Auton ruostuminen alentaa auton arvoa huomattavasti – autoa onkin huollettava säännöllisesti, jotta se säilyy hyvässä kunnossa. Metallista valmistetut autot ovat alttiita ruostumiselle. Ruoste voi vahingoittaa autoa merkittävästi, ja sitä kannattaakin tarkkailla kaiken aikaa. Onneksi autojen ruostekäsittely on mahdollista monin eri keinoin ja erilaisilla ruosteenpoistotuotteilla.

Mitä ruoste on?

Ruosteen kemiallinen nimi on rautaoksidi. Sitä muodostuu korroosiona tunnetun sähkökemiallisen prosessin seurauksena.

Ruosteen muodostuminen edellyttää kolmea asiaa

 1. Katodi: Metalli, joka toimii elektronien vastaanottajana
 2. Anodi: Metalli, joka luovuttaa elektroneja tietyissä olosuhteissa
 3. Elektrolyytti: Neste, joka toimii välittäjäaineena elektronien liikkeelle.

Elektrolyytin läsnä ollessa elektronit virtaavat anodista katodiin, mikä aiheuttaa korroosiota ja muodostaa rautaoksidia. Korroosion seurauksena metalli heikkenee, mikä voi olla erittäin vahingollista autolle. Auton ruostekäsittelyssä poistetaan rautaoksidi ja käsitellään altis pinta, millä estetään ruosteen muodostuminen.

Ruostumiseen johtavat olosuhteet

Auton ruostuminen on ongelmajohon ei voi olla törmäämättä: metalli voi toimia sekä katodina että anodina, kun läsnä on elektrolyyttinä toimivaa vettä. Tästä johtuen autot ovat erittäin alttiita ruosteelle, erityisesti kosteissa ilmastoissa. Ilman kosteus voi saada auton ruostumaan vieläkin nopeammin.

On olemassa aineita, jotka voivat nopeuttaa ruostumista entisestään. Suola on yksi tällainen aine. Vesi itsessään ei ole kovinkaan tehokas helpottamaan elektronien virtausta, mutta suolainen vesi on. Mikä tahansa metalli, joka altistuu suolavedelle, voi ruostua varsin nopeasti.

Rannikon lähistöllä asuttaessa tuleekin olla erityisen varovainen ruosteen suhteen. Suolainen merivesi voi haihtua ja matkata ilmakehässä jopa 150 kilometrin päähän. Tämä tekee autostasi entistäkin alttiimman ruostumiselle.

Auton ruostuvat osat

Auton ruostuminen on hyvin yleistä, sillä auton tietyt osat ovat erityisen alttiita ruostumiselle. Näihin kuuluvat:

 • Moottori
 • Alusta
 • Runko
 • Tavaratila
 • Pakojärjestelmä
 • Maalattu pinta

Eli lähes koko auto. On tärkeää ymmärtää, että autojen ruostekäsittely voi olla melko haastavaa. Vara ei kuitenkaan venettä kaada, niin kuin sanotaan, ja se pitää paikkansa auton ruostumisen ehkäisyn suhteen.

Ruosteesta eroon pääseminen

Autonruostuminen on prosessi jonka alkusyyt on hyvä kartoittaa ennen kuin alkaa korjaaviin toimenpiteisiin. Ensinnäkin pitää olla tarkkaavainen olosuhteissa, joissa auto on erityisen altis ruostumiselle. Kaksi yleistä syytä ruostumiseen ovat:

 • Autosi maali on lohkeillut tai naarmuuntunut
 • Onnettomuus johtaa maalin alla olevan metallin altistumiseen ilmakehälle, mikä saa metallin hapettumaan.

Koosta riippumatta kaikki ruostuneet kohdat on käsiteltävä nopeasti. Mitä enemmän ne ovat alttiina olosuhteille, sitä nopeammin ruoste leviää. Autojen ruostekäsittely on monivaiheinen toimenpide, jonka useimmat auton omistajat voivat tehdä itsekin. Aloita ruosteen poistaminen autosta seuraamalla alla olevia ohjeita.

Monet asiantuntijat tarjoavat autojen ruostekäsittelyä. Vaikka käsittelyn pystyy tekemään itse, kannattaa aina harkita homman jättämistä kokeneelle ammattilaiselle.

Hanki työkalut

Ennen osien irrottamista sinun tulee hankkia tarvittavat työkalut. Näihin kuuluu:

 • Kumihanskat
 • Suojalasit
 • Maalarinteippi
 • Hiomalaikka
 • Korkealaatuinen hengityssuojain
 • Rustiikkihappoa
 • Maalipressu
 • Hiomapaperia

Turvallisuus ensin!

Hankittuasi tarvittavat työkalut sinun tulee suojata itsesi toimenpiteiden ajaksi. Autojen ruostekäsittely voi olla haitallista terveydelle, ellet käytä asianmukaisia suojavarusteita. Käytä suojakäsineitä, suojalaseja ja korkealaatuista hengityssuojainta varmistaaksesi, että olet kunnolla suojattu ennen toimenpiteiden aloittamista.

