Oven saranoiden voiteluaine – harvemmin ostoslistalla lukee tätä riviä, joten kun tarve yllättää voi kyseisen tuotteen valinta olla vaikeaa! Mutta ei hätää, kyseessä on varsin yksinkertainen toimenpide, joka ei vaadi teknistä osaamista ja tässä ohjeet sekä sopivan voiteluaineen hankintaan että myös itse voiteluprosessin toteuttamiseen:

Sopiva voiteluaine

Oven saranoiden voitelu alkaa oikean aineen hankinnalla. Kun ostat voiteluainetta, varmista, että se pystyy tunkeutumaan lian ja pinnoitteen läpi myös oven saranamekanismin sisäpinnalla. Jos oven on tarkoitus toimia jatkossakin, tämä on välttämätöntä. On suositeltavaa hankkia voiteluaine ohuella suuttimella, jonka avulla pääset helposti käsiksi saranoihin.

Oven saranoiden voiteluaine on ostoprosessin kannalta melkoinen viidakko, sillä valittavissa on useita eri tuotemerkkejä. Monet kuitenkin suosivat WD-40 monitoimiainetta, joka onkin mainio voiteluaine! Tämä yksi tuote voitelee myös tuhansia muita käyttökohteita jumiutuneista vetoketjuista aina auto-tallin nosto-oveen asti!  Miksi siis hankkia yhden käyttötarkoituksen aine kun voit ostaa tuotteen joka sopii vaikka ja mihin!

Etsi ja poista saranatappi

Kun olet löytänyt haluamasi voiteluaineen, seuraava vaihe on saranatapin poistaminen. Saranatappi on tappi, joka pitää oven kiinni seinässä. Saranatappi on saranan litteiden levyjen välissä. Se on poistettava ja voideltava erikseen oven tehokkaan toiminnan varmistamiseksi. Poista saranatappi pitkien pihtien avulla kääntämällä sitä vastapäivään. Kun ottaa huomioon työn rajallisen tilan, varmista, että et vahingossa vahingoita rystysiäsi. Turvallisuus huomioiden kannattaa pyytää jotakuta auttamaan sinua tässä! Saranatappi voi olla ruostunut tai täynnä rasvaa, minkä vuoksi se on vaikea poistaa. WD-40 monitoimiaine auttaa tehokkaasti myös tällaisessa tilanteessa! Riittää, kun suihkutat oven saranaan WD-40 monitoimiainetta ja annat sen vaikuttaa hetken –  riittävän ajan kuluttua se on syönyt ruostetta ja rasvaa siinä määrin, että saranatapin poistaminen on helppoa.

Tutki saranatappi

Kun oven sarana on poistettu, kannattaa se tarkistaa ongelmien varalta. Ajan myötä saranat voivat menettää muotonsa ja syöpyä. Tämän vuoksi on tärkeää korjata saranatappi tarvittaessa. Jos saranatappi on taipunut tai erittäin likainen tai rasvainen, sen huoltamiseen kannattaa käyttää jonkin verran aikaa. WD-40 monitoimiainetta voi käyttää myös tähän työhön. Jos saranatappi on syöpynyt, WD-40 monitoimiainetta voidaan käyttää paitsi hankkiutumaan eroon ruosteesta, myös suojaamaan sitä korroosiolta tulevaisuudessa. Jos haluat varmistaa ovesi toiminnan, tarkista että saranatappi on hyvin huollettu ja hyvässä kunnossa.

Käytä voiteluainetta

Kun oven saranamekanismiin liittyvät komponentit on erotettu, on aika voidella ne. Ennen voitelua on suositeltavaa puhdistaa sarana kaikenlaisesta liasta ja epäpuhtauksista. WD-40-suihketta voi käyttää tehokkaasti poistamaan saranoissa esiintyvää rasvaa ja likaa. Suihkuta WD-40 monitoimiainetta saranoihin ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Ota sen jälkeen puhdas rätti ja pyyhi sillä saranat. Rasvan tulisi irrota helposti. Ole varovainen, ettet valuta rasvaa oven päälle.

Seuraavaksi on aika voitelulle. Suihkuta molemmat komponentit WD-40 monitoimiaineella kunnes ne ovat kauttaaltaan voiteluaineessa. Pyyhi tämän jälkeen ylimääräiset jäljet rätillä. WD-40-monitoimiaine paitsi takaa oven tehokkaan toiminnan, tekee osista korroosionkestäviä. Kun työ on tehty, asenna saranat paikalleen ja fiilistele oven liikkumista saumattomasti ja ilman narinaa tai muita ääniä.

Huomaatko, kuinka yksinkertaista saranan voitelu WD-40 monitoimiaineella on? Yksi tärkeimmistä syistä, miksi niin monet suosivat WD-40 monitoimiainetta oven voiteluaineena, on sen monikäyttöisyys myös muihin käyttötarkoituksiin – tällä ihmeaineella todellakin on tuhansia eri käyttökohteita!