päivitetty 14.03.2020

Korroosionhallinta & huolellinen suunnittelutyö

Korroosionhallinta on prosessi, jossa materiaalivalinta on suuressa roolissa, mutta huolellisen suunnittelutyön merkitystä ei voida korostaa tarpeeksi. Huolellinen suunnittelutyö, joka ottaa huomioon kaiken, mikä voi aiheuttaa korroosiota, voi merkittävästi parantaa metallin mahdollisuuksia ruostetta vastaan. Korroosion välttämiseksi on melko paljon asioita, jotka metallirakenteiden ja -esineiden suunnittelijoiden on otettava huomioon. Muutamia tärkeimmistä on listattu tässä alla:

Kuivumisen varmistaminen

Korroosionhallinta & kosteus, tähän komboon tiivistyy paljon, sillä korroosion suurin syy ja aiheuttaja on nimenomaan kosteus. Siksi onkin välttämätöntä, että säilytysastiat – kuten säiliöt – suunnitellaan siten, että ne voidaan kuivattaa ja puhdistaa helposti. Jotta tämä olisi mahdollista, tulee suunnittelijoiden varmistaa, että hanat on sijoitettu siten, että joka tippa nestettä saadaan säiliöstä pois. Suunnittelijoiden on varmistettava, että liitokset ovat tasaisia ja suunnittelussa otetaan huomioon säiliön sijoituspaikka.

Lämpötilanmuutosten minimointi

Lämmönsiirtolaitteiden suunnittelijoiden on korroosion estämiseksi varmistettava, että materiaalien pinnoille ei muodostu kylmiä tai kuumia pisteitä. Laitteet on suunniteltava siten, että laitteen pinnan lämpötilassa ei ole suuria eroja. Lämpötilan vaihtelut johtavat kuumien ja kylmien pisteiden muodostumiseen, jotka molemmat ovat alttiita korroosiolle. Esimerkiksi kuumia pisteitä uhkaa lämpögalvaaninen korroosio, kun taas kylmät pisteet aiheuttavat kondensoitumista, joka johtaa kosteuteen ja siten korroosioon, jos sitä ei hoideta nopeasti.

Seinämien paksuuden säätäminen

Korroosion hillitsemiseksi suunnittelijoita kehotetaan säätämään seinämien paksuutta. Korroosio kuluttaa metallia jatkuvasti ja pienentää sen paksuutta. Tämän vuoksi voidaan suunnitella kaksi kertaa paksumpia seinämiä.

Tämä on suunnittelijoiden yleisesti käyttämä menetelmä korroosion torjunnassa, mutta todellisuudessa se ei ole aina toteutettavissa. Tämä johtuu siitä, että minkä tahansa rakenteen seinämien paksuuden on täytettävä painoa, rasitusta ja painetta koskevat mekaaniset vaatimukset.

Toinen syy siihen, miksi tätä menetelmää ei käytetä yleisesti, on sen aiheuttama kustannuspaine arkkitehtuurin kustannuksiin. Kustannusten kasvattaminen ei aina ole perusteltavissa. Kustannushyötyanalyysin tekeminen on välttämätöntä, jotta voidaan arvioida, onko suurempien kustannusten tuottama hyöty sen arvoista vai ei.

Suunnittelijat suosittelevat, että asiakkaat suojaisivat metalliset rakenteensa silloin tällöin WD-40 monitoimiaineella, jotta korroosiota pystytään vähentämään.

Kolojen minimointi

Ei, nyt ei puhuta hammaslääketieteestä. Kolojen minimointi on tärkeää myös arkkitehtuurissa. Muotoilut, joissa on pieniä onkaloita ja rakoja, keräävät kosteutta, koska ilma ei pääse kiertämään vapaasti näiden onkaloiden läpi. Et luultavasti kuitenkaan käytä tarpeeksi aikaa näiden rakojen puhdistukseen, joten ne voivat nopeasti muuttua ikävänkeltaisiksi. Suunnittelijoiden tulisi välttää tällaisia onkaloita ja rakoja tuotesuunnittelussa niin paljon kuin mahdollista.

WD-40:n käyttöä tulisi suositella kaikille asiakkaille korroosion torjumiseksi, jotta heidän ei tarvitse kärsiä ongelmasta, joka pystytään ratkaisemaan.

Ympäristön ymmärtäminen

Suunnittelijoiden on muistettava, että heidän tuotteensa ovat avoimessa ympäristössä ja avoimesti luonnonolosuhteiden armoilla. Ympäristön huomioonottaminen on suunnittelussa avainasemassa. Jos lähellä merenrantaa asuva henkilö ostaa metallisen koriste-esineen, suunnittelijan on ehdottomasti käytettävä sellaisia materiaaleja, jotka pystyvät hallitsemaan korroosiota kyseisissä olosuhteissa.

On kuitenkin aina varmuuden vuoksi suositeltavaa käyttää WD-40 monitoimiainetta koriste-esineisiin korroosion hillitsemiseksi.

Hitsaaminen ruuvien sijasta

Oletko koskaan nähnyt liitosta, joka pysyy paikoillaan ruostuneella ruuvilla? Tällaisissa tilanteissa kaikki toivovat, että liitos olisi tehty hitsaamalla. Suunnittelijoiden on pidettävä tämä mielessä. Pultit ja ruuvit ruostuvat nopeasti niihin kertyvän kosteuden takia. Metallisissa tuotteissa tulisikin olla pultteja vain, jos ne ovat ehdottomasti välttämättömiä. Tällöinkin on syytä jättää riittävästi tilaa, jotta ilma kiertää, kosteutta ei keräänny niin helposti ja korroosion ilmenemistä saadaan viivästytettyä.

Tarkastellessa toimenpiteitä, joita suunnittelijat voivat tehdä korroosion torjumiseksi, huomaa, että WD-40 monitoimiaine hoitaa homman aika helposti. Se tekee suorastaan ihmeitä.