tracking

Elektroniikkapuhdistusaine, milloin sitä tulisi käyttää?

Päivitetty 04.03.2020

Missä käyttää elektroniikkapuhdistusaineita

Termi “elektroniikkapuhdistusaine” on käsittämätön suurimalle osalle nykyväestöstä. Kun puhut vanhemmille ihmisille, he ymmärtävät elektroniikkapuhdistusaineiden hyödyt. Yksinkertaistettuna sähköisten kontaktien puhdistusaineet ovat yleensä purkkeja, jotka on täytetty paineilmalla ja haihtuvalla puhdistusaineella. Käytettävissä on useita puhdistusaineita (ja niiden yhdistelmiä). Isopropyylialkoholi on kuitenkin kenties tähän tarkoitukseen kaikkein käytetyin kemiallinen puhdistusaine. Sähköisten kontaktien puhdistusaineen tarkoitus on puhdistaa sähkökomponentit, jotta ne toimivat pidempään ja niiden käyttöikä kasvaa.

Riippumatta siitä, onko kyseessä öljy, rasva, korroosio tai jokin muu sähkökomponentin likaava aine – elektroniikkapuhdistusainetta voi käyttää kaikkien vierasesineiden tehokkaaseen poistoon ja komponenttien alkutilanteen palauttamiseen. Elektroniikkapuhdistusaineita on saatavilla useina eri tuotemerkkeinä, joten myös niiden laatu ja tekniset määrittelyt vaihtelevat. Suurin osa näistä elektroniikkapuhdistusaineista tekee tehokkaasti seuraavat kolme toimintoa:

Ne puhdistavat

Kuten aiemmin todettu, elektroniikkapuhdistusaineita käytetään valtaosin puhdistamaan sähkökomponentteja. Elektroniikkapuhdistusainetta voi käyttää melkein minkä tahansa lian tai töhnän puhdistamiseen sähkökomponenttien pinnoilta. Tästä herää kuitenkin kysymys: miksi sillä on merkitystä? Ensimmäinen syy on, että sähkökomponenttien halutaan näyttävän hyvältä, etteivät ne pilaa kaunista kotia likaisella ulkoasullaan. Toiseksi, erilaiset lian kaltaiset vierasesineet haittaavat sähkökomponenttien toimintaa. On tärkeää ajoittain puhdistaa ne elektroniikkapuhdistusaineella, jotta niiden toimintakyky säilyy huippulaatuisena.

WD-40 Specialist- tuotesarjan nopeasti kuivuva elektroniikkapuhdistusaine on täydellinen ratkaisu tähän käyttöön. Edistynyt koostumus takaa, että WD-40 Specialist Contact Cleaner poistaa vierasesineet elektroniikan ja sähkölaitteiden herkiltä pinnoilta. Sähkölaitteiden suhteen täsmällisyys ja tarkkuus ovat tärkeitä vaatimuksia, jotta ne voidaan puhdistaa tehokkaasti ja turvallisesti. Tämän vuoksi WD-40 Specialist Contact Cleaner käyttää Smart Straw -teknologiaa, joka takaa lian poistamisen äärimmäisellä tarkkuudella ja täsmällisyydellä. Varmista, että noudatat valmistajan ohjeita ennen kuin käytät mitään ainetta sähkölaitteisiin.

Ne poistavat hapettumia

Elektroniikkapuhdistusaineiden tärkeämpi ominaisuus on niiden kyky poistaa hapettumia herkästä elektroniikasta ja sähkölaitteista. Suurin osa sähkölaitteista — esimerkiksi äänikytkimet ja liu’ut — on alttiina kontaktipintojen hapettumiselle, koska ne ovat matalajännitteisiä kytkimiä. Korkeajännitteisissä kytkimissä ei vastaavaa ongelmaa esiinny. Ratkaisu ongelmaan on äänikytkinten kontaktipintojen päällystäminen kullalla tai hopealla, mutta miksi kukaan haluaisi tehdä niin? Päällystäminen kullan kaltaisella metallilla maksaa enemmän kuin äänikytkimen vaihtaminen uuteen. Rahan säästämiseksi ja äänikytkinten vaihtoruljanssin välttämiseksi voi käyttää kontaktinpuhdistusainetta.

