Päivitetty 12.12.2020

Silikonivoiteluaine tai irrotusöljy eivät ole tuotteita, joita tulee mietittyä ennenkuin kuin törmäät ongelmaan, joista niistä voisi olla lähtemätön apu… Ongelmatapauksia, joissa näitä kahta tuotetta tulee ikävä löytyy hyvinkin läheltä: nimittäin kotoa.

Laaja, toisiinsa liitettyjen putkien verkko, joka kulkee hanojen alla ja pattereiden takana, pitää meidät lämpimänä ja tarjoaa meille puhdasta vettä. Ilman näitä kahta koti olisi aika ankea paikka…  Pidämmekin näitä kahta aivan itsestään selvinä asioina – siihen päivään saakka, jolloin löydät itsesi kasvokkain vettä tiputtavan putken tai tukkeutuneen viemärin kanssa.

Silikonivoiteluaine ja irrotusöljy, tässä kohtaa tämä parivaljakko astuu siis mukaan kuvaan…Elämäsi helpottamiseksi olemmekin laatineet luettelon tärkeimmistä putkiongelmista ja siitä, kuinka ne voit korjata näppärästi itse.

Silikonivoiteluaine, irrotusöljy ja muutama työkalu – näillä välineillä pääset jo pitkälle ja säästyt kalliilta korjaustoimenpiteiltä!

Hanan korjaaminen

Tasaisesti tippa kerrallaan vuotava hana voi käydä hermoille. Onneksi se on ongelma, joka voidaan yleensä ratkaista muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä.

Aloita sulkemalla putkiston sulkuventtiili, jotta estät mahdolliset uudet vahingot. Varmista, että vesi on poikki kääntämällä hanoja. Yleensä sopiva venttiili löytyy putkistosta pesualtaan alapuolelta. Yleisesti tarvitut työkalut ovat:

• Jakoavain
• Ruuvimeisseli tai vastaava
• Pullollinen WD-40 -silikonivoiteluainetta irrottamaan ruostuneet mutterit ja pultit sekä voitelemaan kiinni jumittuneet osat.
• O-renkaita tarpeen mukaan.

Ensimmäiseksi on irrotettava kahvat hanoista. Ne on yleensä kiinnitetty itse laitteeseen pohjan tai kannen alla olevilla ruuveilla. Löysää näitä ruuvimeisselillä. Jos ruuvit ovat ruostuneet paikoilleen, kevyt käsittely silikonispraylla irrottaa ne helposti värjäämättä koristeosia.

Vetämällä kahvoista ylöspäin löydät venttiilin paikalleen kiinnittävän mutterin. Irrota tämä jakoavaimella ja tarkista mahdolliset vauriot. Irrota venttiili vetämällä sitä ylöspäin tai kiertämällä sitä vastapäivään jakoavaimella. Venttiilin sisäpuolella on O-rengas ja aluslevyjä. Tarkista ne mahdollisten vaurioiden varalta. Jos vaurioita löytyy, ne on vaihdettava. Keskustele myymälässä työntekijän kanssa löytääksesi samanlaiset. Kummassakin tapauksessa levitä silikonisprayta jokaiselle osalle estääksesi ruostetta ja murtumia syntymästä tulevaisuudessa.
Kiinnitä osat paikalleen samassa järjestyksessä kuin ne irrotettiin.

Alhainen vedenpaine

Harvat arjen haitat ovat yhtä ärsyttäviä kuin suihku tai hana, josta tulee vain pieni noro vettä. Meillä on muutamia ratkaisuja näiden ongelmien tarkistamiseen ja korjaamiseen.

Syyn löytäminen

On muutamia eri syitä, joista johtuen saatat kohdata alhaisen vedenpaineen. Ensimmäinen asia on selvittää, mistä ongelma juontaa juurensa. Aluksi kannattaa kiertää talo ympäri ja tarkistaa jokainen hana, niin kylmät kuin kuumat, ja selvittää onko paine oikea. Jos alhainen paine paikallistuu vain tietyille alueille, tukkiutunut ilmastin tai suihkupää on yleensä syynä ongelmaan.

Ilmastimen puhdistus

Ilmastuslaitteet sijaitsevat suoraan hanan päässä ja ne voidaan yleensä irrottaa käsin. Vanhemmissa kalusteissa niiden irrottaminen voi olla vaikeampaa. Käytä tarvittaessa pihtejä, mutta ole varovainen, ettet vahingoita herkkää verkkoa. Jos ilmastin ei edelleenkään hievahda minkäänlaisella kevyellä edestakaisliikkeellä, käsittele se WD-40 Specialist Penetrant irrotusöljyllä. Tämä poistaa mahdollisen vastustuksen lyhyessä ajassa ja mahdollistaa ilmastimen irrottamisen helposti.

