Kullan kiillotus

Päivitetty 21.12.2020

Kullan kiillotus, kuulostaako hankalalta? Ei hätää, oheisilla vinkeillä saat vanhat, kiiltonsa ja kirkkautensa menettäneet kultakorut ja esineet taas takaisin alkuperäiseen loisteeseensa – sopivasti joulun ja uuden vuoden juhlintaa varten! Seuraavassa on vinkit kullan kiillotukseen vaihe vaiheelta.

Upota kulta taikaseokseen.

Kullan kiillotus on prosessi, jossa voidaan käyttää vähän arkielämän taikuutta! Arkielämän aineksista saat näppärästi koostettua niin saotun taikaseoksen,  joka koostuu ruokasoodasta, astianpesuaineesta ja vedestä. Siinä kaikki! Riittää, kun täytät kulhon vedellä ja lisäät siihen pienen määrän ruokasoodaa ja astianpesuainetta. Tämän jälkeen upota kultaesine seokseen muutaman minuutin ajaksi, ja anna taikaseoksen vaikuttaa!

Hankaa, hankaa ja hankaa

Kun seos on vaikuttanut riittävän kauan kultaesineeseen, seuraava vaihe on hangata se puhtaaksi kaikesta liasta ja kuonasta. Hangatessa on äärettömän tärkeää valita oikeat työvälineet. Jos käytät jotain liian kovaa, saatat liasta pääsemisen lisäksi päätyä tuhoamaan koko esineen. Vauvan hammasharja on täydellinen työväline. Hangatessa on tärkeää pitää mielessä, että siihen ei tarvitse käyttää tarpeetonta voimaa tai painetta. Kevyt hankaus riittää mainiosti!

Huuhtele puhtaaksi

Perusteellisen (ja varovaisen) hankauksen jälkeen on aika huuhdella kultaesine, jotta pääset eroon taikaseoksesta ja muusta liasta. Käytä kylmän veden sijasta lämmintä vettä sen parempien ominaisuuksien vuoksi. Varmista huuhtelun aikana, että saat huuhdeltua kaiken ruokasoodaseoksen esineen pinnalta ja raoista. Kun olet huuhtonut esineen perusteellisesti, tarkista tuottiko käsittely halutun lopputuloksen vai ei. Jos et ole tyytyväinen, toista menettely paremman lopputuloksen saavuttaaksesi.

Kuivaa

Kun olet huuhdellut kultaesineen perusteellisesti ja olet tyytyväinen lopputulokseen, on vuorossa esineen kuivaaminen. Kuulostaa aika yksinkertaiselta, eikö? Tässä vaiheessa on kuitenkin helppo tehdä virhe ja päätyä aiheuttamaan naarmuja joka puolelle esinettä ja samalla tuhota sen kauneus. Varmistaaksesi, että pystyt kuivaamaan kultaesineen naarmuttamatta sitä, on suositeltavaa käyttää kuivaamiseen pehmeää kangasta. Paperipyyhkeiden ja pehmopaperien käyttöä ei suositella, koska niistä voi koitua enemmän haittaa kuin hyötyä. Muista, että tarkoitus on kuivata esine, ei naarmuttaa sitä!

Jalokivisepän kankaan kosketus

Kullan kiillotusprosessin lopuksi tarvitset palan jalokivisepän kangasta. Sitä voi ostaa koruliikkeistä ja supermarketeista. Riittää, kun pyyhit esineen pinnan kevyesti jalokivisepän kankaalla. Tämä antaa kullalle kiiltoa ja hohdetta. Havaitset myös, jos esineeseen on jäänyt likaa, jonka voit helposti poistaa kankaalla. Pyyhi kultaesine ainakin pari kertaa jalokivisepän kankaalla tarjotaksesi sille ansaitun kiillotuksen!

WD-40 monitoimiaine

Kullan kiillotuksesta puhuttaessa kannattaa mainita erikseen monikäyttöinen ja tunnettu WD-40. Kullan kiillottaminen kuuluu WD-40:n jopa kahteen tuhanteen käyttötarkoitukseen.

WD-40 monitoimiaineen käyttö kullan kiillottamiseen yksinkertaistaa merkittävästi koko menettelyä. Riittää nimittäin, kun ruiskutat WD:40:ä puhtaalle kankaalle, kunnes se on läpikotaisin kastunut, ja sen jälkeen pyyhit kultaesineen kostutetulla liinalla poistaaksesi lian. Siinä se!

Dramaattisen yksinkertaistamisen lisäksi WD-40:n käyttämisessä kullan kiillottamiseen on toinenkin etu: naarmujen poistaminen. Aiemmin mainittu menetelmä on kieltämättä tehokas, mutta se ei tee mitään naarmuille, joita kultaesineen pinnalla saattaa olla. WD-40 monitoimiaineen avulla varmistut paitsi kullan kiillottamisesta myös siitä, että naarmuista tulee paljon vähemmän näkyviä.