tracking

Narisevan oven kunnostaminen

Narisevan oven kunnostaminen -yksi helpoiten hoidettavista arkipäivän ongelmista, mutta väärään aikaan väärällä hetkellä tämä pieni mutta ärsyttävä ongelma voi saada aikaan valtavat mittasuhteet… Varsinkin näin syyspimeiden alkaessa nariseva ovi voi saada pelottavia mittasuhteita…

On keskiyö ja katselet televisiosta Manaajaa, kun yhtäkkiä kuulet pitkän narinan oven auetessa ruostuneilla saranoilla. En tiedä sinusta, mutta minusta nuo olosuhteet saavat aikaan aika kiehtovia muutoksia tämän tekstin kirjoittajan anatomiassa. Niihin kuuluu ihon äärimmäinen valkoisuus ja sykkeen nopea nousu, sekä usko siitä, että helvetistä peräisin oleva demoni on tullut taloon vaatimaan sieluaan. Halloween on täällä!

Tuo oli vain yksi monista syistä, miksi narisevat ovet ovat rasittavia. Onneksi se on haitta, josta on helppo päästä eroon. Tässä kirjoituksessa käsittelemme eri keinoja, joilla voit päästä eroon narisevista ovista.

Narisen oven kunnostaminen on yleensä helppoa. Jo pelkkä voiteluaineen levittäminen oven saranoihin voi auttaa pääsemään eroon narinasta samoin tein. Mutta jos se ei kuitenkaan auta, voit yrittää poistaa saranat kokonaan ja sen jälkeen joko poistaa saranoissa esiintyvän ruosteen tai käsitellä ne voiteluaineella.

Seuraavia voiteluaineita voit käyttää vaikka samoin tein:

• Mikä tahansa voiteluöljy
• Oliiviöljy
• Parafiinikynttilät
• WD-40 -spray
• Vaseliini
• Pala kylpysaippuaa

Narisevan oven kunnostaminen voi joskus kuitenkin osoittautua hieman haastavammaksi ja jos tämä ei ratkaise narisevan oven ongelmaa, on aika käydä työn touhuun saranoiden poistamiseksi ja niiden puhdistamiseksi sekä käsittelemiseksi voiteluaineella. Irrotettuasi narisevan oven saranat sinulla on kolme eri keinoa käytettävissäsi:

1. Voitele voiteluöljyllä

Voiteluöljyn levittäminen narisevan oven saranoihin riittää yleensä ongelman ratkaisemiseen. Seuraa alla olevia ohjeita levittääksesi öljyä saranatappiin.

a) Poista saranatappi vasaran ja naulan avulla

Sulje ovi ja napauta saranatapin päätä vasaralla ja naulalla. Aseta naula saranan pohjalle ja napauta sen päähän vasaralla. Kun tappi on löysällä, voit vetää sen ulos vasaran tartuntapään avulla. Muista, että kun saranatapit ovat ulkona, ovi ei ole enää kiinni karmeissa. Turvallisuuden vuoksi kannattaakin tukea se lähintä seinää vasten, jotta se ei kaadu. Saatat tarvita apua tässä!

b) Käsittele saranatappi WD-40 monitoimiaineella

WD-40 on loistava voiteluaine nariseville oville. Se myös kestää pitkään saranoissa ennen kuivumistaan. Ruiskuta sitä saranoihin ja pyyhi pois ylimääräinen neste.

c) Asenna saranatapit takaisin saranaan

Nytkytä saranatapit takaisin paikalleen, ja kun saat ne niin, etteivät ne liu’u ulos, käytä vasaraa ja naulaa naputtaaksesi ne täysin paikalleen. Yritä avata ja sulkea ovi toistuvasti varmistaaksesi, että ovi ei enää narise ja että se on kunnolla paikallaan. Jos narina jatkuu, käytä enemmän voiteluainetta ja suorita yllämainitut toimenpiteet uudelleen.

d) Pyyhi pois ylimääräinen WD-40

Koska voiteluaine on nestettä, on mahdollista, että sitä on valunut oven päälle. Tämä voi johtaa oven tahraantumiseen, joten poista ylimääräinen voiteluaine puhtaalla liinalla.

2. Käytä vahaa saranatappeihin

Jos öljyn levittäminen ei toiminut, vaha voi myös ratkaista narisevan oven ongelman. Alla on ohjeet vahan käyttämiseen.