WD-40 Electrical Contact Cleaner Spray on täydellinen tähän tehtävään. Riippumatta siitä, esiintyykö sähkökomponentissa jo korroosiota ja kaipaako se vain korroosionsuojausta, WD-40 Specialist Contact Cleaner on käyttökelpoinen tuote. Smart Straw -toiminto on myös olennainen. Tämä johtuu siitä, että liuottimien päätyminen niille kuulumattomiin paikkoihin sähkölaitteissa voi helposti johtaa katastrofiin. Kerros WD-40 Specialist Contact Cleaner Sprayta ei pelkästään suojele sähkökomponentteja hapettumiselta ja korroosiolta, vaan se tekee sen myös turvallisesti. Varmista, että noudatat valmistajan ohjeita ennen kuin käytät mitään ainetta sähkölaitteisiin.

Ne eivät jätä jälkiä

Yksi laadukkaiden kontaktinpuhdistusaineiden ominaisuuksista on, että ne jättävät hyvin vähän tai ei lainkaan jälkiä. Miksi tämä sitten on tärkeää? No, kuvittele käyttäväsi kontaktinpuhdistusainetta tärkeään sähkökomponenttiin, ja käytöstä jäisi jälkiä laitteen pinnalle. Mitä luulet, että tapahtuisi? Aluksi huomaisit, että sinulla on käsissäsi isompi ongelma kuin mitä se alun perin oli, koska nyt lika ja pöly tarttuvat jälkeen ja lopulta pilaavat sähkölaitteen. Tällaiseen tilanteeseen joutumisen välttämiseksi on tärkeää käyttää vain parhaita kontaktinpuhdistusaineita. WD-40 Specialist Contact Cleaner on täydellinen tähän käyttötarkoitukseen johtuen siitä, että se kuivuu nopeasti eikä jätä minkäänlaisia jälkiä jälkeensä. Käytettyäsi WD-40 Specialist Contact Cleaner elektroniikkapuhdistusainetta voit siis olla varma, että et päädy keskelle sotkua työn suoritettuasi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että WD-40 Specialist Contact Cleaner on mahtava aine monille pinnoille, joihin ei saa jäädä jälkiä – kuten muovi ja kumi. Mitä muuta purkilliselta sprayta voi enää haluta?

Johtopäätös

Kun vedät yhteen, mitä kaikkea laadukas elektroniikkapuhdistusaine — kuten WD-40 Specialist Contact Cleaner — voi tarjota, toteat sen olevan täydellinen valinta sähkölaitteiden puhdistukseen. WD-40 Specialist Contact Cleaner voi hoitaa kaiken lian poistamisesta hapettumien poistoon. Elektroniikkapuhdistusaineiden käyttäminen voi kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta vanhan kansan viisauksien hylkääminen testaamatta olisi hölmöyttä.

Vastuuvapauslauseke

WD-40 -tuotteille esitetyt ja kuvatut käyttötarkoitukset on toimitettu WD-40-yhtiölle kuluttajien toimesta. WD-40-yhtiö ei itse ole testannut näitä käyttötarkoituksia eivätkä ne ole WD-40-yhtiön suosittelemia. Käyttäessäsi WD-40 tuotteita noudata aina annettuja käyttöohjeita, ota huomioon tuotteen pakkaus- ja varoitusmerkinnät sekä noudata yleistä harkintaa ja varovaisuutta.

Yhteystiedot

SEAB Finland Oy Iskoskuja 3 C 136 01600 Vantaa, Finland www.seab.fi

© 2020 WD-40 Company