Kuinka poistaa ruoste metallista? 29.10.2020

Siinäpä kysymys joka kuulemme aika ajoin. Jos sinulla on ruostuneita metalliesineitä, niitä ei kannata tuosta vain heittää pois ja korvata uusilla. On nimittäin olemassa useita eri tapoja poistaa ruoste metalliesineistä. Voit käyttää useita eri kotitaloudesta löytyviä aineita kuten miedosti hapanta nestettä kuten valkoviinietikkaa tai alumiinifoliota. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tuotteita, jotka on erityisesti tehty poistamaan ruostetta, kuten WD-40 monitoimiaine.

Mitä tahansa keinoa käytätkin, ruosteen poistaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä se on pitkäveteistä hommaa. Ajan ja vaivan palkaksi saat kuitenkin helposti poistettua ruosteen erilaisista metallipinnoilta.

Kuinka siis poistaa ruoste metallista, ohessa pari käyttökelpoista niksiä:

Kotitaloudesta löytyvien aineiden käyttäminen

1. Valkoviinietikka on tehokas keino ruosteen poistamiseen. Ruoste reagoi valkoviinietikan kanssa ja häviää sen seurauksena. Riittää kun upotat metalliesineen valkoviinietikkaan muutamaksi tunniksi ja sen jälkeen pyyhit pois muodostuneen ruostetahnan. Jos esine on liian suuri, kaada valkoviinietikkaa sen pinnalle tasaisesti ja anna vaikuttaa jonkin aikaa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää valkoviinietikassa kasteltua kangasta pyyhkiäksesi kohteen sillä. Toinen vaihtoehto on käyttää valkoviinietikassa kastettua alumiinifolion palaa ruosteen pyyhkimiseen kohde-esineestä. Tavallisen etikan käyttäminen on myös mahdollista, mutta tällöin aikaa ruosteen poistamiseen kuluu enemmän. Liuota esinettä etikassa 24 tunnin ajan, mikä vähentää vaadittavan hankaamisen määrää.

2. Limetti ja suola ovat myös tehokkaita ruosteenpoistajia. Ripottele hieman suolaa metalliesineen koko ruostuneelle alueelle. Tämän jälkeen purista limeä koko alueelle. Varmista, että käytät niin paljon mehua kuin pystyt, ja jätä se vaikuttamaan 3-4 tunniksi ennen kuin pyyhit sen pois. Voit käyttää limetin kuorta syntyvän seoksen hankaamiseen. Se on riittävän voimakasta poistaakseen ruosteen metallia vahingoittamatta. Voit käyttää myös sitruunaa samalla tavalla kuin limettiä.

3. Käytä ruokasoodaa tahnan tekemiseen. Valmista seos, jossa on vettä ja ruokasoodaa, ja varmista että se on riittävän paksua, jotta voit levittää sen metallin pinnalle. Anna sen asettua jonkin aikaa ja pyyhi sitten pois. Käytä hammasharjaa tahnan pois pyyhkimiseen ja huuhtele lopuksi vedellä. Seosta voi laimentaa toiveidesi mukaan, käytettävien määrien suhteen ei ole tarkkaa määritystä.

4. Astianpesuaine ja peruna ovat myös tehokkaita ruosteen poistamiseen. Leikkaa peruna kahteen osaan. Levitä astianpesuainetta leikattuun päähän. Tämä varmistaa, että leikatun pään ja ruosteen välillä syntyy kemiallinen reaktio, joka tekee ruosteesta helpon pyyhkiä pois. Aseta peruna metalliesineen pinnalle ja anna sen vaikuttaa muutaman tunnin ajan. Toistaaksesi käsittelyn leikkaa perunasta käytetty pinta pois ja levitä astianpesuainetta tuoreelle pinnalle. Aseta se tämän jälkeen takaisin metalliesineen pinnalle vaikuttamaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää veden ja ruokasoodan seosta.

