matomo

Messingin puhdistus – ohessa nopeat & näppärät vinkit

Vinkkejä kotitalousmetallien puhdistamiseen ja kiillottamiseen

Messingin puhdistus on projekti, joka on melkeinpä meistä jokaisella joskus tehtävänään,. Esimerkkejä messinkisistä ja teräksisistä pinnoista löytyy kaikkialta: pesualtaita, patsaita, koruja ja ovenkahvoja. Aika ja käyttö voivat kuitenkin ajan myötä tehdä näistä viehättävistä esineistä tylsiä ja mustuneita. Alla on heti käytettävissä olevia vinkkejä, joiden avulla saat taas teräksen kiiltämään ja messingin puhtaaksi.

WD-40

Tämä monikäyttöinen voiteluaine löytyy varmaan jokaiselta autotallista tai keittiön pesualtaan alta. Tiesitkö, että WD-40 monitoimiaineen käyttötarkoitukset ulottuvat myös kaikenlaisten metallien kiillotukseen ja viimeistelyyn? Kokeile itse: etsi kotoasi messinkinen kaluste, joka on tummunut ajan myötä. Irrota muovinen putki tölkistä ja kiinnitä se suuttimeen. Ruiskuta pieni määrä ainetta pehmeälle ja puhtaalle kankaalle ja hiero kankaalla messinkiä jatkuvalla pyöreällä liikkeellä. Hämmästykseksesi se toimii tehokkaana messinginpuhdistusaineena. Pyyhi pois vuosien kuluessa kertynyt lika ja muut epäpuhtaudet, ja metalli näyttää kuin uudelta. Messingin puhdistus ei ole koskaan ollut helpompaa!

Ruokasoodan ja etikan sekoitus

Melkoisen tehokas kotitoimenpide metalliin kertyneen lian poistamiseen on etikkaan sekoitettu ruokasooda. Koulussa tehdyistä kemian tunnin kokeista tiedämme, että näiden kahden aineksen sekoittaminen tuottaa poreilevan tahnan.
Käsittele kaluste tai sen pinta kunnon lorauksella seosta, kun se on lopettanut kuplimisen. Anna hapon vaikuttaa kertyneisiin likakerroksiin. Harjaa seosta kevyesti metallia vasten pehmeällä hammasharjalla, jolloin pienet soodapartikkelit hankaavat lian irti. Tämä käsittely on edullinen ja riittävän mieto, jottei se naarmuta tai vahingoita metallia. Kun olet suorittanut toimenpiteen, pyyhi seos pois kostealla liinalla ja kuivaa. Kun olet saanut teräksen tai messingin puhtaaksi, voit viimeistellä toimenpiteen ruiskuttamalla pinnalle hieman WD-40:a. Muutaman minuutin kuluttua voit kiillottaa materiaalin, jolloin se loistaa kuin uusi.

Sitruunamehu

Sitruuna toimii samoin kuin etikka happamien ominaisuuksiensa ansiosta. Voit käyttää sitä useilla eri tavoilla riippuen käsillä olevasta tehtävästä.

Päivittäistä käyttöä varten leikkaa sitruuna puoliksi ja ripottele sen pinnalle tavallista suolaa. Hiero tällä yhdistelmällä minkä tahansa metallin pintaa lian ja muiden epäpuhtauksien poistamiseksi. Kun olet saanut käsiteltyä koko alueen, pyyhi aine pois kuivalla liinalla. Vaikka tämä toimenpide ei toimi vaikeissa tapauksissa, se toimii takuuvarmasti pintapuolisena teräksen ja messingin puhdistusaineena.

Jos kyseessä on perusteellisempi messingin puhdistus toimi näin: tee paksu tahna sekoittamalla kaksi osaa tartar-kastiketta ja yksi osa sitruunamehua. Sitä voi käyttää voimakkaasti mustuneiden metallien käsittelyyn. Anna tahnan vaikuttaa 30 minuutin ajan ja huuhtele sen jälkeen se pois lämpimällä vedellä ja kuivaa huolellisesti. Viimeisen kiillottavan silauksen voit jälleen antaa käyttämällä WD-40 monitoimianetta ja hieromalla pintaa tasaisesti.