Peitä ruosteettomat alueet

Ennen kuin ryhdyt poistamaan ruostetta, peitä autostasi ruosteettomat alueet. Ilmassa tulee olemaan paljon pölyä, ja koko autoa ei kannata peittää ruostehiutaleilla. Käytä maalarinteippiä suojauksen kiinnittämiseen. Se ei vahingoita auton viimeistelyä, mutta tarttuu siihen. Varmista, että auton ikkunat on suljettu. Kun aloitat vahingoittuneen alueen hiomisen, pölyä ja ruostehiukkasia lentää kaikkialle, joten on syytä varmistaa, että kaikki ruosteettomat alueet on huolellisesti suojattu.

Älä käytä sanomalehtiä autosi suojaamiseen

Auton suojaaminen sanomalehdillä on yleinen käytäntö, mutta se voi vahingoittaa autoa. Sanomalehdissä käytetty paperi on melko huokoista ja sen seurauksena maalispray tunkeutuu sen läpi hyvin helposti. Tästä johtuen esimerkiksi auton ikkunoihin jäisi jälkiä. Onkin syytä varmistaa, että auton pinta on tiiviisti suojattu.

Pintakerros ensin

Nyt alkaa varsinainen ruosteenpoisto. Aluksi täytyy päästä eroon pintakerroksesta hiomalaikalla. Ole varovainen, ettet vaurioita autosi metallia. Kun olet poistanut pintakerroksen, käsittele hiomapaperilla pienemmät alueet, joihin et päässyt käsiksi hiomalaikalla. Näin varmistat, että pääset eroon kaikesta ruosteesta.

Käytä puhdasta liinaa

Pyyhi ruosteinen alue kevyesti liinalla. Levitä hyvin ohut kerros rustiikkihappoa päästäksesi eroon kaikesta ruosteesta. Huolehdi, että happo poistetaan nopeasti eikä se ole pinnalla yhtään pidempään kuin on tarpeen. Noudata rustiikkihapon mukana toimitettuja ohjeita kirjaimellisesti. Levitettyäsi happoa se tulee pyyhkiä nopeasti pois liinalla ja käsitellä pinta sen jälkeen lakkaspriillä.

Varmista, että käytät korkealaatuista pohjamaalia ja autosprayta

Pohjamaali ja autospray ovat välttämättömät auton ruosteisten osien käsittelyyn. Varmista, että ne ovat korkealaatuisia.

Pohjamaalaus

Aloita pohjamaalin levittäminen ohjeiden mukaisesti. Kun olet puhdistanut alueen rustiikkihapolla ja lakkaspraylla, aloita pohjamaalin ruiskutus. Levitä kolme kerrosta pohjamaalia. Odota muutama minuutti jokaisen kerroksen jälkeen. Kun olet levittänyt kolme kerrosta, anna niiden kuivua vähintään 12 tuntia.

Hio 400-märkähiomapaperilla

Hio maalikerrosten väleissä. Tämän avulla estetään kiiltoa ja tasoitetaan pinta. Lisäksi toimenpide mahdollistaa maalikerrosten sopivan sitoutumisen auton pintaan. Varmista, että sinulla on hieman vettä ämpärissä tätä tehdessäsi, jotta voit pestä hiekkapaperin aina kun se on tarpeen. Kun homma on valmis, pese alue vedellä, johon on sekoitettu pieni määrä saippuaa.

Viimeistele ruiskuttamalla ja jätä kuivumaan

Levitä pohjamaalin päälle niin monta kerrosta maalia kuin tarpeen saadaksesi hyvän viimeistelyn ja voimakkaan värin. Anna maalin kuivua vähintään kokonaisen päivän ajan ennen kuin poistat teipit.

Autojen ruostekäsittely on herkkä ja työläs toimenpide. Siihen kannattaa ryhtyä ainoastaan, jos on varma, että voit levittää pohjamaalin ja pintamaalin hiomallesi alueelle 24 tunnin kuluessa. Jos metalli jää alttiiksi, ruostetta alkaa muodostua uudelleen huonoilla seurauksilla.

WD-40

Auton ruostuminen on haaste, johon WD monitoimiaine vastaa mielellään! WD-40 monitoimiaine estää tehokkaasti ruosteen muodostumista ja sitä on turvallista käyttää useisiin auton eri osiin. WD-40 monitoimiaineen käyttö on myös äärimmäisen helppoa: käsittele haluamasi alue WD-40:llä ja levitä tarvittaessa uudelleen. Noudata WD-40:n käyttöohjeita ja vältä alueita, joita et halua käsitellä WD-40:llä, esimerkiksi renkaita. Myös ne vaikeimmat alueet tavoitat uudella WD-40 Flexible– tuotteellamme – ei enää vaikeasti tavoitettavia alueita! Osta omasi heti verkosta, katso jälleenmyyntiverkostomme täältä!