Päivitetty 28.10.2020,

Narisevat ovet: miten päästä niistä eroon?

 

Narisevat ovet, yksi kauhuleffojen suosituimpia äänitehosteita.. Olet juuri päättänyt pelottavan elokuvan katselun ja valmistaudut menemään sänkyyn toivoen, että uni tukahduttaa toistuvan kuvan pelottavasta klovnista. Yhtäkkiä kuulet narisevan äänen, joka tuntuu kestävän iäisyyden. Klovni palaa ajatuksiisi, ja näet hänet avaamassa kotisi narisevaa ulko-ovea, hän on tulossa hakemaan sinua. Riittävän pelottavaa? Ja kaikki tämä vain yhden narisevan oven takia.

Nyt sinulla on hyvät kannustimet ratkaista narisevat ovet pois päiväjärjestyksestä kertaheitolla. Kaikki mitä tarvitaan, on opas, joka auttaa poistamaan narisevan oven aiheuttaman ongelman. Siksi olemmekin koonneet yhteen erilaisia tapoja, joilla tästä ikävästä ilmiöstä pääsee eroon kertaheitolla.

Yksinkertaisin ratkaisu on ostaa tavanomaista voiteluainetta ja levittää sitä narisevan oven saranoihin. Tämä yleensä ratkaisee ongelman välittömästi. Jos se ei auta, tulee irrottaa saranat, hankkiutua eroon niihin kertyneestä ruosteesta ja pinnoittaa ne voiteluaineella.
Alla on lista voiteluaineista, joita voit koittaa vaikka heti.

• Oliiviöljy
• Mikä tahansa voiteluöljy
• WD-40 monitoimiaine
• Parafiinikynttilät
• Pala kylpysaippuaa
• Vaseliini

Jos nariseva ovesi vielä tämänkin jälkeen narisee, on aika kääriä hihat ja alkaa irrottaa saranoita ja pinnoittaa ne voiteluaineella. Jos ne ovat erityisen ruosteisia, kannattaa irrottaa ruoste ensin ja vasta sitten tarjota niille kerros voiteluainetta. Alla on kolme toimenpidettä tehtäväksi saranoiden irrottamisen jälkeen.

1. Voitelu öljyllä

Öljyn levittäminen narisevan oven saranoihin toimii melkein joka kerta. Seuraa alla olevia ohjeita öljyn levittämiseksi saranoihin.

a) Irrota saranat

Sulje ovi ja iske varovasti saranan kantaan asettamaasi naulaan vasaralla. Kun sarana on hieman löystynyt, sen voi vetää irti vasaran hamarapuolella. Muista, että kun olet irrottanut saranat, ovi ei enää ole yhteydessä karmeihin. Turvallisuuden vuosi aseta ovi lepäämään lähintä seinää vasten varmistaaksesi, ettei se vahingossa kaadu.

b) Levitä ruokaöljy / moottoriöljy / WD-40

Moottoriöljy on erinomainen yleisvoiteluaine. Sitä on helposti saatavilla ja se on varsin edullinen tuote. Pinnoite kestää jonkin aikaa ennen kulumista. Ota paperipyyhe tai riepu, levitä siihen hieman moottoriöljyä ja pyyhi sillä saranoita. WD-40 ja ruokaöljy ovat myös erinomaisia vaihtoehtoja narisevista ovista eroon pääsemiseen.

c) Korvaa saranat

Liu’uta saranat takaisin koloihinsa. Kun ne ovat lukkiutuneet paikoilleen eivätkä liu’u takaisin, käytä vasaraa ja naulaa niiden kiinnittämiseksi tiukasti paikalleen. Sulje ja avaa ovi muutaman kerran varmistaaksesi, ettei se enää narise ja että ovi on tiukasti kiinni karmeissaan. Jos ovi yhä narisee, tulee käsittely toistaa. Irrota saranat uudelleen ja levitä toinen kerros öljyä.

d) Pyyhi ylimääräinen öljy

Öljy on luonnostaan nestemäistä. Siksi osa siitä on mahdollisesti valunut ovea pitkin. Tämä voi muodostaa tahroja oveen, minkä vuoksi kannattaa käyttää puhdasta ja kuivaa kankaanpalaa öljyn pyyhkimiseen.

