Messinkivalaisimien puhdistus & kiillotus (päivitetty 23.09.2020)

Messinkivalaisimien puhdistus ja kiillotus on aihe josta moni hakee yhä useammin tietoa – varsinkin kun päivät lyhentyvät ja illat pidentyvät katse hakeutuu kodin valaistukseen. Messingin ja kullan suosio näkyy myös nykysisustuksessa yhä enenemissä määrin. Messinkiä näkyy ovenkahvoista ja vetimistä aina huonekaluihin, ruokailuvälineisiin ja valaisimiin saakka. Messinki ja kulta ovat korroosionkestäviä, vahvoja seoksia, joiden ylellisen hehkun ansiosta ne ovat yksi maailman suosituimmista koriste- ja sisustusmateriaaleista.

Aivan kuten mitkä tahansa muut metallit, myös messingillä on tapana ajan kuluessa tummua. Voit kuitenkin helposti puhdistaa ja kiillottaa messinkiesineesi valitsemalla oikeat messingin puhdistus- ja kiillotusaineet. Kulta- ja messinkiesineiden puhdistaminen ja kiillottamien ei ole ollenkaan vaikeaa. Ennen kuin kuitenkaan ryhdyt näiden materiaalien puhdistukseen sinun on selvitettävä puhdistettavien esineiden materiaali eli ovatko puhdistettavat tuotteet koostumukseltaan puhdasta kultaa tai messinkiä vai ovatko ne sekoitus erinäisiä muita metalleja. Helppo tapa selvittää asia on käyttää magneettia. Jos magneetti tarttuu puhdistettavaan pintaan kiinni, tarkoittaa se sitä, että puhdistettavassa pinnassa on muita metallilaatuja kuin puhdasta messinkiä tai kultaa, sillä magneetti ei tartu puhtaaseen messinkiin tai kultaan. Jos puhdistettavat pinnat ovat kuitenkin pinnoitettuja, voit yrittää puhdistaa ne varovasti kuumalla saippuavedellä. Liian voimakas hankaaminen tai kiillottaminen voi kuitenkin poistaa pinnoituksen ja pinta saattaa tummua tai värjäytyä. Noudata äärimmäistä varovaisuutta tällaisten pintojen puhdistamisessa.

Messinkivalaisimien puhdistus

Messinki- tai kultavalaisimien puhdistukseen löytyy useita erilaisia tekniikoita. Paras mahdollinen toimintatapa riippuu puhdistettavan valaisimen lähtötilanteesta eli kuinka likainen puhdistettava valaisin on. Tässä muutamia yksinkertaisia tekniikoita ja vinkkejä:

  1. Ota kulho ja kaada siihen lämmintä vettä. Lisää kulhoon nestemäistä saippuaa ja sekoita hyvin. Kostuta puhdas, pehmeä kangas kevyesti saippuavedellä ja käsittele puhdistettava pinta huolellisesti. Mikäli valaisimessasi on hankalasti tavoitettavia rakosia voit yrittää puhdistaa ne esimerkiksi hammasharjan avulla.  Huuhtele pesty alue lämpimällä vedellä ja anna kuivua.
  2. Sitkeisiin likatahroihin tai värjäytymiin voi löytyä apu ketsupista. Ketsupin happaman koostumuksen ansiosta tuote toimii erinomaisena messinkipintojen puhdistus- ja kiillotusaineena. Hiero kevyt kerros ketsuppia puhdistettavalle messinkipinnalle ja anna vaikuttaa vähintään tunnin ajan. Puhdista huolellisesti kuumalla saippuavedellä.
  3. Myös muut keittiöstä löytyvät ainesosat toimivat hyvinä messingin puhdistus- ja kiillotusaineina. Annostele kulhoon tasainen yhdistelmä valkoista etikkaa, jauhoja ja suolaa. Sekoita ainekset huolellisesti. Sivele puhdistettavan valaisimen pinnalle. Anna vaikuttaa vähintään tunnin ajan. Huuhtele huolellisesti puhtaalla lämpimällä vedellä ja anna kuivua. Tummentumat häviävät ja valaisemesta tulee kuin uusi!
  4. Toinen tehokas menetelmä messinki- ja kultavalaisimien puhdistamiseksi ja kiillottamiseksi on pestä ne suolatulla sitruunalla. Ota sitruuna, leikkaa se puoliksi ja poista siemenet. Päällystä puolikkaan sitruunan pinta suolakerroksella. Hankaa suolalla päällystettyä puolikasta puhdistettavan valaisimen pinnalle. Voit myös lisätä suolaa sitruunan puolikkaan päälle tarvittaessa. Käsittele koko lampun pinta suolatulla sitruunalla, jonka jälkeen kiillota puhdistettu pinta kiiltävän kirkkaaksi kuivalla ja puhtaalla kankaalla. Voit myös valmistaa seoksen, joka koostuu yhdestä osasta sitruunamehua ja kahdesta osasta esimerkiksi apteekeista saatavaa viinikiveä. Sekoita seos tahnamaiseksi seokseksi ja sivele seos tasaisesti puhdistettavaan pintaan. Anna vaikuttaa noin 30 minuuttia. Huuhtele lämpimällä vedellä ja kuivaa pinta kiiltävän puhtaaksi.
  5. Kaupoissa myytävät metallinpuhdistus- ja kiillotusaineet ovat myös erittäin tehokkaita kulta- ja messinkivalojen puhdistuksessa ja kiillotuksessa. Me kuitenkin suosittelemme WD-40 monitoimiainetta, joka ei ole pelkästään helppokäyttöinen vaan myös erittäin nopea ja tehokas. Sinun tarvitsee vain suihkuttaa puhdistettava kulta- tai messinkivalaisimesi WD-40 monitoimiaineella ja anna sen vaikuttaa noin 15-30 minuuttia. Kiillota käsitelty pinta hohtavan kiiltäväksi puhtaalla kuivalla kankaalla pyörivin liikkein. Helppoa ja nopeaa!

Huomioitavaa

Ohessa muutamia varotoimenpide-vinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä kulta- ja messinkivalaisimia puhdistettaessa ja kiillottaessa.

  • Älä käytä karkeita kangasmateriaaleja. Vältä myös teräsvillan tai metallisten harjojen käyttöä
  • Ohut kerros mineraali-tai pellavansiemenöljyä voi toimia ennaltaehkäisevänä apuna uusien tahrojen synnyssä. Huolellisen puhdistuksen jälkeen öljyä valaisimesi pehmeän froteeliinan avulla
  • Useimmissa kulta- ja messinkivalaisimissa on lakkapinnoite, jonka vuoksi niitä ei saa puhdistaa kuumalla saippuavedellä. Mikäli kulta- tai messinkivalaisimessa on säröjä tai halkeamia, käytä lakka- tai maalinpoistoainetta ennen varsinaista puhdistusta. Puhdistuksen jälkeen lakkaa käsitelty pinta uudelleen
  • Vältä messinki- tai kultavalaisimien ylimääräistä koskettelua. Käsistäsi irtoava öljy voi aiheuttaa valaisimien tummumista

Säännöllinen puhdistus- ja kiillotus pidentää kulta- ja messinkivalaisimien käyttöikää. Pyri minimoimaan valaisimien pintaan kertyvät pöly ja lika. Yllä mainittujen vinkkien avulla voit puhdistaa kaikki kodistasi löytyvät kulta- ja messinkivälineet.