a) Osta parafiinivahaa

Parafiinivahaa on kynttilöissä ja raakamuodossaan sitä on tarjolla monissa käsityöliikkeissä. Raakavaha on tavallisesti hajutonta, valkoista ja saatavana suurina levyinä tai pieninä kuutioina. Jos ostat kynttilöitä, tarkista, että ne on valmistettu parafiinivahasta.
• Mehiläisvaha on myös mahdollinen vaihtoehto, mutta se on harvinaisempaa ja voi olla vaikea löytää.
• Vanhat parafiinikynttilät soveltuvat myös saranatappien voiteluun

b) Sulata vaha liedellä tai mikroaaltouunissa

Jos omistat sähkölieden, lämmitä vahaa sen päällä, kunnes se on kokonaan sulanut. Vältä kaasulieden käyttöä, koska se ei ole turvallinen käyttää. Ylikuumentunut vaha voi muodostaa helposti syttyviä höyryjä. Jos sinulla ei ole sähköliettä, lämmitä vaha mikroaaltouunissa. Tee lämmitys 1,5-2 minuutin jaksoissa varmistaaksesi, että vaha sulaa tasaisesti.
• Lisätoimenpiteenä voit käyttää lämpömittaria vahan lämpötilan seuraamiseen. Parafiinivahan sulamispiste on noin 140°C (284°F).

c) Kasta saranatapit sulaneessa vahassa.

Irrota saranatapit samalla tavalla kuin edellä on kuvattu öljyllä voitelun yhteydessä. Kuuman vahan levittäminen on kannattavaa, koska se estää pölyn kertymisen öljyn käyttöön verrattuna. Kun kastat saranatappeja vahaan, varmista, että tappi tulee käsitellyksi tasaisesti.

d) Asenna saranatapit takaisin saranaan.

Anna vahan jäähtyä. Näin voit välttää sen valumisen pois saranoista. Jäähtymiseen menee ainakin 5-10 minuuttia. Avaa ja sulje ovi useita kertoja varmistaaksesi, että narina on poistunut.

e) Levitä vahaa uudelleen saranatappeihin, kunnes narina on poistunut.

Joskus yksi kerros parafiinivahaa ei riitä. Tässä tapauksessa jatka vahan käyttöä, kunnes ääni on hävinnyt. Vahan jäännökset ovat öljyä ohuempia, joten sinun ei tarvitse pyyhkiä ylimääräistä vahaa pois joka kerta käsittelyn jälkeen.

3. Teräsvillan käyttö lian tai ruosteen poistamiseen

Huomaa, että öljy ja vaha eivät poistaa likaa tai muuta roskaa saranoista. Mikäli ovesi jatkaa narinaa, jäljelle jää teräsvillan käyttö. Noudata alla olevia ohjeita teräsvillan käytössä.

a) Jos saranatapit ovat ruosteessa, puhdista ne teräsvillalla

Jos ovi narisee yhä öljyämisen ja vahaamisen jälkeen, ongelma voi olla likaisissa tai ruosteisissa saranoissa. Voiteluaineet ovat tehottomia ruostetta, likaa tai rasvaa vastaan. Tarkasta saranat huolellisesti. Jos huomaat, että niissä on paljon likaa, ruostetta tai rasvaa, puhdista ne ensin teräsvillalla.

b) Poista saranatapit

Kun olet poistanut saranat edellä kuvattujen vaiheiden mukaisesti, aseta saranatapit pesualtaaseen. Ota tuppo teräsvillaa ja pidä se saatavilla saranatappien puhdistamista varten.

c) Hankaa saranatappeja teräsvillalla

Erittäin hieno teräsvilla on parasta saranatappien puhdistamiseen perusteellisesti. Poista kaikki ruoste, lika ja mahdolliset maalijäämät. Pinttyneiden kohtien poistamiseksi saranatappien hankaaminen pyörivällä liikkeellä auttaa. Voit myös käyttää mitä tahansa kotitalouden puhdistusainetta laimennettuna liuoksena villan kanssa kaikkein pinttyneempien ruostetahrojen poistamiseksi.

d) Käsittele saranatapit voiteluaineella

Kun saranatapit on puhdistettu, käsittele ne tasaisesti sulatetulla vahalla tai öljyllä. Jopa astianpesuaine tai rasva saattaa riittää. Aseta tämän jälkeen saranatapit takaisin edellä kuvattujen ohjeiden mukaisesti. Testaa ovi ja muista pyyhkiä pois ylimääräinen rasva tai öljy.

Narisevan oven kunnostaminen saattaa joskus vaatia tovin jos toisenkin, mutta käytettyäsi yllä kuvattuja menetelmiä nariseva ovesi on kohta enää pelkkä pelottava muisto.

Vastuuvapauslauseke

WD-40 -tuotteille esitetyt ja kuvatut käyttötarkoitukset on toimitettu WD-40-yhtiölle kuluttajien toimesta. WD-40-yhtiö ei itse ole testannut näitä käyttötarkoituksia eivätkä ne ole WD-40-yhtiön suosittelemia. Käyttäessäsi WD-40 tuotteita noudata aina annettuja käyttöohjeita, ota huomioon tuotteen pakkaus- ja varoitusmerkinnät sekä noudata yleistä harkintaa ja varovaisuutta.

Yhteystiedot

SEAB Finland Oy Iskoskuja 3 C 136 01600 Vantaa, Finland www.seab.fi

© 2020 WD-40 Company