Päivitetty 04.09.2020

Purkan poistaminen kengänpohjasta

Purkan poistaminen kengänpohjasta on viheliäistä hommaa! Sitkeästi kengänpohjaan jämähtänyt purkka voi kirvoittaa ärräpään jos toisenkin. Peli ei ole kuitenkaan vielä menetetty, sillä voit vielä pelastaa rakkaat kenkäsi. Seuraavassa on muutamia yleisiä menetelmiä purkan poistamiseksi:

Käytä jäätä

Yksi tärkeimmistä menetelmistä purukumin poistamiseksi kengästä on jään käyttö. Luit oikein, jääkuutioita voidaan käyttää purukumin poistamiseen kengistä niiden kangasta tai muuta materiaalia vahingoittamatta. Täytä suuri muovipussi jääkuutioilla ja aseta kenkäsi muovipussin päälle. Varmista, että purukumin sisältävä puoli on alaspäin ja kosketuksessa jääpussin kanssa.

On tärkeää varmistaa, etteivät jääkuutiot pääse suoraan kontaktiin kengän pinnan kanssa. Tällöin kenkä kastuu, mikä voi olla haitaksi tietyntyyppisille kengille ja aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Prosessi voi kestää jonkin aikaa, joten on suositeltavaa käyttää elintarvikkeiden kylmäpussia varmistaakseen, ettei jää sula ennen kuin työ on valmis. Riittävän ajan myötä purukumi jäätyy kokonaan ja sen voit kaapia irti helposti. Tämän menetelmän ongelma on sen vaatima huomattava aika. Jos sinulla on kiire, kannattaa kokeilla jotain muuta!

Purukumin liuottaminen

Miksi murehtia purkan irrottamisesta, kun voit liuottaa sen kokonaan pois? Voit käyttää tähän tarkoitukseen sytytysnestettä. Sytytysneste sisältää yleensä teollisuusbensiiniä, joka on helposti syttyvää. Liota kangaspalasta teollisuusbensiinissä ja hiero sitä purukumiin. Huomaat purukumin liukenevan. Teollisuusbensiinin ominaisuuksien vuoksi on kuitenkin toteutettava useita varotoimia. Tärkein näistä on varmistaa riittävä ilmanvaihto, koska teollisuusbensiini syttyy erittäin helposti.

Myös kynsilakanpoistoainetta voidaan käyttää tähän tarkoitukseen. Kuten yllä, liota rättiä tai kangasta asetonipohjaisessa kynsilakanpoistoaineessa ja hiero sitä sen jälkeen purukumiin. Kuten aiemmin, huomaat purukumin liukenevan. Asetonipohjaisten kynsilakanpoistoaineiden käytössä on syytä olla huolellinen, koska asetoni voi tuhota tietynlaisia kenkiä, erityisesti mokkajalkineita.

Monikäyttöinen WD-40

Kun ottaa huomioon, että WD-40:llä on yli kaksi tuhatta käyttötarkoitusta, ei pitäisi tulla yllätyksenä, että sitä voi käyttää myös purkan poistamiseen. Riittää, kun kostutat purukumin ja sitä ympäröivän alueen WD-40:llä ja annat sen vaikuttaa jonkin aikaa. Vältä kengän kankaan altistamista WD-40:lle, koska se voi vahingoittaa joitakin materiaaleja. WD-40 tarvitsee vain noin minuutin taikojensa tekemiseen, minkä jälkeen voit helposti pyyhkiä purukumin pois rätillä tai kankaalla. Jos purukumi ei irtoa helposti, ei ole tarvetta kovalle ruumiilliselle ponnistelulle, vaan riittää kun toistat prosessin. Kun olet poistanut purukumin, puhdista kengän pohja siten, ettei siihen jää WD-40:n jämiä ja… no, sitten oletkin valmis!

Kun seuraavan kerran vahingossa astut purkan päälle, älä hermostu, koska WD-40 hoitaa homman!