Päivitetty 31.05.2020

Autonpesu on asia joka harvemmin itsestään pompsahtaa mieleen, mutta nähdessäsi uuden, kiiltävän puhtaan auton ajavan rinnallasi tulee helposti ajateltua “pitäisi todellakin pestä omakin auto…” Älä huoli, olemme kaikki olleet samassa tilanteessa.

Autonpesu vaikuttaa ikävältä, aikaa vievältä askareelta.  Auton vieminen pestäväksi joka kuukausi voi taasen olla varsin kallista, eikä sitä pysty välttämättä edes tekemään joka kuukausi. Mieti, kuinka paljon likaa autoosi kertyy sen kauneutta pilaamaan – kaikkea siitä et edes pysty näkemään, pelottava ajatus!

Auton sisätilojen siivoaminen on melko helppoa, riippuu toki siitä minkälaisia matkustajia auto kuljettanut viikkojen ja kuukausien varrella. Perusteellisella imuroinnilla ja pintojen puhdistamisella saa lyhyessä ajassa aikaan jo ihmeitä! Ulko-osien suhteen homma meneekin hieman pidemmän kaavan mukaan mutta oikeilla aineilla ja välineillä homma hoituu helposti.

Autonpesu on monelle vasta-alkajalle pelottava ajatus ja moi aloittelija tuskastuu jo pelkästä ajatuksesta miten ja millä pestä auto. Ei hätää, homma on helppoa – riittää kun valitset tehokkaan autonpesuaineen ja hyvät pesuvälineet –  sillä ja alla olevalla 5 vaiheen ohjelmalla pääset  jo pitkälle!

Vaihe #1

Painepesua peliin

Yksi suurimmista virheistä auton pesussa on tiskiaineen tai kotoa löytyvän yleispesuaineen käyttäminen. Vaikka nämä aineet auttavatkin irrottamaan likaa ja rasvaa, ne myös poistavat vahan ja altistavat auton ruosteelle. Osta siis kunnollinen autonpesuaine, hyvä pesusieni ja homma on jo hyvällä alulla. Tehokkaalla painepesurilla huuhtaiset kätevästi irtolian ennen varsinaista pesua estääksesi maalipinnan turhaa naarmuuntumista. Käytä myös aina uutta, puhdasta pesusientä – vanha käytetty pesusieni voi sisältää ikäviä hiekanmurusia, jotka naarmuttavat autosi maalipintaa seuraavan pesun yhteydessä.

Vaihe #2

Lian poistaminen naarmuista

Kun lika on saatu pois autosta, näet helposti maalipinnassa olevat pyörteet, hapettumat ja naarmut. Auton kulkiessa kovalla vauhdilla, esimerkiksi 100 km/h, ilmassa leijuva lika tarrautuu avoimeen pintaan, mikä antaa ruosteelle oivan piilopaikan. Vaikka pesu irrottaakin lian, terävämmät roskat jäävät jäljelle. Tähän vaiheeseen tarvitset savityökalut. “Savipuhdistus” on prosessi, jossa käytetään savea ja sen mukana tulevia nesteitä naarmujen puhdistamiseen.

Paina savi kämmenellesi ja levitä siihen voiteluainetta. Levitä seosta sen jälkeen naarmuihin. Näin poistetaan viimeisin vahaus ja palautetaan maalipinnan pehmeys. Mitä syvempiä naarmut ovat, sitä useampaan kertaan ne tulee käsitellä. Saven muuttuminen harmaaksi indikoi pinnan puhdistumista.

Vaihe #3

Käytä autonpesuainetta

Jos autossasi on paljon naarmuja ja savipuhdistus on sen vuoksi tuskaista hommaa, voit vaihtoehtoisesti käyttää WD-40 monitoimiainetta. WD-40 monitoimiaine puhdistaa lian ja öljyn auton pinnalta, mutta sitä voi käyttää myös muttereiden ja ruuvien löysäämiseen sekä ennaltaehkäisemään metalliosien ruostumista. Yksinkertaisella suihkaisulla pystyt paitsi puhdistamaan autosi pinnan myös suojaamaan sen syövyttäviltä aineksilta. Suihkuta sitä naarmuihin ja raaputa pöly teräsvillalla. Suihkuta pintakerros ja anna kuivua. Tämä estää likaa ja ruostetta tarttumasta autosi pintaan noin kuuden kuukauden ajan, riippuen toki kuinka usein ja kuinka voimakkailla pesuaineilla autoasi peset.

Vaihe #4

Vahaa suojataksesi autosi kauneutta

Autonpesu ei ole täydellinen ilman vahausta. Auton vahaaminen suojaa sitä UV-säteiltä sekä estää haalistumista. Se myös suojaa auton maalipintaa linnunjätöksiltä. Annostele pieni määrä laadukasta autovahaa pehmeään sienenpalaseen tai mikrokuituliinaan ja käsittele auton pinta pyörivällä liikkeellä. Anna pinnan kuivahtaa ja kiillota puhtaalla, pehmeällä mikrokuituliinalla. Käsittele yksi paneeli kerrallaan ettei autovaha pääse pinttymään kiinni.

Vaihe #5

Puhdista ikkunat

Tiesitkö että WD-40 monitoimiaineella puhdistat myös kaikki lasi- ja peilipinnat? WD-40 monitoimiaine poistaa tahmeat likatahrat ja läiskät jättäen jälkeensä kirkkaan lasipinnan. Poista tuote pyyhkimällä huolellisesti kuivalla liinalla.

Eräs valituksen aihe, jota yleisesti kuuluu auton pesuun liittyen on, että ikkunaan liimattuja tarroja on vaikea poistaa. WD-40 hoitaa myös sen ongelmitta. Ruiskuta sitä pieni määrä tarran päälle ja anna vaikuttaa jonkin aikaa. Voiteluaineen kemikaalit löysäävät tarran, minkä jälkeen se on helppoa poistaa muovisella veitsellä.

Seuraavan kerran autonpesun yhteydessä muista ottaa käyttöösi myös purkillinen WD-40 monitoimiainetta, tuota ihmeellistä yli tuhat käyttötarkoitusta omaavaa ihmeainetta!