Ennaltaehkäisy

Monet tavarat ja kalusteet ovat käytössä päivittäin ja siitä johtuen kiillotuksen vaikutus voi hävitä jo muutamassa kuukaudessa. Keskeisillä paikoilla oleville metalliesineille sekä muille koriste-esineille suosittelemme välttämään päivittäistä käsittelyä, mutta messinkisten ovenkahvojen ja kalusteiden käyttämistä voi olla vaikea välttää. Tällaiset esineet voi yleensä suojata vaurioiden varalta käsittelemällä ne suojaavalla kerroksella, mihin on olemassa muutama vaihtoehtoinen menetelmä.

Maali

Pinnoite, jota voi käyttää puulle ja vähemmän esteettisille metalleille. Paksu kerros voi kestää muutaman vuoden ja suojata metallia korroosion pahimmilta vaikutuksilta. Maali itsessään on kuitenkin alttiina vaurioille: usein se halkeilee tai tahriintuu ja siten altistaa alla olevan pinnan jälleen luonnonolosuhteille. Se myös vahingoittaa esteettisiä metalleja kuten messinkiä ja terästä, ja näissä tapauksissa saattaakin olla tarpeen käyttää erillistä korroosionestoainetta.

Voiteluaine

Metalleissa, joissa on paljon käytettyjä osia, WD-40:n kaltainen voiteluaine on tehokas korroosionestoaine. Se ei halkeile tai kuoriudu pois kuivuttuaan ja säilyttää kalliimpien esineiden ulkonäön. Vaikka sitä tuleekin käyttää satunnaisesti uudelleen, tämä saattaa olla kokonaisvaltaisesti parempi ratkaisu.

Kattilat, pannut ja astiat

Olipa kyse sitten valurauta-astioista, ruostumattomasta teräksestä valmistetuista kattiloista tai messinkisistä ja kuparisista astioista, päivittäin käytettävistä keittiövarusteista moni on valmistettu metallista.

Ensimmäinen vaihe ruoanvalmistuksessa käytettävien astioiden puhdistuksessa on tuttu kaikille, jotka ovat tiskanneet astioita. Pese metalli kuumalla vedellä ja saippualla varmistaaksesi, että kaikki rasva on saatu pois astioiden pinnalta. Kun paljas metalli on esillä, on aika aloittaa hankaaminen. Yleisesti on tiedossa, ettei kannata käyttää teräsvillatyynyjä tai teräsvillaa, sillä ne voivat jättää naarmuja tai hankaumia tasaiselle pinnalle. Jos yksinkertainen puhdistustyyny ei riitä, on muutamia vaihtoehtoja itsepäisten palaneiden ruoanjämien ja tahrojen poistamiseksi.

Kaada kuppi tai kaksi vettä kattilaan niin, että sen pohja peittyy. Lisää muutama lusikallinen etikkaa tai sitruunamehua, ja lämmitä seos kiehumispisteeseen. Voit laittaa puhdistumaan myös muita likaisia astioita, kuten ruostumattomasta teräksestä valmistettuja veitsiä tai messinkiesineitä. Sekoita keitosta noin 15 minuutin ajan, minkä jälkeen jäljellä pitäisi olla puhdas pinta, joka on helppo puhdistaa. Jos jäljelle jää tahroja, toista toimenpide muutamaan kertaan, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen.

Kaikki mikä kiiltää ei ole pelkästään kultaa

Päivittäisessä käytössä olevien kotitalousmateriaalien ja WD-40 -tölkillisen avulla saat lisää säihkettä kotiisi. Joten kaiva esiin muovihanskat ja sitruunan viipaleet ja ala työstämään terästä, kuparia, alumiinia ja messinkiä puhtaammaksi kuin koskaan aikaisemmin.

Vastuuvapauslauseke

WD-40 -tuotteille esitetyt ja kuvatut käyttötarkoitukset on toimitettu WD-40-yhtiölle kuluttajien toimesta. WD-40-yhtiö ei itse ole testannut näitä käyttötarkoituksia eivätkä ne ole WD-40-yhtiön suosittelemia. Käyttäessäsi WD-40 tuotteita noudata aina annettuja käyttöohjeita, ota huomioon tuotteen pakkaus- ja varoitusmerkinnät sekä noudata yleistä harkintaa ja varovaisuutta.

Yhteystiedot

SEAB Finland Oy Iskoskuja 3 C 136 01600 Vantaa, Finland www.seab.fi

© 2019 WD-40 Company