Peilin puhdistaminen voi olla kinkkistä puuhaa, sillä peilit ja lasiset ikkunat ovat todellisia likamagneetteja. Perinpohjaisesta puhdistuksestakaan huolimatta tulos ei koskaan näytä täysin tyydyttävältä. Tuntuu, että lasi ei koskaan näytä täysin puhtaalta vaikka olisit kuinka jynssännyt sitä – aina jostain löytyy likainen raita tai epämiellyttävät hankausjäljet. Tämä tarkoittaa sitä, että puhdistuksessa tuleekin käyttää oikeita materiaaleja. Kangas ja vesi tai nukan palanen eivät riitä varmistamaan, että peili on tahraton ja raidaton. Onko esimerkiksi hyvä käyttää normaalia kangasta tai paperipyyhettä lasi-ikkunoissa, lasisissa kalusteissa, suihkukaapeissa ja peileissä?

Vastaus on ”ei”, koska se jättää raitoja, joita ei koskaan saa kokonaan pois pelkästään hankaamalla niitä uudestaan ja uudestaan. Tarvitset mikrokuitukangasta, vetolastan tai säämiskän.

Peilin puhdistaminen & sanomalehdet, täydellinen pari! Sanomalehdet ovat mahtavia peilien ja lasien puhdistukseen. Siitä, että painomuste värjäisi peilin tai lasin ei kannata murehtia, koska ne eivät ime mustetta. Sanomalehden hankausta ikkunoiden kehyksiin sen sijaan tulisi välttää. Lue lisää siitä, miten voit helposti puhdistaa kodin lasipinnat ja peilit. Lasien ja peilien puhdistus on helppo tehdä itse. Huomioimalla muutaman tärkeän asian ennen aloittamista varmistat, että voit olla täysin tyytyväinen lopputulokseen.

Peilin puhdistaminen & työvaiheet

1. Aloita keräämällä yhteen kaikki tarvittavat tarvikkeet:

a) Valkoviinietikka
b) Vesi (mieluiten tislattu vesi)
c) Suihkepullo tai suuri kulho

Kun puhdistusaineet ovat valmiina, tarvitset oikeat puhdistusvälineet:

a) Mikrokuitukangas
b) Pehmeää nukkaantumatonta kangasta
c) Sanomalehtiä
d) Puuvillapyyhkeitä
e) Hammasharja (mieluiten pehmeä)

2. Jos puhdistat ikkunalasia, aseta pyyhkeitä ikkunalaudoille. Tämä on tärkeää erityisesti, jos ikkunassa on puiset ikkunalaudat. Puhdistusaine vahingoittaa puuta.

3. Yksi parhaimmista puhdistusratkaisuista ikkunoiden ja peilien puhdistukseen on sekoitus valkoviinietikkaa ja vettä suhteessa 1:4, eli yksi osa valkoviinietikkaa ja neljä osaa vettä.

4. Puhdistusaineen levitystapa riippuu siitä, onko se sinulla astiassa vai suihkepullossa. Suihkuta ainetta kankaalle tai kasta kangas puhdistusaineeseen ja purista ylimääräinen liuos pois. Jos puhdistettava pinta on suuri, suihkuta liuosta suoraan lasille tai peilille.

5. Hiero pintaa pyöreillä liikkeillä ja puhdista kaikki likaiset kohdat. Tämän jälkeen puhdista pinta vaakasuuntaisilla ja pystysuuntaisilla liikkeillä, jotta koko lasi tulee pyyhittyä ja loistaa puhtaana.

6. Puhdista reunat ja kulmat vanupuikolla tai hammasharjalla. Tällä tavoin varmistat myös, että kulmiin ei jää puhdistusliuosta.

7. Käytä lopuksi sanomalehteä kiillottamaan pinta täysin puhtaaksi ja päästäksesi eroon mahdollisista likaraidoista. Tässä tapauksessa voit käyttää myös mitä tahansa vanhaa puuvillakangasta (esimerkiksi vanhaa puuvillapaitaa).

