tracking

Messinkivalaisimien puhdistus ja kiillotus

Messinkivalaisimien puhdistus ja kiillotus on hyvin haettu ja etsitty lause näinä aikoina. Eikä ihme! Messingin ja kullan suosio näkyy nyt voimakkaasti sisustuksessa – messinkiä näkyy ovenkahvoista ja vetimistä aina huonekaluihin, ruokailuvälineisiin ja valaisimiin saakka. Messinki ja kulta ovat korroosionkestäviä, vahvoja seoksia, joiden ylellisen hehkun ansiosta ne ovat yksi maailman suosituimmista koriste- ja sisustusmateriaaleista.

Aivan kuten mitkä tahansa muut metallit, myös messingillä on tapana ajan kuluessa tummua. Voit kuitenkin helposti puhdistaa ja kiillottaa messinkiesineesi valitsemalla oikeat messingin puhdistus- ja kiillotusaineet. Kulta- ja messinkiesineiden puhdistaminen ja kiillottamien ei ole ollenkaan vaikeaa. Ennen kuin kuitenkaan ryhdyt näiden materiaalien puhdistukseen sinun on selvitettävä puhdistettavien esineiden materiaali eli ovatko puhdistettavat tuotteet koostumukseltaan puhdasta kultaa tai messinkiä vai ovatko ne sekoitus erinäisiä muita metalleja. Helppo tapa selvittää asia on käyttää magneettia. Jos magneetti tarttuu puhdistettavaan pintaan kiinni, tarkoittaa se sitä, että puhdistettavassa pinnassa on muita metallilaatuja kuin puhdasta messinkiä tai kultaa, sillä magneetti ei tartu puhtaaseen messinkiin tai kultaan. Jos puhdistettavat pinnat ovat kuitenkin pinnoitettuja, voit yrittää puhdistaa ne varovasti kuumalla saippuavedellä. Liian voimakas hankaaminen tai kiillottaminen voi kuitenkin poistaa pinnoituksen ja pinta saattaa tummua tai värjäytyä. Noudata äärimmäistä varovaisuutta tällaisten pintojen puhdistamisessa.

Messinkivalaisimien puhdistus ja kiillotus kuulostaa työläältä. mutta onneksi se ei ole sitä. Muutamalla tuotteella ja pääset jo pitkälle, lue kätevät vaiheittaiset vinkkimme täältä alta.

Varotoimenpide-ehdotukset

Ohessa muutamia varotoimenpide-vinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä kulta- ja messinkivalaisimia puhdistettaessa ja kiillottaessa:

  • Ohut kerros mineraali-tai pellavansiemenöljyä voi toimia ennaltaehkäisevänä apuna uusien tahrojen synnyssä. Huolellisen puhdistuksen jälkeen öljyä valaisimesi pehmeän froteeliinan avulla.
  • Vältä messinki- tai kultavalaisimien ylimääräistä koskettelua. Käsistäsi irtoava öljy voi aiheuttaa valaisimien tummumista.

 

Välineet, joita tarvitset

  • Lämmintä vettä, pesuainetta & rätti

  • Vanha hammasharja

  • Kuivausliina/pyyhe

  • Puhdas kangas/mikrokuituliina

  • WD-40 monitoimiaine

Vaihe 1: Puhdista

Ota kulho ja kaada siihen lämmintä vettä. Lisää kulhoon nestemäistä saippuaa ja sekoita hyvin. Kostuta puhdas, pehmeä kangas kevyesti saippuavedellä ja käsittele puhdistettava pinta huolellisesti. Mikäli valaisimessasi on hankalasti tavoitettavia rakosia voit yrittää puhdistaa ne esimerkiksi hammasharjan avulla.  Huuhtele pesty alue lämpimällä vedellä ja anna kuivua. Jos lampussasi on kovin sitkeitä tahtoja voit käyttää niihin messingin puhdistusainetta.

Useissa messinkilampuissa on lakkapinnoite eikä niitä ei tule puhdistaa kuumalla saippuavedellä. Lakkapintaisiin pintoihin tuleekin käyttää lakka- tai maalinpoistoainetta. Tarkista aina valaisimen valmistajalta ja kysy heiltä neuvoa mikäli et ole täysin varma kuinka toimia valaisimesi puhdistuksen kanssa.

kuva2

Vaihe 2: Kuivaa

On tärkeää varmistaa, että lamppu on täysin kuiva, jottei pinta jää kosteaksi ja siitä aiheutuu ruostetta ja ruostumista. Kuivaa siis lamppu huolellisesti.

kuva3

Vaihe 3: kiillota

Kiillota lamppu alkuperäiseen hohtoonsa WD-40 monitoimiaineella. Suihkauta hieman WD-40 monitoimiainetta kuivaan, puhtaan kankaaseen ja levitä ainetta lamppuun kevyin, pyörivin liikkein. Näin saat lampullisesti hienon kiillon, mutta myös kestävän suojan pölyltä ja ruosteelta.

Muista huoltaa messinkilamppusi säännöllisesti. Vain säännöllisellä puhdistuksella ja kiillotuksella estät pölyn, lian ja tahrojen kerääntymistä lamppuusi ja pidennät näiden esineiden käyttöikää huomattavasti.

kuva4

Lopputulos

Yllä mainittujen vinkkien avulla voit puhdistaa kaikki kodistasi löytyvät kulta- ja messinkivälineet. WD-40 monitoimiainetta voit käyttää lukemattomiin eri käyttökohteisiin, joten purkillinen on hyvä olla aina saatavilla. WD-40 monitoimiainetta löydät kaikista hyvin varustelluista tavarataloista, myös suurimmista nettikaupoista. Muutamia isoimpia jälleenmyyjiämme ovat mm. Motonet, Tokmanni ja Kärkkäinen. 

Yhteystiedot

SEAB Finland Oy Iskoskuja 3 C 136 01600 Vantaa, Finland www.seab.fi

© 2021 WD-40 Company