5. Voit käyttää ruosteen poistoon myös oksaalihappoa. Koska se on vahva kemiallinen aine, varmista että olet suojannut itsesi asianmukaisesti. Varmista, että sinulla on suojavaatteet, suojalasit sekä suojakäsineet. Varmista myös, ettet hengitä happoa sisältäviä höyryjä. Tee vedestä ja oksaalihaposta seos (25 ml happoa, 250 ml vettä). Upota esine tähän seokseen noin 20 minuutiksi tai pyyhi esinettä messinkiharjalla tai kankaalla. Varmista, että huuhtelet esineen kauttaaltaan ja ruosteen poistamisen jälkeen kuivaat esineen huolellisesti.

Kaupasta hankittavien materiaalien käyttäminen

1. Ruosteen poistamiseen on myös useita kemiallisia poistoaineita. Kemialliset puhdistusaineet tehdään usein oksaali- tai fosforihaposta ja ne ovat siksi vahingollisia iholle. Varmista, että suojaat itsesi asianmukaisesti ennen kuin käytät kemiallisia poistoaineita ruosteen poistamiseen metalliesineestä. Lue tuotteen käyttöohjeet huolellisesti ja käytä tuotetta niiden mukaisesti, koska ohjeet voivat vaihdella tuotteiden välillä. Pidä mielessä, että näitä kemikaaleja tulee käyttää useiden tuntien ajan ja ne pitää hangata myöhemmin pois, joten varaudu siihen, että joudut tekemään paljon töitä. Huomaa myös, että kemialliset ruosteenpoistajat ovat usein melko kalliita ja yleensä ne soveltuvat vain pieniin kohteisiin.

2. Käytä ruosteen muuntavaa kemikaalia. Voit ostaa ruosteenmuuntimen, joka estää ruostetta reagoimasta enää metallin kanssa. Ruosteenmuuntimet ovat kuten spraymaaleja ja ne toimivat myös primerina pinnalle levittävälle maalikerrokselle. Ne estävät ruostetta tehokkaasti leviämästä eteenpäin, mutta eivät auta poistamaan ruostetta kokonaan esineestä. Ruosteenmuuntimia tuleekin käyttää ainoastaan, jos aikomuksesi on maalata metalliesineen pinta.

3. Yksi vaihtoehto on yksinkertaisesti raaputtaa ruoste pois työkaluilla, joissa on hiova pinta. Tähän liittyy paljon kovaa työtä, mutta ruosteen poistaminen on mahdollista myös tällä tavalla. Tähän voi käyttää useita eri kotitaloudesta löytyviä työkaluja, kuten ruuvimeisseleitä, teräsvillaa ja niin edelleen. Voit käyttää työhön mitä tahansa metallityökalua, mutta viimeistelyyn tulee käyttää hienoa hiekkapaperia raapimajälkien poistamiseksi. Vaihtoehtoisesti voit käydä rautakaupassa ja vuokrata sopivat työkalut. Jos on tarve poistaa ruostetta suuremmilta pinnoilta, on paras käyttää sähköhiomakonetta. Kannattaa aina aloittaa alueesta, joka vaatii eniten työtä, ja siirtyä siitä vähemmän ruosteisille alueille. Näin esineen karheus saadaan minimoitua.

4. Sitruunahappo on tehokas kemikaali ruosteen poistamiseen. Osta laatikollinen jauhemaista sitruunahappoa lähikaupasta. Siirrä sitruunahappo muoviastiaan ja lisää kuumaa vettä. Varmista että sitä on tarpeeksi kohteen peittämiseen kauttaaltaan. Jätä vaikuttamaan yöksi ja huuhtele aamulla. Kuivaa puhtaalla kankaalla.

WD-40:n käyttäminen

WD-40 -monitoimiainetta voidaan käyttää ruosteen poistamiseen ja suojaamaan esineitä ruosteelta. Riittää kun upotat esineen ja hankaat sitä teräsharjalla. Testaa pienelle alueelle ensin, jotta varmistat ettei menetelmä aiheuta vaurioita. Käytä WD-40 monitoimiainetta säännöllisesti metalliesineisiin, jotta estät niitä ruostumasta uudelleen. Voit käyttää myös WD-40 Specialist Penetrant -irrotusöljyä auttamaan ruosteen poistamisessa. Se on suunniteltu tunkeutumaan ruosteen ja lian sisään, mikä helpottaa niiden poistamisessa.