Erittäin likaisten lasipintojen puhdistamiseksi aloita puhdistus mikrokuituliinalla, joka on kastettu joko itse tehtyyn tai kaupasta ostettuun puhdistusliuokseen. Puhdistuksen jälkeen kiillota sanomalehdellä.

Jos haluat ostaa kaupallisesti saatavilla olevaa lasinpuhdistusainetta, on parasta käyttää tuotetta, jossa ei ole ammoniakkia. Soodavesi on erittäin tehokasta lasin ja peilien puhdistukseen. Jopa kahvisuodattimet ovat erittäin tehokkaita lasin ja peilien puhdistukseen.

Miten toimia likaisempien pintojen kanssa?

1. Jos lasin tai peilin pinnan peittää vahamainen kalvo, voit käyttää seuraavia ainesosia tehokkaan puhdistusseoksen tekemiseen. Tähän tarvitset:

a) Kaksi kuppia huoneenlämpöistä vettä
b) Neljänneskupin etikkaa
c) Puoli kuppia nestemäistä astianpesuainetta
Vaihtoehtoinen resepti yllä mainitulle ongelmalle on seuraava:
a) 1 rkl spriitä
b) 1 rkl valkoviinietikkaa
c) 1,5 tl maissitärkkelystä
d) 1 kuppi haaleaa vettä

Valmista seos ja pidä se suihkepullossa. Ravista sitä voimakkaasti ennen käyttöä.

2. Jos lasipinta on samea, käytä seuraavia ainesosia tehokkaan puhdistusliuoksen valmistamiseksi:

a) Puoli kuppia spriitä
b) 1/4 tl nestemäistä astianpesuainetta
c) 2 rkl ammoniakkia

Jos haluat puhdistaa lasipintaisen pöydän, suihkuta pinnalle hieman sitruunamehua ja hiero pintaa sanomalehdellä. Ole varovainen, ettet hiero liian voimakkaasti ja naarmuta pintaa. Tämän voi helposti välttää käyttämällä pienen määrän valkoista hammastahnaa.

Vaihtoehtoisia ratkaisuja peilien puhdistukseen

Edellä mainittujen ratkaisujen lisäksi on olemassa useita vaihtoehtoisia peilien puhdistusaineita. Voit käyttää niitä mihin tahansa lasipintaan tai peiliin.

Booraksi

Booraksi on erinomainen vaihtoehto peilien puhdistukseen. Ota 2 rkl booraksia ja sekoita se 3 kupilliseen vettä. Käytä seokseen kastettua mikrokuituliinaa poistamaan kaikki likaraidat lasipinnalta.

Partavaahto

Peilin puhdistaminen & partavaahto, kuulostaa oudolta mutta toimii! Partavaahto on hieno aine peilien puhdistukseen. Se puhdistaa peilin pinnan jättämättä siihen raitoja. Se ehkäisee myös pinnan höyrystymistä. Levitä partavaahto peilin pintaan paperipyyhkeellä. Puhdistettuasi peilin voit pyyhkiä vaahdon pois märällä paperipyyhkeellä.

Yksireunainen partaterä

Jotkut puhdistusaineet eivät poista roiskeita, tahmeaa liimaa ja muita tahroja. Yksireunaista partaterää voi käyttää tehokkaasti lian pois kaapimiseen ilman vaurioita. Kun olet valmis, pese pinta millä tahansa puhdistusnesteellä.

WD-40

WD-40 -monitoimiaine on loistava vaihtoehto lasipintojen ja peilien puhdistamiseen! Se poistaa tahmeat likatahrat ja läiskät jättäen jälkeensä kirkkaan lasipinnan. Poista tuote pyyhkimällä huolellisesti kuivalla liinalla. Helppoa ja nopeaa!