Irrotettuasi osat kasta ilmastimen osat etikkaliuokseen, mikä irrottaa mahdolliset kertyneet mineraalijämät. Perusteellisen liotuksen jälkeen voit kevyesti harjata hajonneet kerrostumat pois hammasharjalla. Kun ilmastin on puhdistettu, kiinnitä ja kiristä se, valuta hanaa jonkin aikaa tyhjentääksesi tukkeutumista aiheuttavat roskat ja tarkista, että vesi virtaa oikein.

Suihkupään puhdistus

Suihkupään puhdistaminen voi kannattaa sekä vedenpaineen lisäämiseksi että tasaisemman virtauksen aikaansaamiseksi. Useimmissa tapauksissa suihkupään poistamisen sijaan saat sen puhdistetuksi täyttämällä muovipussin etikkaliuoksella ja vetämällä sen varovasti suihkupään rungon yli. Kiinnitä pussi kuminauhalla tai sido se kiinni ja anna vaikuttaa tunnin tai parin ajan. Anna veden valua jonkin aikaa puhdistaaksesi jäljelle jääneet roskat ja etikkajäämät. Levitä sen jälkeen suojaksi silikoni voiteluainetta.

Jos suihkupään suodatinkangas on tukossa, suihkupää on irrotettava. Ne voidaan yleensä irrottaa käsin. Koska ne kiinnittyvät suoraan putkistoihin, on huolehdittava siitä, etteivät ruostuneet ruuviliitokset hajoa tai ettei niihin kohdistu liikaa painetta. Ruosteen tapauksessa käsittele ruostunut kohta WD-40 Penetrant irrotusöljyllä ja odota, kunnes se on tarpeeksi löysä irrotettavaksi käsin.

Kun suihkupää on irrotettu, irrota suodatin suihkupään sisältä. Upota se etikkaan samalla kun harjaat suihkupäätä sisältä ja ulkoa pehmeällä pörhistyneellä hammasharjalla. Tämän suoritettuasi kokoa osat ja käsittele ne silikonispraylla. Ruuvaa ne sitten takaisin vesiputkeen. Juoksuta vettä paineen tarkistamiseksi ja jäljelle jääneiden roskien huuhtelemiseksi.

Galvanoitujen putkistojen korvaaminen

Silikonivoiteluaine ja irrotusöljy on hyvä pitää myös uuden asunnon uumenissa… Sillä vaikka uudemmissa asunnoissa putket ovat kuparia tai muovia, yli 30 vuotta vanhassa kodissa asuvilla ainakin osa putkistosta on galvanoituja. Nämä sinkillä päällystetyt rautaputket ovat usein ruosteisia ja vuotavia. Vanhan putkiston korvaaminen uudella on kallista ja rasittavaa, joten monet mieluummin korjaavat vuotoja niiden esiintyessä. Tässä on muutamia yksinkertaisia ohjeita putkiston osan korvaamiseen.

Aloita ostamalla tarpeitasi vastaava putki: kaupoissa on nykyään tarjolla eri kokoisia vaihtoehtoja. Tarvittavan pituuden laskemiseksi mittaa vuotavan putken pituus päästä päähän ja varaa pari senttiä ylimääräistä liitoskohtaan.

Sulje vesi pääsulusta. Etsi hana, joka on talosi alimmassa pisteessä, ja anna sen valua, kunnes vettä ei enää tule. Lattia kannattaa suojata muovilla ja varautua astialla, johon voi kätevästi kerätä vuotavan veden. Irrota putkiston vaurioitunut osa sahalla. Seuraavaksi irrota putkien sahaamattomat päät. Tämä on usein helpommin sanottu kuin tehty, koska pitkän käytön seurauksena liitokset ovat usein ruostuneet tehden niistä mahdottomia irrottaa millään jakoavaimella. Levitä reilu kerros WD-40 Penetrant irrotusöljyä putken kierteeseen ja anna nopeasti vaikuttavan voiteluaineen imeytyä ja vaikuttaa. Kun liitos on löystynyt, poista molemmat päät kahdella jakoavaimella vääntäen.

Seuraavaksi…

Ruuvaa liitosmutteri uuden putkiston kumpaankin päähän ja vahvista liitos lisäämällä rengasmutteri putken yhteen osaan, jotta se pysyy paikallaan kiinnityksen jälkeen. Sekoitusainetta on levitettävä putken kumpaankin päähän ja jokaisen liitokseen. Kiinnitä uusi putki kahdella jakoavaimella.

Kun vuotavat putket ja liitososat on kiinnitetty ja puhdistettu, alhainen vedenpaine ja putkien vuotaminen jäävät menneisyyteen. Kaikki tämä pienen putkityötaidon ja WD-40 Specialist silikonivoiteluaineen sekä WD-40 Specialist Penetrant irrotusöljyn ansiosta.

Silikonivoiteluaine & irrotusöljy – elämää helpottava parivaljakko!