Päivitetty 08.12.2020

Tomaattitahrat ja tarkemmin ottaen tomaattitahrojen puhdistaminen vaatteista, tätä googletellaan hyvinkin tiheästi ja eipä ihme, sillä vaatteiden värjääntyminen käy erittäin helposti.. Varsinkin  nyt kun kotikeittiöissä vietetään entistä enemmän aikaa ja kokeillaan kaikkia kivoja uusia kokkailu-reseptejä! Ohessa muutama vinkki kuinka selviät tästäkin ongelmatilanteesta!

Erityyppiset tomaattitahrat

Tomaattitahrat ja niiden puhdistaminen on prosess, joka kannattaa aloittaa ihan perusteista. Ennen kuin voit aloittaa tomaattitahrojen poistamisen, kannattaa selvittää millaisen tahran kanssa olet tekemisissä. Alla on esitelty kolme erityyppistä tomaattitahraa, joiden kanssa saatat joutua tekemisiin. Kerromme myös, miten voit poistaa ne parhaalla mahdollisella tavalla.

Tuore tomaattimehu

Kaikki varmaan rakastamme tuoretta tomaattimehua. Tarkoitan, että tuskinpa löytyy ketään, joka ei rakasta tuoreen tomaattiviipaleen haukkaamista. Joskus kuitenkin käy niin, että puraistessasi tomaatinviipaletta huomaat, että makuhermojesi hellimisen sijasta tomaattimehu päättikin valua vaatteillesi. Tomaatit rakastavat värjäämistä, ja tomaattitahrojen poistaminen ei ole ollenkaan hauskaa hommaa.

Tomaattiketsuppi

Tomaattitahrat & ketsuppi, se yleisin kombo… Tomaattiketsuppi on yksi suosituimmista syötävistä tuotteista maailmassa. Ei ole kovinkaan monta ruokaa, johon ketsuppi ei sopisi. Tomaatit eivät kuitenkaan ole ainoa ainesosa tomaattiketsupissa, koska se sisältää myös sokereita ja etikkaa.

Jos onnistut jollain tavalla saamaan tomaattiketsuppia vaatteillesi, koita jännitykseltäsi muistaa, että pelkkä vaatteen viskaaminen kuumaan pesuun ei oikein riitä. Miksi? No, lämpö aiheuttaa sokerin karamellisoitumista kankaalle, minkä vuoksi päädyt entistä syvempään ahdinkoon.

Tätä silmällä pitäen on välttämätöntä huolehtia sokerisesta tahrasta ennen kuin kangasta altistaa lämmölle, jos jatkosuunnitelmasi vaatteen suhteen siis perustuu lämpöön.

Keitetty tomaattikastike

Tomaattitahrat ovat niin yleisiä ettei niiltä yksinkertaisesti voi välttyä. Tomaatti onkin itse asiassa yksi monipuolisimmista aineksista, joita ruoanlaitossa voi käyttää.

Jos ja kun onnistut saamaan tällaista kastiketta vaatteillesi, muista, että tahra koostuu paljon muustakin kuin tomaatista. Tahrassa on esimerkiksi öljyisiä ainesosia. Menettely tomaattitahran poistamiseksi tässä tilanteessa on paljon monimutkaisempi kuin aiemmin mainituissa tapauksissa.

Tomaattitahrojen poistaminen kankaasta

Kun olet selvittänyt, millaisen tomaattitahran kanssa olet tekemisissä, on aika poistaa tahra. Tässä on yleisohje tahran poistamiseen:

Käytä WD-40 monitoimiainetta

Kuten useimmissa muissakin kotitaloustöissä, WD-40 monitoimiaine on merkittävä apu myös tässä tilanteessa. WD-40:stä voi olla apua riippumatta siitä, millaisen tomaattitahran kanssa olet tekemisissä. Riittää, kun suihkutat WD-40:tä puhtaalle rievulle tai kankaan palalle. Hiero sen jälkeen tällä rievulla kankaan tahraantunutta kohtaa. Testaa aina ensin pienellä alueella ennen varsinaista käyttöä.

Pian huomaat, että WD-40 tekee ihmeitä tahran poistamiseksi kankaasta! WD-40:tä voi käyttää kaikenlaisten tomaattitahrojen puhdistamiseen. Voit siis käyttää WD-40:tä riippumatta siitä, millaisen tomaattitahran kanssa olet tekemisissä, kätevää eikö totta!

Kun käytät WD-40:tä tomaattitahrojen poistamiseen, ole kuitenkin varovainen: ÄLÄ suihkuta WD-40:tä SUORAAN vaatteelle. Suihkuta WD-40:tä puhtaalle rievulle tai kankaan palalle sen sijaan että suihkuttaisit sitä suoraan tahriintuneelle vaatteelle. Syynä tähän on se, että suoraan kohdistettu WD-40 -suihke voi jättää jäljen kankaaseen. Eli kannattaa olla varovainen. Ota myös aina huomioon käsiteltävän kankaan materiaali: tavallinen puuvillakangas kestää enemmän kuin herkkä silkki- tai villakangas. Edellä mainittujen arkojen silkki, villa tai muiden vastaavien materiaalien kanssa on syytä olla äärimmäisen varovainen ja turvautua ammattilaisen apuun.

Käytä auringonvaloa

Tomaattitahrat ovat vaikeita poistaa, mutta ne voidaan poistaa kankaasta pienellä määrällä auringonpaistetta. Ultraviolettisäteily yksinkertaisesti hajottaa tomaattitahrat. On suositeltavaa ripustaa kangas ulos aurinkoon joka tapauksessa, kun puhdistus on tehty. WD-40:n ja auringonpaisteen yhdistelmä huolehtii tomaattitahrasta lopullisesti!

Pese!

Kun tomaattitahra on poistettu, heitä kangas pesuun, minkä jälkeen se on kuin uusi. Näkökulmastasi riippumatta WD-40 helpottaa tomaattitahrojen poistamista kankaasta.