2. Levitä vahaa saranoihin

Mikäli öljy ei tehonnut, vahan levittäminen voi auttaa narisevan oven aiheuttaman ongelman ratkaisussa. Seuraa alla olevia toimenpiteitä vahataksesi saranat.

a) Osta parafiinia

Parafiinia on kynttilöissä ja sen raaka-ainetta on saatavilla useista rautakaupoista. Vaha on valkoista ja hajutonta ja sitä myydään usein kuutioina tai paloina. Ennen kynttilöiden ostamista varmista, että ne on tehty parafiinista.
• Vaihtoehtona on mehiläisvaha, mutta sitä ei välttämättä ole yhtä helposti saatavilla
• Jos sinulla on vanhoja parafiinista tehtyjä kynttilöitä, niitäkin voidaan käyttää tähän tarkoitukseen.

b) Sulata vaha

Käytä sähköliettä vahan sulattamiseen. Lämmitä sitä liedellä, kunnes se on kokonaan sulanut. Älä käytä kaasuhellaa, koska vahan sulaessa kiehumispisteeseen siitä alkaa vapautua palavia kaasuja. Jos sinulla ei ole käytettävissäsi sähköhellaa, käytä mikroaaltouunia. Sulata vahaa kahden minuutin osissa, mikä varmistaa sen sulamisen tasaisesti.
• Turvallisuuden varmistamiseksi mittaa vahan lämpötila lämpömittarilla. Parafiinin sulamispiste on noin 140°C (284°F).

c) Pinnoita saranat

Irrota saranat aiemmin kuvatulla tavalla. Saranoiden pinnoittaminen vahalla tarjoaa lisäksi sen edun, että se suojaa niitä pölyltä. Varmista, että pinnoitat saranat tasaisesti sulaneella vahalla.

d) Kiinnitä saranat paikalleen

Anna vahan kiinteytyä ja jäähtyä estääksesi sitä valumasta. Tähän kuluu yleensä noin 10 minuuttia. Sulje ja avaa ovi useita kertoja varmistaaksesi, että se ei enää narise.

e) Levitä uusi kerros vahaa

On mahdollista, että yksi pinnoituskerros ei vielä riitä. Mikäli näin on, pinnoita saranat uudella vahakerroksilla ja toista kunnes narinaa ei enää kuulu. Ylimääräinen vaha on öljyyn verrattuna helppo poistaa.

3. Käytä teräsvillaa ruosteen ja lian poistamiseen

Pidä mielessä, että voiteluöljy ja parafiini eivät tehoa saranoissa olevaa kovaa tahmaa ja likaa vastaan. Jos oven narina jatkuu, teräsvilla on viimeinen keino. Seuraa alla olevia ohjeita käyttääksesi teräsvillaa saranoihin.

a) Puhdista ruostuneet saranat teräsvillalla

Jos ovi yhä narisee voiteluöljyn ja parafiinin käytön jälkeen, saranoihin on luultavasti kertynyt tahmaa ja likaa. On myös mahdollista, että ne ovat ruosteessa. Tarkista saranat selvittääksesi onko asia näin. Jos näin on, ne pitää puhdistaa hankaamalla niitä teräsvillalla.

b) Irrota saranat

Irrota saranat aiemmin annettuja ohjeita noudattaen. Saatuasi ne irti, laita ne lavuaariin. Ota pala teräsvillaa ja ala hangata saranoita.

c) Hankaa saranat

Hieno teräsvilla on tehokkainta perusteelliseen puhdistukseen. Hankaa saranoita, kunnes kaikki ruoste, pinttynyt lika ja tahma ovat poissa. Auttaa, jos kastelet teräsvillan puhdistusaineessa ennen hankauksen aloittamista. Tämä on erityisen tehokas keino pinttyneitä ruostetahroja kohtaan.

d) Käytä voiteluainetta

Kun olet perusteellisesti hangannut saranat puhtaaksi, käsittele ne voiteluöljyllä tai parafiinilla kauttaaltaan kuten yllä on kuvattu. Kiinnitä saranat takaisin paikalleen ja puhdista mahdollinen roiskunut öljy, vaha tai rasva.

Kaikkien näiden toimenpiteiden jälkeen nariseva ovesi ei taatusti enää narise.