien välille, ja voilá! Saat lasit helposti irti toisistaan. Pese lasit ennen kuin käytät niitä.

4. Purukumin irrottaminen hiuksista

Uskomatonta, että vielä tänä päivänä ja tässä iässä tämä on ongelma! Ongelma se kuitenkin on, mutta löytyykö siihen ratkaisua? No toki. WD-40. Tässä vaiheessa saatat epäuskoisesti kysyä “Mikä on WD-40?”, mihin vastaus on “Ratkaisu moniin asioihin!” Suihkuta hieman WD-40:ä hiuksille kohtaan, johon purukumi on tarttunut. Purukumi irtoaa tämän jälkeen helposti kamman avulla. Muista pestä hiuksesi tämän jälkeen.

5. Hyönteiskarkoitin ja -hävitin

Saatat kysyä, mikä WD-40 on. Se on vettä korvaava suihke, voiteluöljy ja… hyönteiskarkoitin ja -hävitinkö myös? Kyllä vaan! Jos suihkutat WD-40:ä suoraan torakan päälle, se kuolee välittömästi. Voit suihkuttaa sitä myös karmeihin, ikkunalaudoille, oviin ja verkkoihin pitääksesi ötökät talon ulkopuolella. Ole varovainen, ettet hengitä suihkeen höyryjä, eikä tätä kannata tehdä silloin, kun lapset ovat kotona.

6. Naarmujen poistaminen

Etkö saa naarmuja piiloon keittiön lattiasta? Ei kannata luovuttaa, osta purkillinen WD-40:ä! WD-40 on erinomainen valinta naarmujen ja muiden jälkien poistamiseen kaikenlaisista lattioista. Pinta ei vahingoitu ja puhdistus sujuu helposti. Muista varmistaa hyvä ilmanvaihto, mikäli aiot hankkiutua eroon suuresta määrästä naarmuja. Pese lattia jälkikäteen, koska sen pinta saattaa olla liukas.

7. Vessojen siivous

Kuvittelitko, että inhottava tahra vessan istuimessa on siinä jäädäkseen. Mieti uudelleen. Heitä hyvästit kalkkitahroille ja ällöttävälle töhnälle WD-40:n avulla. Vessanpuhdistusaineelle ei ole tarvetta, kun sinulla on purkillinen WD-40:ä. Suihkuta sitä puhdistettavalle pinnalle muutaman sekunnin ajan ja pyyhi pois wc-harjalla. Kaikki töhnät ja tahrat saavat kyytiä.

8. Teetahroista eroon hankkiutuminen

Jos työtasollasi on sitkeitä teetahroja, riittää kun suihkutat WD-40:ä pinnalle ja pyyhit sen pois kankaalla. Varmista, että puhdistat pinnan pesuaineella jälkikäteen.

9. Kenkien ja saappaiden talvisuojaus

Voit suojata talvikenkäsi ja -saappaasi vedeltä suihkuttamalla niiden päälle WD-40:ä. WD-40 on vettä korvaava suihke ja se estää veden pääsyn materiaaliin jonkin aikaa. Onko talvijalkineissasi rumia suolatahroja? WD-40 voi poistaa ne samalla!

10. Estä lumen kertyminen ikkunoihin

Lumimyrsky tulossa? Lumen suhteen ei voi tehdä paljonkaan, mutta sen kertyminen ikkunoihin on estettävissä. Suihkuta WD-40:ä ikkunan ulkopinnalle ennen kuin lumisade alkaa ja voit seurata, kun lumi vain valuu pois ikkunasta.

11. Rekisterikilven puhdistus

Ruostuvan rekisterikilven ennallistamiseksi riittää, kun suihkutat siihen hieman WD-40:ä ja pyyhit sen tämän jälkeen puhtaalla kankaalla. WD-40 auttaa poistamaan pinnalla olevan ruosteen ja ennaltaehkäisee korroosiota. Yksinkertainen tapa puhdistaa rekisterikilpi, joka on juuri alkamassa ruostua.

12. Estä ampiaisia rakentamasta pesää

Ampiaiset rakentavat pesänsä yleensä talojen räystäiden alle. Estääksesi tämän suihkuta WD-40:ä räystäiden alle, ja estät pesien rakentamisen käsiteltyyn paikkaan.

13. Vähennä polyuretaanin kiiltoa

Toisinaan polyuretaanipäällyste saa puulattian loistamaan enemmän kuin haluaisitkaan. Vähentääksesi kiiltoa suihkuta WD-40:ä kankaalle ja pyyhi lattia. Varmista, että pyyhit ylimääräisen WD-40:n pois ettei lattia jää liukkaaksi.

14. Vetoketjujen löysääminen

Takkien, reppujen, housujen ja makuupussien jumittuneet vetoketjut alkavat liikkua jouhevasti, kun ne on altistettu WD-40:lle. Riittää, kun suihkutat sitä vetoketjuun ja vedät tämän jälkeen vetoketjun ylös ja takaisin alas muutaman kerran, jotta WD-40 leviää tasaisesti. Välttääksesi voiteluaineen päätymisen vaatteen kankaalle suihkuta sitä muovipinnalle ja levitä se vetoketjuun pienellä pensselillä. WD-40:n käyttäminen lasten vetoketjuihin ei ole suositeltavaa.

15. Tehokkaan liiman poistaminen

Onko käynyt niin, että olet käyttänyt erittäin tehokasta liimaa ilman suojakäsineitä, ja nyt liima on tarttunut käsiisi. Ei taaskaan syytä huoleen, jos saatavilla on WD-40:ä! Suihkuta sitä hieman sormiisi ja hiero niitä, kunnes kätesi ovat jälleen normaalit. Voit käyttää WD-40:ä liiman poistamiseen muiltakin pinnoilta. Pese kätesi huolellisesti käytettyäsi WD-40:ä.

16. Kitaran kielien puhdistus ja voitelu

Joka soittokerran jälkeen levitä pieni kerros WD-40 monitoimiainetta kieliin niiden puhdistamiseksi ja voitelemiseksi. WD-40 estää myös korroosiota kielissä. Suihkuta ainetta kankaanpalalle ja pyyhi kielet sillä.