Päivitetty 27.09.2020

Kuinka irrottaa ruostuneet ruuvit ja mutterit?

Yksi yleisimmistä kysymyksistä, joihin törmäämme lähes päivittäin: kuinka irrottaa ruostuneet mutterit ja ruuvit?  Varsinkin jos ruuvit ovat olleet paikallaan pitkään tai päässeet pahasti ruostumaan voi niiden irrottaminen olla melkoisen raskas homma. Seuraavassa esittelemme muutamia tehokkaita irrotuskeinoja kuinka hoitaa homma näppärästi pois alta.

Hyvän otteen varmistaminen

Yksi ruuvin irrottamisen tärkeimmistä edellytyksistä on, että saat ruuvimeisselistä tiukan otteen. On suositeltavaa, että käytät suurinta mahdollista ruuviin sopivaa ruuvimeisseliä ja käytät niin paljon voimaa kuin mahdollista saadaksesi parhaan mahdollisen otteen ruuvimeisselistä. Tartu ruuvimeisseliin vahvemmalla kädelläsi saadaksesi parhaan mahdollisen voiman. Voit jopa harkita ruuvimeisseliin tarttumista jakoavaimella, jotta saat vieläkin enemmän voimaa vääntämiseen.

Tunkeutuvan öljyn käyttäminen

Ruuvien irrottamisessa kannattaa käyttää tunkeutuvaa öljyä. Tunkeutuvat öljyt ovat mahtavia, etenkin tilanteissa, joissa ruuvi on kiinnitetty metalliin. Tunkeutuva öljy pääsee ruuvin kierteisiin ja löysää sitä tarpeeksi, jotta saat sen irrotettua ruuvimeisselin avulla. Tämä herättää toki kysymyksen siitä, mitä öljyä kannattaa käyttää.

WD-40 Specialist Penetrant irrotusöljy on hyvä valinta tunkeutuvaksi voiteluaineeksi. Riittää, kun käsittelet ruuvin WD-40 Specialist Penetrant -irrotusöljyllä ja annat sen vaikuttaa noin 15 minuutin ajan. WD-40 Specialist Penetrant -irrotusöljy löysää ruuvia tarpeeksi, jotta voit irrottaa sen helposti käsivoimin ruuvimeisselillä. Helppoa kuin mikä!

Materiaalin lisääminen

Riippumatta siitä, kuinka hyvin WD-40 Specialist Penetrant -spray – tai mikä tahansa muu tunkeutuva spray – toimii, asiat eivät etene ellet pääse vääntämään ruuvia ruuvimeisselillä. Ruuvimeisselin käyttäminen edellyttää, että saat ruuvista vahvan otteen.
Voit toteuttaa tämän useilla tavoilla. Jos mikään luetelluista keinoista ei auta saamaan riittävää otetta, kannattaa harkita materiaalin lisäämistä ruuvin päähän. Jos siis ruuvimeisseli luistaa ruuvin kannassa, kannattaa harkita sen peittämistä pitoa lisäävällä materiaalilla. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää useita eri materiaaleja teräsvillasta hankaavaan keittiösieneen. Valinta riippuukin lisämateriaalien saatavuudesta sekä siitä, mikä materiaali sopii parhaiten käsillä olevaan tilanteeseen.

Vasaran käyttö

Jos esine on tukeva ja kestää iskuja, voit harkita vasaran käyttämistä ruuvin poistamiseen. Ennen kuin kysyt mitään, muotoilen tämän uudelleen: voit käyttää ruuvimeisselin kanssa jopa vasaraa ruuvin poistamiseen. Riittää, kun napautat ruuvimeisseliä kevyesti vasaralla. Näin ruuvimeisseli saa paremman otteen ruuvin päästä. Menettely edellyttää kuitenkin varovaisuutta. Voit helposti rikkoa ruuvin pään, jos käytät lyönnissä liikaa voimaa. Jos kohde-esine on hauras, kannattaa unohtaa tämä tekniikka kokonaan, koska vasaran käyttö voi vahingoittaa ruuvia ympäröivää materiaalia.

Lämmön ihmeellinen vaikutus

Voit käyttää myös lämpöä ruuvien irrottamiseen. Kuumenna ruuvia niin, että sen kierteet irtoavat. Tätä tekniikkaa käytettäessä on muistettava olla hyvin varovainen. Varmista, että lämmität pelkästään ruuvia etkä päädy vahingoittamaan kohde-esinettä. Jos tarkasteltava kohde ei kestä lämpöä, tätä tekniikkaa ei kannata edes harkita. Se ei ole riskin arvoista!