Nariseva ovi & täsmäohjeet ongelman hävittämiseen (päivitetty 18.11.2020)

Nariseva ovi, niin pieni mutta yöaikaan valtavan suuri ongelma! Jokaiselle tuttu juttu: heräät keskellä yötä pieneen yöpalan tarpeeseen, mutta ennen kuin astut pois sängystä, muistat että polku jääkaapille on miinoitettu metelöivillä esteillä. Yksikin askel kohti keittiön ovea voi aiheuttaa sen, että joku juoksee sinua kohti ja pilaa laatuaikasi. Narisevat oven saranat tai natisevat lattialankut voivat viedä hulluuden partaalle, erityisesti yöllä, kun pyrit liikkumaan mahdollisimman hiljaa. Ajan myötä lattialankut usein löystyvät ja oven saranat alkavat ruostua – mikä on pääasiallinen syy noihin ärsyttäviin ääniin.

On monia keinoja ja voiteluaineita, joiden avulla voit itse pyrkiä estämään narisevat saranat ja natisevat lattiat. Seuraavassa on seitsemän eri tapaa, joiden avulla voit itse korjata narisevat oven saranat ja natisevat lattialankut:

1. Nariseva ovi & saippuanpala

Saippuanpalan käyttäminen on helpoin tapa lopettaa saranoiden narina. Älä kuitenkaan käytä saippuaa, jossa on glyseriiniä. Glyseriini kerää kosteutta, joka aiheuttaa metallin ruostumista. Ajan myötä saranan metalli jää kiinni karmiin, ja oven avaaminen vaatii paljon voimaa. Hiero saippuaa koko saranaan, kunnes se on kokonaan sen peitossa. Saippua pitää saranat pehmeinä ja estää niitä narisemasta pitkän aikaa. Tämä on edullinen ja nopea keino narisevien oven saranoiden korjaamiseen, koska voit toistaa käsittelyn parin kuukauden välein.

2. Parafiinikynttilät

Vaha on edullinen ja erinomainen voiteluaine nariseville saranoille. Parafiinivahaa käytetään erilaisten esineiden korjaamiseen, esimerkiksi kitkan vähentämiseen lumilaudoissa, löysyttämään lasisia liukuovia, ja niin edelleen. Narisevien oven saranoiden korjaamiseen on kuitenkin paras käyttää valkoista kynttilää, jolloin väri ei erotu liikaa. Vahan voi levittää saranoihin kahdella tapaa: voit joko sivellä koko saranan kynttilällä tai irrottaa saranatapin ja voidella sen täydellisesti sulattamalla vahan sen päälle.

Jos tykkäät nikkaroida, kokeile jälkimmäistä tapaa, koska sen avulla voit varmista, että ovi ei narise pitkään aikaan.

3. Vaseliini

Iske saranatappi irti ja peitä tappi sekä nivelet vaseliinilla. Jos tappi liukuu sisään kevyesti, työ on tehty. Varmista, että saranoissa on riittävä määrä pinnoitetta, jotta vaseliini toimii nivelissä joka kerta, kun avaat tai suljet oven.

4. Oliiviöljy

Yksi suurimmista syistä oven saranoiden narinaan on se, että ne maalataan. Maalin kuivuessa se rajoittaa saranan liikettä ja altistaa sen ruosteelle paikoissa, joissa maali on asettunut ja on yhä märkää.

Jos narisevat oven saranat on maalattu, ensimmäinen vaihe on poistaa kaikki maali. Keitä vettä vedenkeittimessä ja kaada se ämpäriin. Upota saranat ämpäriin ja odota, kunnes maali alaa lohkeilla. Hankaa loput maalista pois ja kiinnitä saranat jälleen oveen. Anna saranoiden kuivua ja ennen oliiviöljyllä käsittelyä pyyhi ne kankaalla poistaaksesi pölyn.

Voit käyttää harjaa tai kangasta oliiviöljyn levittämiseen. Levitä öljyä koko saranan alueelle ja varmista, että tappi on hyvin voideltu. Älä kaada oliiviöljyä suoraan saranan päälle. Liian paljon öljyä voi saada sen härskiintymään lian levitessä.

5. Maissitärkkelys

Maissitärkkelys ja talkki ovat edullisimmat tavat natisevien lattialautojen korjaukseen. Lattialaudat alkavat natista, koska ne laajenevat ja supistuvat vaihtuvien sääolosuhteiden mukaan. Lankut hankautuvat toisiaan vasten ja naulat löystyvät. Riittää, kun ruiskutat pienen määrän maissitärkkelystä lattialautojen väliin ja annat sen vaikuttaa. Varmista, ettei alueella ole vettä, kunnes maissitärkkelys on imeytynyt lautoihin.

Jos naulat ovat löysällä, voit asentaa ruuveja alapohjasta ylöspäin lattialautoihin. Varmista, että ne ovat riittävän pitkiä ylettyäkseen lattialautoihin, mutta tarpeeksi lyhyitä, etteivät niiden kärjet tule näkyviin.

6. Käytä välilevyjä

Jos vain tietty osa lattialaudasta natisee, kiilaa välilevy lautojen väliin, jos pääset niihin käsiksi alapuolelta. Ohut puunkappale soveltuu tähän ja estää lattialautoja hankautumasta tukipalkkia vasten.

7. WD-40

WD-40 on monikäyttöinen voiteluaine, jota voi käyttää korjaamaan sekä narisevat oven saranat että natisevat lattialaudat. Se tunkeutuu jumittuneisiin osiin ja irrottaa ne, jolloin voit puhdistaa ne. WD-40:ssä on kätevä pilli, jonka avulla voit voidella pieniä osia ja paikkoja, joihin sitä on vaikea levittää kankaalla. Aine estää metallia ruostumasta ja tarjoaa kuusi kuukautta kestävän voitelun. Voit käyttää sitä myös pölyn ja rasvan puhdistamiseen lattianauloista ja oven saranoista.

Riittää, kun ruiskutat sitä metalliosiin ja lattialautojen väliin. Pyyhi kauttaaltaan kankaalla poistaaksesi lian. Levitä voiteluainetta uudelleen ja anna kuivua. WD-40 estää kosteutta kertymästä kaikenlaisille pinnoille ja mahdollistaa niiden vapaan liikkuvuuden.

Käyttäessäsi kotitalousliuottimia, varmista, että pyyhit joka pinnan huolellisesti ennen aineiden käyttöä. Vesi sekoittuu usein näiden aineiden kanssa ja muodostuva seos aiheuttaa ruostumista. Käyttäessäsi yllä mainittuja menetelmiä anna niiden vaikuttaa yhdestä kahteen tuntia.

Varmistaaksesi, että voit hakea yöpalaa niin hiljaa kuin mahdollista, käytä WD-40 monitoimiainetta – se on helpointa ja nopeinta! Täältä tilaat tätä ihmettä verkosta helposti & nopeasti!